Seçim sonrası Dolar'da düşüş

Seçim sonrası Dolar'da düşüş

Reuters haber ajansına göre, AK Parti'nin tek başına iktidar olması sonrası Dolar'da düşüşün yaşandığını bildirdi.

Reuters haber ajansına göre, Dolar/TL AKP'nin tek başına iktidarına işaret eden ilk seçim sonuçları ardından uluslararası piyasalardaki ilk işlemlerde 2.87'ye kadar geriledi. Analistler seçim sonuçlarının dolara ve piyasalara etkisini hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi.

Cuma günü son işlemde 2.9095 seviyesinde olan dolar/TL, şu anda 2.8500/2.8600 seviyesinden işlem görüyor.

Dolar/TL'nin uluslararası piyasalarda öncül göstergesi olarak kabul edilebilecek ICAP kotasyonlarına göre de dolar/TL'de, 2,85 seviyelerinde görülüyor. 

Analistler seçim sonuçlarını hurriyet.com.tr'ye değerlendirdi ve yakın dönemde dolar/TL beklentilerini dile getirdi. 

"TÜRKİYE'NİN GÜNDEMİ REFORMLAR"

Hürriyet yazarı Uğur Gürses, "Türkiye'de koalisyon da gelse tek başına iktidar da olsa gündem belli. Mali politikalar ve reformlar. Tüm mali piyasa yeni kadroya bakacak. Türkiye siyasi krizini çözemezse, reformda yapamaz. Kısa vadede tabiiki bir iyimserlik olacak ama uluslararası konjoktür değişmeyecek, şu anda tek bakılacak olan şey, reformlar. Buna bakılacak" dedi.

"EN İYİ SENARYODA DOLAR..."

Fed'in eski ekonomisti Erkin Şahinöz, "HDP'nin barajı geçip geçmemesi çok önemliydi. AK Parti şu anda rahat bir iktidar ama anayasal değişimi gerçekleştirecek çoğunluğa ulaşamadı. Ne referandum ne de süper çoğunluk yoluyla oldu. Dolar/TL'de bir takım gevşeme olacak. Şu anda 157 milyar bankacılık sisteminde döviz mevduatı var. Bunların bir kısmı bireylere bir kısmı kurumlara, kurumlardan satış gelme ihtimali düşük, ihtiyaçları var. Bireyseller kur çok düşer diye, satış yapabilir. Dolar/TL'de, 2,82-2,80 bandına kadar gevşeme olabilir. Euro/TL 3,3,05. Yakın vadede, yani iki aylık vadede yıl sonuna kadar en iyimser senaryoda 2,70-75 bandı söz konusu olabilir" dedi. 

"SINIRLI BİR İYİMSERLİK BEKLİYORUM"

Ekonomist Arda Tunca, "Yarın sabah tek parti iktidarı olmasından dolayı, siyasi gücün tek bir partinin olmasından dolayı, kısa vadeli fon çıkışları olmayacak ama dolarda bir rahatlama olacak. Seçimin sonucunda ama tek parti ama koalisyon ne çıkarsa çıksın, bir rahatlama bekleniyordu. Ama çok olumlu olmayacak, Türkiye'nin geldiği noktada tek partinin de sorunları çözmek için yeterli olmayacak. Sınırlı bir iyimserlik olacak. Yeni kabineyle ilgili de kafalarda soru işaretleri var, büyümede nasıl bir yol izleyecekler. Bu güç ile Merkez Bankası'nın politikalarına ne kadar müdahele olacak. Sınırlı bir iyimserlik olmasının nedeni de bu. Kısa vadede bir toparlanma olacaktır. Ancak küresel ortam iyimserliğe sınır koyacak. ABD Merkez Bankası devreye girecek. 2,85'e kadar ilk etapta bir gevşeme bekleniyor. Fed'in Aralık ayında bir faiz adımı atacağından endişe ediliyor. Bu da kurdaki düşüşü engelleyecektir. Tamam tek başına iktidar ama çözüm süreci, başkanlık süreci bunlar ne olacak? 7 Haziran'dan bu yana bunları konuşmadık. Unutmayalım ki bu tartışmalar AK Parti'yi zayıflatmıştı. Şimdi, bütün bunların ekonomi üzerinde de etkisi var" diye konuştu.

BANKACILARIN BEKLENTİSİ

Cuma günü Reuters'ta yer alan bir haberde, bankacılar seçim sonrasında birkaç hafta gibi kısa vadede hükümetin kurulma olasılığının dolar/TL'yi 2.70-2.80 bandına; yeniden bir seçim ihtimalinin ise 3 seviyesinin üzerine taşıyabileceğini belirtmişti. Tahvil-bono getirilerinde ise seçimin sonucuna bağlı olarak 75 baz puanlık düşüş ile 150 baz puanlık yükseliş bandında bir hareket yaşanabileceği öngörülmüştü. 

KESİN OLMAYAN SONUÇLAR ŞÖYLE

Türkiye genelinde oyların yüzde 96.5'i sayıldı; kesin olmayan sonuçlara göre AKP yüzde 49.4 oy ile 316, CHP yüzde 25.4 ile 134, MHP yüzde 12 ile 41, HDP yüzde 10.5 ile 59 sandalye kazandı.