Sağlıksız olduğu iddia edilen sular için bakanlıktan açıklama

Sağlıksız olduğu iddia edilen sular için bakanlıktan açıklama
Güncelleme:

Piyasada satılan ambalajlı suların sağlıksız olduğuna dair tartışmalar devam ederken Sağlık Bakanlığı'ndan "Vatandaşlarımız ambalajlı suları güvenli şekilde tüketebilir" açıklaması geldi.

Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin ambalaj sularla ilgili yayınladığı rapor, gündemde yer alan konuların başında. Ambalajlı suların zararlı olduğu iddiası vatandaşlarda endişeye neden oldu. Konuyla ilgili Sağlık Bakanlığı açıklama yaptı. Denetimlere vurgu yapılan açıklamada, "Vatandaşlarımız ambalajlı suları güvenli şekilde tüketebilir" denildi. SUDER de, Sağlık ve Gıda Güvenilği Hareketi'nin hazırladığı raporun bilimsel bir zemine dayanmadığını öne sürdü.

Yeni Şafak gazetesinden Pınar Köse'nin haberine göre Bursa Teknik Üniversitesi’nden 4 akademisyenin gerçekleştirdiği "Ambalajlı İçme Suyu Örneklerinde Ağır Metal Analizi ve Risk Değerlendirmesi" ile Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin ambalajlı su raporu sonuçları vatandaşlar tarafından tepki ile karşılandı.

Bursa Teknik Üniversitesi'nin sonuçlarında sularda yer alan kurşun miktarının çok yüksek olduğu belirtilirken markaların ismi açıklanmamıştı. Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin hazırladığı puanlı ambalajlı su raporuna göre ise hiçbir marka 100 tam puan alamadı. Özellikle en fazla tercih edilen markaların puanları ise eksi 2 binlere kadar düştü.

Konunun haber sitelerine ve sosyal medyaya yansıması üzerine Sağlık Bakanlığı açıklama yaptı.

Korkutan uyarı: Musluk suyu damacanadan daha sağlıklıKorkutan uyarı: Musluk suyu damacanadan daha sağlıklı

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Ambalajlı sular, söz konusu yönetmelik hükümleri doğrultusunda, tesis ve üretim izni olmak üzere iki aşamalı süreci içeren prosedür çerçevesinde ruhsatlandırılmaktadır. Bu süreç içerisinde suyun hem kaynağından hem de üretim yerinden su numuneleri alınarak adı geçen mevzuatta belirtilen kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik ve radyoaktivite parametreleri yönünden Bakanlıkça yetki verilen laboratuvarlarda analizleri yapılmaktadır. Bu analizlere arsenik, kurşun, cıva, kadmiyum, baryum ve bakır gibi ağır metal parametreleri de dâhildir.

İçme suları kanserojen çıktı !İçme suları kanserojen çıktı

Kurşun ve baryum parametleri uygun

Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılmış olan tüm su markalarının gerek piyasa denetimlerinde alınan, gerekse imalathane denetimlerinde alınan son 3 yıllık (01.01.2016 -10.01.2019) veriler incelenmiş, yapılan toplam 41 bin 458 analizin tamamının kurşun ve baryum parametreleri açısından mevzuat limitlerine (Kurşun 10 μg/L, Baryum 1000 μg/L) uygun olduğu tespit edilmiştir.

Söz konusu haberlerde ölçüldüğü belirtilen baryum ve kurşun değerleri mevzuat limitleri içerisinde olup denetleme ve kontrol süreçleri Bakanlığımız tarafından hassasiyetle takip edilmektedir.
Güvenle tüketin

Vatandaşlarımız, Bakanlığımız tarafından üretim izni verilen ve denetimleri yapılan ambalajlı suları güvenli şekilde tüketebilir.

SUDER de açıklama yaptı

Ambalajlı Su Üreticileri Derneği (SUDER) de konuyla ilgili bir açıklama yaparak Sağlık ve Gıda Güvenliği Hareketi'nin hazırladığı raporun hiçbir bilimsel karşılığı olmadığını ifade etti. SUDER'in açıklaması şöyle:

 

Yeni Şafak