Sağlık Bakanlığı'ndan hizmet uyarısı

Sağlık Bakanlığı'ndan hizmet uyarısı
Güncelleme:

Bayram tatilinde hastane polikliniklerinin kapalı olması tartışma yarattı.

Bayram tatilinde hastane polikliniklerinin kapalı olması Türkiye'yi endişeye boğuyor. Doktorların herkes gibi en tabii hakkı izin yapmak. Fakat Sağlık Bakanlığı planlamayı doğru bir şekilde gerçekleştiremiyor.

Sozcu.com.tr'nin dün duyurduğu poliklinik gerçeğinin ardından bayram tatilinin dördüncü gününde (bugün) İl Sağlık Müdürlükleri'ne gönderilen bir genelgede sağlık hizmetlerinin aksatılmaması uyarısında bulunuldu.

Sozcu.com.tr’nin devlet hastanelerinde bayram tatili süresi boyunca poliklinik hizmetlerinin olmadığını duyurduğu haber Türkiye’de gündem oldu. Bayram tatili boyunca Rize, Antalya, Trabzon, İstanbul gibi Türkiye’nin önemli büyük kentlerinde kardiyoloji, dermatoloji, onkoloji gibi birimlerin hizmet vermemesi dikkat çekti.

Dün akşam Cizre Devlet Hastanesi’nde kadın doğum uzmanına ihtiyaç duyuldu. İddiaya göre 8 aylık hamile genç anne adayı Peyruze Pulat, yoğun bakımda 1 saat kaldıktan sonra karnındaki bebeği ile yaşamını yitirdi. Kadın ve bebeğinin ölümünün, hastanede kadın doğum uzmanı bulunmamasından kaynaklandığı iddia edilirken; yetkililer Cizre Devlet Hastanesi’nde son bir ayda 4 kadın doğum uzmanının istifa ettiğini, birinin eş durumu nedeniyle tayininin çıktığını, birinin ise bayram iznine ayrıldığını söyledi.

Bayram tatilinin dördüncü gününe girilirken Sağlık Bakanlığı il sağlık müdürlüklerine gönderdiği bir genelge ile sağlık hizmetlerinin aksatılmaması konusunda hastaneleri bir genelge yayımlayarak uyardı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Kurban Bayramı tatili dolayısıyla 26 Ağustos-4 Eylül arasında hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri acil haller nedeniyle 112 Acil ambulanslarına ve hastane acil servislerine müracaatlarda önemli artışlar görülebileceğine dikkat çekildi.

Bakanlığa, üniversitelere ve özel sektöre ait, acil sağlık hizmeti vermekle yükümlü sağlık tesisleri bünyesindeki acil servislerin, bu iş yoğunluğunu karşılayabilecek nitelik ve kapasitede düzenlenmesi, hasta mağduriyetine sebebiyet verilmeksizin, sorunsuz ve etkin sağlık hizmeti sunulabilmesinin önemine işaret edilen açıklamada, sağlık kurum ve kuruluşlarına gönderilen genelgeye yer verildi.

“Sağlık hizmetlerinin, normal çalışma günlerinde olduğu gibi bayram ve diğer resmi ve genel tatil günlerinde de 24 saat hizmet sunum esasına göre yürütülmesi esastır. Acil sağlık hizmetleri ve hasta sevk-nakil işlem ve süreçleri 112 Komuta Kontrol Merkezi aracılığı ile İl Ambulans Servisi Başhekimliği Komuta Kontrol Merkezi ile koordinasyon sağlanarak verilmelidir. Hastanelerin acil servislerinde, laboratuvar, görüntüleme ve diğer teşhis ve tedavi birimleri ile hasta yatırılan tüm kliniklerde yeterli insan gücü, tıbbi donanım, lüzumlu sarf malzemesi, ilaç, serum ve benzeri ihtiyaçlar bulundurulmalıdır. Sağlık tesisleri bünyesindeki tıbbi laboratuvarlar, ultrason-MR-Tomografi röntgen gibi görüntüleme birimleri ile hasta yatırılan klinikler gibi günün her saatinde hizmet verilmesi gereken tıbbi hizmet birimlerinde nöbet hizmetleri, 24 saat hizmet sürekliliği esasına göre planlanmalıdır. Radyoterapi hizmetlerindeki aksamaların hastaların tedavi süreçlerini olumsuz etkileyebileceği göz önünde bulundurulmalı ve bünyesinde radyoterapi merkezi bulunan sağlık tesislerinde verilen radyoterapi hizmetleri, bayram tatili süresince de planlanan tedavi protokollerine uygun olarak sürdürülmeli ve hasta mağduriyetine sebebiyet verilmemelidir.

‘TEDAVİ AKSATILMADAN SÜRDÜRÜLMELİ’

Diyaliz hizmeti verilen birimlerde hizmetlerin aksatılmaması, ihtiyaç sahibi hastaların tedavilerinin tedavi planına uygun olarak devam ettirilmesi gerektiği belirtilen genelgede, replantasyon uygulamaları, kalp krizi vakaları yönetimi, kalp cerrahisi, yanık-onkoloji ve organ nakli gibi özellikli sağlık hizmet sunumu ve aynı zamanda acil müdahale ve tedavi gerektiren sağlık hizmetlerine, ihtiyaç duyulduğu anda ve süratle erişimin sağlanması vurgusu yapıldı.

Genelgede, Bakanlığa bağlı sağlık kurum ve kuruluşları bünyesindeki birimler aracılığıyla sunulmakta olan evde sağlık hizmetleri kapsamında önceden planlanmış ev ziyaretleri, hastaların devam etmekte olan ilaç uygulaması, pansuman ve benzeri tıbbi bakım, tedavi ve işlemlerin bayram tatiline gelen günlerde aksatılmadan sürdürülmesinin önemine işaret edildi.

Sözcü