Rusya'nın füze skandalıyla ilgili iki ihtimal var

Rusya'nın füze skandalıyla ilgili iki ihtimal var

İstanbul Boğazı'nda Rus savaş gemisindeki bir askerin füze taşıdı. Peki askeri uzmanlar ne diyor ?

İstanbul Boğazı’nı geçişi sırasında Rus savaş gemisinin güvertesinde bir askerin omzunda atış pozisyonunda 4200 metre menzilli ‘sam strela-2’ füzesi taşıması tartışma yarattı. Milliyet'ten Damla Güler ve Çiğdem Yılmaz'ın haberine göre O anı fotoğraflayan uluslararası ilişkiler uzmanı Yörük Işık, eski Donanma Komutanı emekli Oramiral Nusret Güner, Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz ve Stratejist Dr. Nejat Tarakçı bu fotoğrafı şöyle yorumladı:

Poz için olabilir
Uluslararası İlişkiler Uzmanı Yörük Işık: “4 yıldır Boğaz’da savaş gemilerinin fotoğrafını çekiyorum. İlk defa böyle bir görüntü ile karşılaştım. Askerin omzuna füze almasının iki sebebi olabilir. İlki, son günlerde Rusya ile olan ilişkililerimizden dolayı gemi komutası tarafından bilinçli olarak yapıldığı. İkincisi ise, genç bir askerdi ve Rusya ile ilişkilerimizden kaynaklı olarak poz vermek amaçlı yapmış olabilir. İkinci ihtimal daha güçlü.”

1_188_1-001.jpg
 
Rus askerin fotoğrafını çeken diğer bir isim Emre Dağdeviren ise görüntüleri Kabataş vapurundan çektiğini belirterek, “Görüntüyü çektiğimde füze askerin omzundaydı ve yanında bir asker daha vardı” dedi. 

‘Tahrik edemez’
Emekli Oramiral Nusret Güner: Montrö Boğazlar Sözleşmesi, Karadeniz’e kıyısı olan 6 ülkenin güvenliğini esas alır. Bu ülkeler arasında olan Rusya bugüne kadar sözleşmeye titizlikle uydu. Yabancı gemiler Türk kara sularından geçerken güvenliklerini Türkiye Cumhuriyeti sağlar. Ülkeler buna güvenir güvenmez. Kendi güvenliğini sağlar, ama bunu göstermez. Tahrik edici şekilde yapmaz. Geçen gemi de kendini korumaya çalışmaktadır. Ama güverteye silahlı kişiler çıkmıştır. Bu da bizim güvenliğimizi tehdit eder ve uygun değildir.

2_9755-001.jpg

‘Münferit bir olay’
Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz: “Bunun Rus hükümetinin onaylı bir davranışı olduğunu sanmıyorum. Aklı başında hiçbir hükümet egemen ülkeye ait iç sudan geçerken böyle bir davranışta bulunulmasına onay vermez. Bindiği dalı kırar yoksa. Rus Dışişleri Bakanlığı’na yazı yazılarak, bu davranışın protesto edildiği belirtilir. Büyükelçiyi çağırmaya gerek yoktur. Münferit bir olaydır. O kişinin hezeyanıdır.”

‘Silahla tehdittir’
Jeopolitikçi ve Stratejist Dr. Nejat Tarakçı: “Rus askerinin bu davranışı, Türkiye- Rusya krizinin en alt kademeye kadar olumsuz bir şekilde yansıdığının bir göstergesidir.  Harp gemileri hangi hal ve zamanda olursa olsun Boğazlardan uluslararası deniz hukukuna göre zararsız geçiş yapmak zorundadır. Bu meydan okuma ve silahla tehdit davranışı, düşmanca bir hareket olarak nitelenebilir. Eğer eldeki roketin menzili kıyıdaki herhangi bir yere zarar verebilecek kabiliyette ise bu hareket daha da önem kazanmaktadır. Rus makamlarına diplomatik yoldan bu davranışın nedeni sorulmalı benzer davranışlarda kısıtlamalar uygulanabileceği konusunda uyarılmalıdır.”