"Televizyon Haberciliği" Çalıştayı
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlBaşbakan Yardımcısı Kurtulmuş: (1)- "Hangi medya kuruluşu 'Biz mesleki alanlarla ilgili herhangi bir çalışma yapmak istiyoruz. Hükümet olarak sizinle beraber iş birliği içerisinde bu çalışmaları yapmak istiyoruz' derse, herkese zihnimizin ve gönlümüzün aç
İSTANBUL (AA) - Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, medya kuruluşlarına, "Hangi medya kuruluşu 'Biz mesleki alanlarla ilgili herhangi bir çalışma yapmak istiyoruz. Hükümet olarak sizinle beraber iş birliği içerisinde bu çalışmaları yapmak istiyoruz' derse, herkese zihnimizin ve gönlümüzün açık olduğunu da ifade etmek isterim. Türkiye'nin daha ileriye gitmesi, güçlü ve gerçekten Türkiye'yi taşıyabilecek bir medyaya sahip olabilmesi için kimin ne sözü varsa, kim hangi görüşü dile getirmek, hangi sorunu çözmek istiyorsa, iyi niyetli olarak söylenmiş bütün sözleri dikkatle dinleyeceğimizin, hatta bu sözlerin çoğaltılması için ortak mesai harcayacağımızın bilinmesini isterim" çağrısını yaptı.
Kurtulmuş, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Televizyon Yayıncıları Derneği (TVYD) ve Medya Derneği tarafından düzenlenen "Televizyon Haberciliği" çalıştayının açılışındaki konuşmasında, sadece resmi kurumlarla değil, Türkiye'de medyanın daha iyi bir hale gelmesi, sorunlarının ortadan kaldırılması, Türkiye'nin 21. yüzyılın olağanüstü yoğun şartları altında, bütün dünya ile baş edebilecek güçlü bir medyaya sahip olabilmesi için özel kuruluşlarla da yakın teşrik-i mesaide bulunarak, medyanın sorunlarını çözmek ve Türkiye'yi bu alanda çok daha ileriye götürmekle yükümlü olduğunun bilinciyle hareket ettiğini ifade etti.
Çeşitli sorunları, meslek kuruluşları, dernekler, bu alanda faaliyet gösteren kuruluşlarla yakın temas içinde çözmenin daha doğru, demokratik, çözüm bulucu olacağı görüşünü dile getiren Kurtulmuş, şu çağrıda bulundu:
"Hangi medya kuruluşu 'Biz mesleki alanlarla ilgili herhangi bir çalışma yapmak istiyoruz. Hükümet olarak sizinle beraber iş birliği içerisinde bu çalışmaları yapmak istiyoruz' derse, herkese zihnimizin ve gönlümüzün açık olduğunu da ifade etmek isterim. Türkiye'nin daha ileriye gitmesi, güçlü ve gerçekten Türkiye'yi taşıyabilecek bir medyaya sahip olabilmesi için kimin ne sözü varsa, kim hangi görüşü dile getirmek, hangi sorunu çözmek istiyorsa, iyi niyetli olarak söylenmiş bütün sözleri dikkatle dinleyeceğimizin, hatta bu sözlerin çoğaltılması için ortak mesai harcayacağımızın bilinmesini isterim."
Numan Kurtulmuş, Türkiye medyası Osmanlı'nın son döneminden itibaren takip edildiğinde medya-demokrasi ilişkisinin kurulabileceğine işaret ederek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye'deki medya gelişmesi aslında birebir demokrasinin gelişmesinin de izdüşümü gibidir. Demokrasinin gelişmesiyle medya paralel gelişmiştir, demokrasinin durduğu yerde medya da durmuştur. Örneğin Türkiye'de tek parti döneminin medya anlayışı ile herhalde çok parti döneminin medya anlayışı arasında, varla yok arasında büyük bir fark vardır. Türkiye'de 1960 döneminin, 12 Eylül döneminin, 12 Mart döneminin, 28 Şubat döneminin medyası ile herhalde şimdiki medya arasında varla yok arasında bir fark vardır. Bir zamanlar sadece devlet tekeli içerisinde devletin resmi ideolojisinin hem de o dar kalıpların dışına çıkılmaksızın ifade edildiği bir medya anlayışı vardı. Onun dışında hiç kimsenin söz söyleyemediği, söz söyleyenlerin bırakın açık şekilde söylemeyi ima yoluyla dahi söz söyleyebildiği dönemlerde derdest edildiği, içeriye atıldığı, dergilerinin, gazetelerinin kapatıldığı, matbaalarının mühürlendiği dönemleri Türkiye çok yaşadı. Ya da darbe dönemlerinin hemen arkasından Türkiye'de nasıl siyaset kurumu bütünüyle kapatıldıysa, 'Siyaset kapatıldıysa medyaya da ihtiyaç yoktur' denilerek, medya kurumunun üzerinde de ne kadar büyük ambargolar konulduğunu biliyoruz. En postmodern şeklinde görünen 28 Şubat darbesinde dahi birtakım karargahlarda oluşturulan masalarda hangi büyük gazetelerin hangi manşetleri atacağı, hangi yorumcuların hangi konular çerçevesinde konuşacaklarının da tespit edildiği, onlara bir türlü ikna edilerek ya da bir türlü talimat verilerek bunların yaptırıldığını hepimiz biliyoruz."
- "Çeşitliliği olan, çok farklı kanaatleri dile getirebilen çok sayıda medya kuruluşu var"
Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, bir dönem Türkiye'de kamu eliyle monopol yayıncılık yapıldığını, daha sonra büyük sermaye gruplarının tekelinde olan medya kuruluşlarının ortaya çıktığını, siyasetin uzun yıllar sermaye, siyaset-medya ilişkilerini konuştuğunu anlatarak, büyük medya tekellerinin, büyük sermaye güçlerine dayanarak siyaseti baskı altına aldığını, yönlendirdiğini, siyasetin alanını daralttığını söyledi.
Kurtulmuş, "Büyük medya kuruluşlarının, zengin sermaye gruplarının ortaya çıkardığı iktidar ilişkisi içerisinde iktidara gelen maalesef sivil siyasetçiler de zannediyorlardı ki, kendileri muktedir. Halbuki muktedir olan kendilerine iktidar alanı açan bu sermaye grupları ve o sermaye gruplarının dar monopolisi içinde gelişen medyanın anlayışıydı. Bunun böyle olmadığını, bu şekilde iktidara gelen siyasetçiler de sonradan anladılar, ama iş işten geçmişti. Örneğin sadece 12 Eylül ve 28 Şubat süreçlerinden sonra bu tekelci sermaye gruplarının oluşturduğu medyanın siyasetin alanını nasıl yönlendirdiğini, o yönlendirmeler sonunda iktidara gelenlerin sonradan nasıl zavallı durumlara düştüklerini, daha başka bir şey söylememek için bunu ifade ediyorum, hep beraber gördük ve izledik" diye konuştu.
Türkiye'nin o dönemi geride bıraktığını, artık devletin ve sadece birkaç grubun elinde bulunan medyadan bahsedilmediğini belirten Kurtulmuş, "Bugün çeşitliliği olan, çok farklı kanaatleri dile getirebilen, hatta çok sert platformlar oluşturup buralarda istedikleri şekilde görüşlerini ifade eden çok sayıda medya kuruluşu var. Bu, Türkiye'nin kazanımıdır" dedi.
(Sürecek)
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol