"Medeniyetimizin Mimarı, Sinan'ı Anlamak" Programı

"Medeniyetimizin Mimarı, Sinan'ı Anlamak" Programı
Güncelleme:

Başbakan Davutoğlu: (3)- "(Mimar Sinan'ın kafatasının türbeden çıkarılması) Bu mübarek bedenin bu uzvunun, bir restorasyon esnasında geri konmadığı ortaya çıkar. Başbakanlık Müsteşarımıza da görev verdim. Bu konuda bir inceleme başlatacağız"- "Mimar Sinan

İSTANBUL (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mimar Sinan'ın incelenmek üzere türbeden çıkartılan kafatasının, bir restorasyon sırasında geri konulmadığının ortaya çıktığını belirterek, "İnşallah bir inceleme başlatacağız. Elimizdeki imkanlarla, DNA testleri de dahil olmak üzere, neredeyse o Mimar Sinan'ın mübarek parçasını, inşallah bedeninin diğer parçalarıyla buluşturup, en azından tarihimizdeki bu kara lekeyi silmek için adım atacağız." dedi.

Davutoğlu, Süleymaniye Camisi'nde düzenlenen "Medeniyetimizin Mimarı, Sinan'ı Anlamak" programında yaptığı konuşmada, İstanbul'u bu çarpık şehirleşmenin getirdiği hallerden kurtarırken, hepsini tek tek gözden geçirerek yeniden inşa edeceklerini söyledi.

"Ne zaman İstanbul'a doğudan, batıdan, kuzeyden uçakla geldiğimde emin olun içimi hüzün sarıyor" diyen Davutoğlu, özellikle 1950'li, 60'lı, 70'li yıllardan, kendi çocukluklarından sonra gelişen çevre semtlere, doğanın, yeşilin, Büyükçekmece'nin, Küçükçekmece'nin, o güzel göllerin etrafına baktıklarında dahi ne kadar plansız ve savruk gelişmiş olduğunu görmenin ıstırap verdiğini vurguladı.

Başbakan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bir tek Tarihi Yarımada'ya geldiğimde içimi bir surur, bir huzur kaplıyor ve ayıramıyorsunuz, 'işte bu' diyorsunuz, bu. Şimdi seferberlik vaktidir, Mimar Sinan'ın hakkını vermenin vaktidir. Hepimiz Mimar Sinan'ı tekrar tekrar her gün tefekkür ederek, düşünerek, gerektiğinde tabi inşallah Mimar Sinan'ın geleneği üzerinden yeni formlarla, illa Mimar Sinan'ı taklit etmeden de çok güzel mimari eserler ortaya koyarak, bu şehrin, bu tarihin, bu medeniyetin, bu idrakin hakkını vermek durumundayız. Benim sadece Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak değil, İstanbul aşığı, İstanbul'u hocası olarak gören bir kardeşiniz olarak en büyük çabam, bundan sonra bu şehre herhangi bir zarar vermeden özellikle Suriçi'nin, yeniden en iyi şekilde korunarak imar edilmesi olacak."

İstanbul'u geliştireceklerini, yeni ve büyük bir küresel merkez haline getirme idealini de koruyacaklarını dile getiren Davutoğlu, kentin ruhunu, maneviyatını da muhafaza edeceklerini belirtti.


- "Tarihimizdeki bu kara lekeyi silmek için adım atacağız"

Bu çerçevede Mimar Sinan'a bir borçlarının daha olduğunu aktaran Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:

"O da aslında işte tam da modernitenin vahşi, barbar yüzü dediğim şeyi Mimar Sinan bizzat yaşamıştır. 1935 yılında dünyada ırkçılığın temel ideoloji halinde benimsendiği dönemlerde, Mimar Sinan'ın etnik kimliği üzerinde yapılan bir tartışma üzerine, onun da Türk olduğunu ispat etmek için biliyorsunuz bazıları isimlerini zikrederek burada tek tek kötü bir hatırayı yad etmek istemiyorum ama önemli üç isim maalesef Mimar Sinan'ın mübarek bedeninin bulunduğu türbeyi açarak, o mübarek bedendeki bütün bu eserleri ortaya koyan beyinin bulunduğu kafatasını ölçme cüretine kalkıştıkları bilinir ve o kafatası ölçümleriyle bir şeyi ispat etmeye çalışırlar kendilerince. Halbuki bilmezler ki insanların en önemli, en güzel yani Mimar Sinan'ın cemal olarak yani bir cemal gibi bu mekana baktığı, Allah'ın lütfü olarak baktığı bu mekan dışında, Allah'ın en büyük, yani cemalinin yansıdığı ahsen-i takvim olarak yarattığı insandır. İnsan bedenine yapılan en büyük saygısızlık yapılır, kafatası mezardan çıkartılır ve incelemek üzere götürülür. Daha sonra bu mübarek bedenin bu uzvunun bir restorasyon esnasında geri konmadığı da ortaya çıkar. Bu konuda epey bir çalışma var, nerede olduğuyla ilgili rivayetler var. Dil tarih coğrafyayla ilgili. 'Etnografya müzesi kuracağız, oraya kaldıracağız' dendiği söylenir. Bu hep değişik makalelerde ele alınmış, Mimar Sinan üzerine eser yazmış tarihçilerin üzerinde durduğu bir husustur. Aramızda o arkadaşlarımızdan da var olduğunu da görüyorum."

Başbakanlık müsteşarına, bugünün bir ağır sorumluluğu olarak görev verdiğini ve bu konuda bir inceleme başlatacaklarını belirten Davutoğlu, "Mimar Sinan'ın mübarek bedeninin bu mübarek parçası, kafatası demek bile bana ağır geliyor, ifade edemiyorum. Böyle bir barbarlık, böyle bir vahşilik, böyle bir kültür tanımazlık, insana saygısızlık, cenazeye saygısızlık bu topraklarda yaşanmışsa arkadaşlar, biz Mimar Sinan'ın huzuruna varamayız. Bu tek parti zihniyetini ve onun getirdiği bütün bu ırkçı yaklaşımları, faşizan yöntemleri tarihe gömmedikçe, biz Mimar Sinan'ın, İstanbul'un, bu büyük mirasın hakkını veremeyiz." diye konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "İnşallah bir inceleme başlatacağız. Elimizdeki imkanlarla, DNA testleri de dahil olmak üzere neredeyse o mübarek Mimar Sinan'ın o mübarek parçasını inşallah bedeninin diğer parçalarıyla buluşturup en azından tarihimizdeki bu kara lekeyi silmek için adım atacağız." dedi.

En kapsamlı incelemeyi başlatma talimat verdiğini kaydeden Davutoğlu, "İnşallah ümit ederiz ki gelecek sene bu... Düşünün o bütün bir şehri, bütün bir medeniyeti birbirine eklemleyip bize bıraktı, biz onun vücudunu bile koruyamadık ve tarihimizin bu kara sayfası bir şekilde aydınlatılacak ve gereği yapılacak inşallah. Allah bize bu mekanın, bu mirasın hakkını vermeyi nasip eylesin." ifadesini kullandı.


- "Şehirlerimize sahip çıkalım"

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Mimar Sinan'ın, Süleymaniye'nin huzurunda yeni bir proje başlattıklarını söyledi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın birlikte çalışacakları Kadim Şehirler Projesi ile bütün tarihi dokuya sahip şehirlerin envanterinin çıkarılarak, hepsinin koruma altına alınacağını dile getiren Davutoğlu, bu çerçevede şehrin gelişmesiyle tarihi dokunun korunması arasında bir irtibat kurulacağını aktardı.

Davutoğlu, "Bakanlıklarımızdaki bütün yetkili arkadaşlarımıza tekrar çağrıda bulunuyorum. Şehirlerimize sahip çıkalım. Kim bu şehirleri küçük dünyevi hesaplar adına mahvetmeye kalkarsa, küçük dünyevi hesaplar adına bu mirası parçalamaya kalkarsa hepsinin karşısında, siyasi görüş ayrılığı olmaksızın şehir bilincine, tarih bilincine sahip herkes omuz omuza duralım. Bu temenniler, bu düşüncelerle bir kez daha büyük üstadı rahmetle anıyorum. Bu eserlerin kıyamete kadar bu güzel İstanbul'da kaim olmasını, bütün bu İstanbul'da gidecek nesillerin hepsinin bu eserlerden en güzel dersi alarak, bu eserlerin üstüne daha güzel eserler ama bu eserleri eserleri tahakküm etmeyecek, daha güzel eserler koymasını temenni ediyorum." şeklinde konuştu.

- Notlar

Başbakan Davutoğlu, konuşmasının ardından Mimar Sinan'ın türbesini ziyaret etti.

Programa, Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu, Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehdi Eker, İstanbul Valisi Vasip Şahin, AK Parti İstanbul İl Başkanı Selim Temurci, AK Parti İstanbul milletvekilleri ve ilçe belediye başkanları katıldı.

(Bitti)