"İstanbul'un Trafiğini Emniyet Şeridi İhlalleri De Artırıyor"

"İstanbul'un Trafiğini Emniyet Şeridi İhlalleri De Artırıyor"
Güncelleme:

İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Tekin:- "Çekilmez durumda olan İstanbul trafiğinin daha da çekilmez hale gelmesinde izinsiz çakar takan araçların da etkisi var"- "Yoğunluğun azaltılması için trafik, elektronik olarak mutlaka d

İSTANBUL (AA) - FİKRİYE SUSAM UYAR - Dünyadaki metropoller içinde trafiği en yoğun kentler arasında bulunan İstanbul'da, trafik yoğunluğunda emniyet şeridi ihlalleri ve izinsiz çakar kullanımının da etkili olduğu bildirildi.

İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu Başkanı Murat Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İstanbul'un, dünyada trafik yoğunluğunun yaşandığı, insanların zamanının büyük bir bölümünü trafikte geçirdiği şehirler arasında ilk sırada geldiğini söyledi.

Emniyet şeridi ihlallerinin de kentte trafik yoğunluğunu çekilmez hale getirdiğini ifade eden Tekin, "Araçların hepsi kendi şeritlerinden devam ederken trafik yoğunlaşsa bile bir süre sonra açılır. Ama sağdan öne geçerek, bağlantı yollarının giriş noktalarına araçları getirdiğiniz zaman orada sırasını bekleyenlerin hakkını yemiş olursunuz. Çünkü gelen araba emniyet şeridini işgal ediyor, senin önüne geçiyor ve o trafik daha da çekilmez bir hal alıyor" diye konuştu.

Önlem olarak Elektronik Denetleme Sistemi'nin (EDS) getirilerek, plakalara ceza kesildiğini, hız koridorlarının açıldığını anımsatan Tekin, kameralarla hız limitini aşan sürücülerin tespit edilerek, onlara ceza gönderildiğini aktardı.

- " Trafiğin çekilmez hale gelmesinde izinsiz çakarların da etkisi var"

Tekin, İstanbul'daki trafik yoğunluğunun nedenlerinden birisinin de izinsiz kullanılan çakarlar olduğunu söyledi.

Çakarlı araç kullanmanın belli standartlarının bulunduğunu, göreve giden emniyet personeli, ambulans, itfaiye ve belli makam araçlarının araçlarına çakar takabileceğini anlatan Tekin, şu bilgileri verdi:

"Tabii araçta mutlaka makamın bulunması lazım, güvenlik anlamında emniyet şeridini kullanmasında bir sakınca yok. Ancak şu anda bütün makamlarda bulunanlar, aracına çakar taktırmış durumda. Belli başlı iş adamları ya da kendisini uyanık zannedenler, 70-80 liralık bir ücret vererek aracına çakar koyarak, emniyet şeritlerini işgal etmektedir. Bunlar hiç de az değil. Polis bunları durduruyor ancak hepsini tek tek incelemiyor olabilir. Böyle bir yanıltıcılık da var. Bir de cezai müeyyide... Emniyet şeridini çakarlı olarak işgal ederken yakalanırsanız 720 lira ve çakarı söktürme cezası geliyor. Normal seyirde sadece çakarı yakalatırsanız 75 lira cezası var. Çekilmez durumda olan İstanbul trafiğini daha da çekilmez hale gelmesinde izinsiz çakar takan araçların da etkisi var."

Tekin, İstanbul'un, trafik yoğunluğu bakımından daha önce Moskova ve Tokyo'nun gerisinde bulunduğunu, ancak son iki yılda bu şehirlerin önüne geçtiğini bildirdi.

Yapılan belli başlı projelerin trafiği rahatlatacağını, ancak o güzergahlardaki bu ferahlamanın da belli ölçüde nüfus yoğunluğu oluşturacağını anlatan Tekin, trafik yoğunluğunun azaltılması için kurallara uymanın önemine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Yoğunluğun azaltılması için trafik elektronik olarak mutlaka denetlenmeli, gerekirse sürücülerin hepsine hizmet içi eğitim verilmeli. Başta taksiciler, minibüsçüler olmak üzere şoför esnafı diye adlandırdığımız kardeşlerimiz, hizmet içi eğitime girmeli. Eğitimle çözülmeyen konularda da çok katı cezaların verilmesi lazım. Ağır para cezası getirilse bu, trafiği yaklaşık yüzde 30 hafifletir. İstanbul'da yaşanan trafiği iki katına çıkaranlar, kendilerini uyanık zanneden ve araçlarına çakma çakar takanlar ya da hiçbir kurala bakmadan, '70 lira vereyim önlere geçeyim' diyenlerdir. İstanbul şu anda Avrupa ülkelerinin neredeyse 20'sinden daha fazla nüfusa sahip. Bir ülke gibi bu kadar iç içe bulunan büyük bir metropolün kendisine göre kurallarının olması gerekir."

Tekin, isteyen herkesin 70 ile 100 lira karşılığında aküden bağlanacak bir elektrik kablosuyla aracına çakar taktırabildiğini, buna bir kriter getirilmesi gerektiğini söyledi.

İSKEF Başkanı Murat Tekin, "Takılacak araçlarla ilgili de gerekirse bir yönetmelik, yönerge veya bir genelge hazırlanır. Bununla ilgili sorumluluk takanlara da taktırana da verilsin. Bir çakara ulaşmanın zor olmadığını anlatmak için bunu söylüyorum. Yakalanana kadar... Yakalandığında da belli bir cezai müeyyidesi olması gerekiyor. Bunun caydırıcı olması gerikir. Hem parasal anlamda hem de gerekiyorsa o aracın belli bir süre trafikten men edilmesi anlamında. İstanbul şu anda dünyada en fazla trafiğin olduğu metropol. Buna katkı sağlayan kalemlerden birisi de bu" şeklinde konuştu.

Etiketler trafik