"Engelsiz Kalemler" Okurla Buluşacak

"Engelsiz Kalemler" Okurla Buluşacak
Güncelleme:

Engelsiz Dünya Platformu tarafından, 4-13 Mart'ta CNR Kitap Fuarı'nda düzenlenecek "Engelsiz Kalemler Uluslararası Yayım, Dergi ve İletişim Fuarı"nda 7 ülkeden 27 engelli yazar okurla bir araya gelecek- Fuarın açılışında, "Franz Kafka Ödüllü" merhum engel

İSTANBUL (AA) - ÇİĞDEM PALA - Engelsiz Dünya Platformu tarafından, 4-13 Mart'ta CNR Kitap Fuarı'nda düzenlenecek "Engelsiz Kalemler Uluslararası Yayım, Dergi ve İletişim Fuarı"nda, 7 ülkeden 27 engelli yazar okurla buluşacak.

Engelsiz Dünya Platformu'nun, CNR Kitap Fuarı, Türkiye Basım Yayım Meslek Birliği iş birliği ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin katkılarıyla, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun eşi Sare Davutoğlu'nun himayelerinde düzenlediği fuar programına, Türkiye, Almanya, Amerika, Arnavutluk, İngiltere, Azerbaycan ve Kazakistan'dan 27 engelli yazar ile 37 kuruluş katılacak.

Fuarın açılışında, "Franz Kafka Ödüllü" merhum engelli yazar Prof. Dr. Nemat Kelimbetov ile dünya edebiyatında önemli yer tutan Cemil Meriç’in varislerine "İlham Ödülü" verilecek. Fuarda 192 eser yer alacak ve 10 özel etkinlik gerçekleştirilecek.

-Yazarlık atölyesinden, kitap fuarına

Engelsiz Dünya Platformu Genel Koordinatörü Hasan Feyzi Giray, AA muhabirine yaptığı açıklamada, GENAR araştırma şirketine Türkiye'deki engellilik algısının nasıl olduğuna ilişkin bir araştırma yaptırdıklarını, bu araştırma sonucunda engellilerin toplumun diğer bireyleri tarafından yeterince tanınmadığı, sosyal hayatın içerisine yeterince çekilemedikleri ve onlarla nitelikli iletişim kurulmadığının ortaya çıktığını söyledi.

Engellilerin, sosyal hayata kültürel ve sosyal nedenlerle çekilemediklerini belirten Giray, bu sonuçtan yola çıkarak sosyal projeler geliştirdiklerini, farkındalık, kültürel, sosyal ve istihdam projeleri yaptıklarını ifade etti.

Engelli bireylerin yeteneklerini tespit edip, istihdam imkanı yaratmayı amaçladıklarını anlatan Giray, bu çalışmalardan birinin "Türkiye'nin Yeni Çizerleri- Çizerlik Atölyesi", diğerinin ise "Türkiye’nin Yeni Yazarları-Yazarlık Atölyesi" olduğunu aktardı.

Bağcılar Belediyesi Engelliler Sarayı'nda pilot olarak düzenlenen Yazarlık Atölyesi'nde, engelli ve engelsiz yazarları aynı sınıfta buluşturduklarını dile getiren Giray, bu atölye çalışması kapsamında "Türkiye'de Yeni Yazarlar ve Altın Kalemler Ödülleri"nin verildiğini belirtti.

Bu yarışmada dereceye giren yazarlara eserlerini yayımlama taahhüdü verildiğini anlatan Giray, bu yazarların daha sonraki üç yıllık süreçte hem sosyal hem kültürel hem de psikolojik olarak takip edildiğini ifade etti.

Yazarlık Atölyesi projesine katılan engelli bireyler ile ailelerindeki değişime de şahit olduklarını aktaran Giray, "Örneğin yazarlarımızdan biri içine kapanık, çevresine şiddet uygulayan biriyken; şu anda hem kendisiyle, hem ailesiyle ve hem de çevresiyle barışık biri oldu" dedi.

- 7 ülkeden 27 engelli yazar

Giray, Yazarlık Atölyesi'nin ardından yurt içinde ve yurt dışında bu işi yaygınlaştırmak için bir planlama yaptıklarını ve "Engelsiz Kalemler Uluslararası Yayım, Dergi ve İletişim Fuarı" projesinin ortaya çıktığını söyledi.

Fuara yalnızca engellilerle ilgili yayım ve iletişim çalışmaları yapanların katılabildiğini belirten Giray, fuara 7 ülkeden 27 engelli yazarın ve 37 kuruluşun katılacağını belirtti.

Engelli bireylerin kültürel ve sosyal gelişiminin kalıcı hale gelmesi ve farkındalığın artması için bu fuarı hayata geçirdiklerini anlatan Giray, "Ülkemiz bu çalışmadan sonra kültürel rehabilitasyonun ne kadar önemli olduğunu görecek" diye konuştu.

Fuara katılan her engelli yazarın yanında gönüllü üniversite öğrencisinin görev alacağını, böylece birlikte yaşama kültürünün öğrenileceğini ifade eden Giray, empati ve etkinlik alanında ise çocukların tekerlekli sandalyeyi takıp sökmeyi öğreneceğini, ayaklarıyla resim yapan engelli bireyden ve görme engelli yazardan imza alacaklarını belirtti.

Fuar ziyaretçilerinin, engellilerin farklı yeteneklerine şahit olacağını dile getiren Giray, "Ama şu net bir nokta, bu fuar engellilere yönelik bir fuar değil. Burası birlikte yaşama kültürüne yönelik bir fuar. O yüzden biz bu projeyi kitap projesinin ortasına koyduk" ifadelerini kullandı.

-Engelli aşçıların yemeklerini engelli garsonlar ikram edecek

Fuar kapsamında Engelsiz Dünya Platformu'nun kurucu üyelerinden TAŞPAKON ile hayata geçirdiği engelli aşçıların yaptığı yemeklerin engelli garsonlar tarafından servis edildiği "Engelsiz Lezzetler Restoranı" ve gönüllü eğitim alanında ziyaretçilere "9 dakika yeterli" adlı gönüllü eğitim programı uygulanacağını ifade eden Giray, katılımcı kurumların da kendi etkinliklerini gerçekleştireceklerini söyledi.

Aralarında ünlü sanatçıların da bulunduğu toplumun farklı kesimlerinden çok sayıda kişinin fuara destek verdiğini belirten Giray, "Bu arkadaşlar, bu fuardan sonra Türkiye'nin ve dünyanın yeni yazarları olarak kabul edilecekler. Bu fuardan sonra bakış açısı değişeceği için istihdamda da artışlar olacaktır. Çünkü yetenekler ve üretim potansiyelleri görülecek" dedi.

- "Kültür ve sanat, ciddi bir rehabilitasyon"

Engelsiz Dünya Platformu Genel Sekreter Ayhan Bahçeli de fuarda, engelli bireylerin hayatta başardıkları örnek çalışmaların görüleceğini, fuarı ziyaret eden engelli bireylerin, toplumsal hayatın içine katılmak için engel olmadığının farkına varacağını söyledi.

Etkinlik sayesinde, "Her engelli yardıma muhtaçtır", "Engelliler dilencidir" gibi ön yargıların da kırılacağını anlatan Bahçeli, "Aslında teknoloji iyi kullanıldığında engelin olmadığı, engeli sadece zihinlerde kendimizin yarattığını, bunu kaldırdığımızda bir toplumsal bütünleşmenin olabileceğini burada çok net göstermeyi hedefliyoruz. Bugüne kadar engelliler hep acınacak olanlar, yardıma muhtaç olanlar şekliyle yansıtılmaya çalışıldı. Böyle bir zihniyetle büyüdü bir nesil, şimdi artık değişim ve dönüşüm zamanı. Bu değişim ve dönüşüm zamanını, öncelikle evrensel bir şey olan kitap ve yazarlıkla göstermeye çalışıyoruz. Kültürün, sanatın her insanda bıraktığı etki gibi engelli bireyde de ciddi bir rehabilitasyon olduğunun kanıtları var" diye konuştu.

Fuarın sürdürülebilirliğinin önemli olduğunu dile getiren Bahçeli, engelli yazarların çoğalmasıyla istihdam alanı ve yeni bir hedef kitlesinin oluşmasını, Türkiye'nin yerli ve milli uluslararası bir fuar programına kavuşmasını amaçladıklarını kaydetti.

Etiketler Kitap Fuarı