"Dünyaya Örnek Olabilecek Proje Üretmemiz Lazım"

"Dünyaya Örnek Olabilecek Proje Üretmemiz Lazım"
Güncelleme:

Ankara Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Kandazoğlu:"6 milyonluk bir başkentte yaşıyoruz. Burası ayrıcalıklı bir kent, tüm bürokrasi burada. Küçük düşünürsek kaybederiz, hedefleri yüksek tutmalıyız" - "Devletin asli görevi tesisi yapmak ve halkın

ANKARA (AA) - Ankara Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu (AASKF) Başkanı Murat Kandazoğlu, hedefleri yüksek tutarak, dünyaya örnek olabilecek proje üretmeleri gerektiğini söyledi.

Kandazoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu işi severek yaptıklarını belirterek, sporun birlik ve bütünlüğünü bozmadan, gençleri salonlara çekmeye çalışan bir kuruluş olduklarını anlattı. Kandazoğlu, "Belki ilk etapta amatör futbola hizmet ediyor gibi gözüküyoruz çünkü futbol çok sporculu, oldukça yoğun bir branş" ifadesini kullandı.

Sadece futbolda, 11 yaş altından başlayarak 980 takım, 25 bine yakın sporcu ve antrenörleri bulunduğunu dile getiren Kandazoğlu, şöyle konuştu:

"Diğer tüm branşların toplamı ise 30 bine ulaşıyor. Futbolun yanı sıra kalkınması gereken birçok branşımız var. 6 milyonluk bir başkentte yaşıyoruz. Burası ayrıcalıklı bir kent. Tüm bürokrasi burada. Küçük düşünürsek kaybederiz, hedefleri yüksek tutmalıyız. Sadece ülkeye değil, dünyaya örnek olabilecek proje üretmemiz lazım."


- "Spor politikasında bazı şeylerin değişmesi gerekiyor"


Murat Kandazoğlu, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Spor Genel Müdürlüğü, federasyonlar ve kulüpler düşünüldüğünde, tüm bu kurumların tamamlayıcı unsuru olduklarını dile getirdi.

Her kuruma yakın olmak durumunda olduklarını vurgulayan Kandazoğlu, şunları söyledi:

"AASKF'yi, aracı kurum gibi değil ama gönüllülük esasına dayanan, devletin yapacağı işlere destek ve onlarla iş birlikçi olarak değerlendirilebiliriz. Sporda bürokrasi bazen sıkıntı yaratabiliyor. Sporcu, antrenör ya da kulüp, talebiyle ilgili bizimle hareket ettiği zaman, işi kısa vadede geçici çözüm, uzun vadede ise kalıcı çözümlere kadar götürebiliyoruz. İlgili kişiyi, kurumla, kuruluşla, bakanlıkla, belediyeyle ortak noktada buluşturuyoruz."

"Biraz hazırcılığa alışık bir milletiz" diyen Kandazoğlu, şöyle devam etti:

"Her şey bize hazır gelsin istiyoruz. Halbuki üretmek, sahada çalışmak zorundayız. Devlet sporda icracı mı yoksa kaynak sağlayıcı mı olmalı? Spor politikasında bazı şeylerin değişmesi gerekiyor. Devletin asli görevi tesisi yapmak ve halkın hizmetine sunmak olmalı. Sivil toplum kuruluşları da tesisleri doldurmalı. Devletin bir taraftan yapıp diğer taraftan doldurması zor ve bu, ciddi insan kaynağı gerektiriyor."

-"Federasyonlar özerkse, gerçekten özerk olmalı"


Devletin, kendi üzerindeki yükü biraz azaltması gerektiğine işaret eden Kandazoğlu, "Federasyonlar özerkse, gerçekten özerk olmalı. Devlet 4-5 trilyon bütçe veriyor" dedi.

Ödül yönetmeliklerinin gözden geçirilmesi gerektiğini savunan Kandazoğlu, "Sporcu o kadar para kazanırken, kulüplere bir şey verilmiyor. Katkı payları, kulübün kasasında kalmalı. Devlet tesisi yapacak, kuruluşlar dolduracak. Böyle olursa devletten büyük yük kalkmış olacak" diye konuştu.

Türkiye'nin bütün illerinde örgütlenmiş federasyonların gönüllü çalıştıklarını belirten Kandazoğlu, şunları kaydetti:

"Federasyonlara bütçeyi verip, 'bana şunu yap' dememek lazım. Sorumluluk biraz daha onlara bırakılmalı. Federasyonların kulüp mantığından çıkması lazım. Kulüpler de aynı şekilde. Amatör kulüplerin en büyük sıkıntısı eğitim ve kulüpler yasası. Profesyonel takımları ele alalım, hepsi borç içinde. Sorumluluk artarsa, başkan, kulübü kendi şirketi gibi yönetecek, daha çok sahiplenecek, zarar etmemek için çabalayacak."


- "Bu gençleri 'milli kahraman' ilan etmek çok yanlış"


Kandazoğlu, futbolculuk ve antrenörlüğün meslek haline gelmesi gerektiğini belirterek, bunlardan bazılarının ciddi paralar kazandıklarını söyledi.

Kazançlarının vergilerini vermeleri gerektiğini savunan Kandazoğlu, "Olimpiyat madalyası almak elbette çok önemli ama sporcu sporculuğunu, antrenör antrenörlüğünü bilecek. Bu gençleri 'milli kahraman' ilan etmek çok yanlış. Tebrik ve ödül yeterli. Sporcu bunu görev olarak algılayıp yapacak. Sporcunun geçim kaygısı olmasın ki, tek atış yapıp ödülü almak için farklı yollara gitmesin" ifadelerini kullandı.

Ankara'daki kulüplerin ciddi bir şekilde salon sıkıntısı çektiğine de değinen Kandazoğlu, basketbol, hentbol, voleybol gibi branşlar için belediyelerin salonları bulunduğunu ancak bunların sayısının 7-8'i geçmediğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Yaklaşık 400'ü salon sporunda olmak üzere 900 kulüp var. Nasıl yetsin. Bazı kulüpler okulların tesislerini kiralamış durumda ama bu da bazen sıkıntı oluyor. Okulların da su, elektrik, insan gücü gibi giderleri var. Salonu 10 kulüp kullansa oradaki tahribatı düşünün. Bunu giderememek bizim eksikliğimiz ve bunu okul salonlarıyla gidermek mümkün değil. Bu konuda eleştiriye kendimizden başlıyorum. Göreve geldiğim günden beri 'önce tesis' diyorum. Ne kadar çok yaparsak o kadar kar."

Yönetim olarak 7-8 tesis hamlesi yaptıklarını kaydeden Kandazoğlu, "Nefesimiz yettiği sürece bunları çoğaltmaya çalışacağız. Geriden gelenlere örnek olmak zorundayız. Bu koltuklar gelip geçici. Yıllarca boşu boşuna burayı işgal etmeyelim" diye konuştu.