"3. Uluslararası Selçuklular Ve Haçlılar Sempozyumu"

"3. Uluslararası Selçuklular Ve Haçlılar Sempozyumu"
Güncelleme:

SÜSAM Başkanı Prof. Dr. Demirci:- "Haçlıların savaştığı ve işgal ettiği coğrafyaya baktığımızda, Kudüs'ten başlayıp, Filistin, Suriye, Lübnan ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni kapsar. Aslında şu anda adı konulmamış bir haçlı seferi ile karşı karşıyayız"

KONYA (AA) - Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Merkezi (SÜSAM) Başkanı Prof. Dr. Mustafa Demirci, "Haçlıların savaştığı ve işgal ettiği coğrafyaya baktığımızda, Kudüs'ten başlayıp, Filistin, Suriye, Lübnan, Kuzey Suriye ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni kapsar. Aslında şu anda adı konulmamış bir haçlı seferi ile karşı karşıyayız." dedi.

Türk Tarih Kurumu, Selçuk Üniversitesi (SÜ) ve Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesinin işbirliğiyle düzenlenen "3. Uluslararası Selçuklu Kültür ve Medeniyeti Selçuklular ve Haçlılar Sempozyumu" başladı.

SÜSAM Başkanı Demirci, Dedeman Otel'deki sempozyumda yaptığı konuşmada, Selçukluların 9 asırdır mührünü bastığı Konya'nın Selçuklu Devleti'nin başkenti olduğunu, pek çok düşünce adamı ve şairleri de etkilediğini anlattı.

Üç kuşak boyunca Selçukluların Haçlılar ile savaştığını ifade eden Demirci, "Ömürleri at üzerinde kılıç sallayarak geçmiş Selçuklu sultanları, vezirleri, komutanları ve emirlerinin mücadelelerini konu alan Selçuklu tarihi denilen o büyük portreler galerisini, bu sempozyumla açıyoruz." dedi.

Demirci, gerek Arap dünyasında gerekse Batı'da Haçlılar gündeme geldiği zaman Selçukluların yeterince gündeme getirilmediğini belirterek, şunları kaydetti:

"Konya'nın başkent oluşu, resmi olarak elimizdeki kesin tarih diyebileceğimiz en eski kayıtta 1116'yı gösteriyor. Yani 2016 yılı başkent oluşumuzun 900. yılıdır. Haçlıların savaştığı ve işgal ettiği coğrafyaya baktığımızda, Kudüs'ten başlayıp, Filistin, Suriye, Lübnan, Kuzey Suriye ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ni kapsar. Aslında şu anda adı konulmamış bir haçlı seferi ile karşı karşıyayız. O anlamda Haçlıları hatırlamanın ve Haçlıları Selçuklularla anmanın tam zamanıdır."

- "Şekil değiştirmiş bir savaşı şu anda veriyoruz"

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de kentin geçmişten beri önemli bir medeniyetin sahibi olduğunu, İslam'ın bayrağını şerefle taşıdığını dile getirdi.

Haçlıların amacının, Türk-İslam ve Müslüman varlığını tamamen silmek olduğunu anlatan Akyürek, şöyle devam etti:

"Bu mücadeleyi ecdadımız vermeseydi, bugün burada olmazdık. Selçuklu ecdadımız, neredeyse 200 yıl, istiklal mücadelesi ve aynı zamanda istikbal mücadelesi vermişler. Bu mücadeleler, bizler ve gelecek nesiller huzur içinde yaşasın diye verildi. Yeryüzünde 'Osmanlı barışı' ifadesini literatüre sokmuşlardır. Şimdi de Haçlı Seferlerinin şekil değiştirmiş saldırılarıyla karşı karşıyayız. Şekil değiştirmiş bir savaşı şu anda veriyoruz."

- "Türk-Alman dostluğunun inanılmaz bir simgesiyiz"

Sempozyum için Almanya'dan gelen, Johann Wolfgang von Goethe'nin akrabası Pery Soldan da ailesini temsilen toplantıya katıldığını ifade etti.

Soyunun Haçlı Seferleri sırasında esir alınarak Almanya’ya götürülen Selçuklu komutanı Mehmet Sadık Selim Sultan'dan geldiğini aktaran Soldan, şunları söyledi:

"Bizim hikayemiz kuşaktan kuşağa geçmiş ve devam edecektir. Gerçekleşmiş bir entegrasyonun, uyumun, Türk-Alman dostluğunun inanılmaz bir simgesiyiz ve bu böyle de kalmalıdır. Bunun için 17 yaşındaki oğlumu da beraberimde getirdim ki kendisi de daha sonra çocuklarına aslımızın buradan, bu topraklardan ve kültürden geçtiğini anlatabilsin."

İki gün sürecek sempozyumun açılışına, SÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.