Prof. Dr. Uğur Şahin kanser ilacı için tarih verdi

Prof. Dr. Uğur Şahin kanser ilacı için tarih verdi
Güncelleme:

BioNTech firması kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin, bazı kanser türlerine karşı geliştirdikleri ilaçların 2026'dan itibaren piyasa sürüleceğini ve pankreas kanseri için de çalıştıkları ilaçların umut vaad ettiğini söyledi.

BioNTech şirketinin kurucularından Prof. Dr. Uğur Şahin, firmasının kansere karşı geliştirdiği ilacın hastalara ulaşma süreci için çok yakın bir tarih verdi. Uzun yıllardır eşi Prof. Dr. Özlem Türeci ile başta bağırsak kanseri olmak üzere çeşitli kanser türlerini hedefleyen tedaviler üzerinde çalışan Şahin, geliştirdikleri ilaçların 2026 yılından itibaren piyasaya sürülebileceğini söyledi.

VOA Türkçe'nin aktardığına göre, Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesine konuşan bilim insanı, "Akciğer, pankreas ve kalın bağırsak kanserlerine karşı geliştirdiğimiz ilaçların deneme süreçleri devam ediyor. Cesaret verici gelişmeler var. Önümüzdeki iki yılda yeni deneme süreçlerine geçeceğiz. Ardından gerekli mercilerden alacağımız onay sonrasında, 2026 yılından itibaren ilaçları hastalara sunabileceğiz" dedi.

İlaçların vücudun kansere karşı kendi savunma reaksiyonunun güçlendirilmesini hedeflediğini söyleyen Prof. Şahin, COVID-19 pandemisi sonrasında çalışmalarının yüzde 80’inini kanserle mücadeleye ayırdığını da ekledi.

KORONA AŞISINDAN SONRA SIRA KANSERDE

Şahin ve Türeci geçen aylarda 2030 yılına kadar kanser alanında tedavi edici aşı üretebileceklerini de açıklamıştı. Şahin-Türeci çifti ve şirketleri BioNTech, Corona salgının başlamasından kısa süre geliştirdikleri ve büyük bir hızla izin alınarak, piyasaya sürülen mRNA teknolojisi aşısıyla tüm dünyada tanınmıştı. Dünya çapında bir buçuk milyardan fazla insan aşılanmıştı.

Bu arada son zamanlarda COVID-19'un BA.2.86 ve EG.5.1 (Eris) gibi yeni varyantlarının dünya çapında vaka sayılarını arttırması tedirginlik yaratırken, BioNTech şirketi yeni varyantlara uyarlanmış bir aşının önümüzdeki Eylül ayında piyasaya sunulacağını açıkladı. Moderna firması da, geliştirdiği aşının sonbahara yetişeceği mesajını verdi ve onay almasının ardından piyasaya sürüleceğini açıkladı.

ABD'li Novavax firması da aynı şekilde alt varyantlara karşı etkili olacak bir aşı üzerinde çalışdığını bildirdi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), yeni varyantlarla ilgili yaptığı açıklamada, bazı Avrupa ülkelerinde COVID-19'un hızla yeniden yayılmasıyla ilgili endişeler olduğuna işaret ederek, varyantların şu an için şiddetli veya ölümcül olduğunun gözlenmediğini, ancak artan vakalardan dolayı bazı ülkelerde yeniden maske takılması konusunun gündeme gelebileceğini açıklamıştı.

YAN ETKİ DAVASI GERİ ÇEVRİLDİ

Öte yandan geçmiş dönemde kullanılan aşıların yan etkilerine yönelik açılan tazminat talepleri de sıklıkla gündeme geliyor. Son olarak, AstraZeneca şirketinin geliştirdiği aşıyı kullandığını ve o günden bu yana sağ kulağının tamamen duymadığını söyleyen bir diş doktorunun tazminat talebi ilgili mahkeme tarafından geri çevrildi.

Mahkemede, AstraZeneca temsilcileri, işitme hasarının aşının bir yan etkisi olduğunun henüz hiçbir çalışmada kanıtlanmadığını savundu. Mainz Mahkemesi de, diş doktorunun sorunlarının aşıyla bağlantısının ispatlanamayacağını belirterek, 150 bin Euro manevi tazminat talep isteğini reddetti.

Almanya’da ilaç yasalarına göre aşı ve ilaç üreticileri bilimsel olarak ürünlerinin yan etkilerinin kanıtlanması durumunda ceza alabiliyor.


Advertisement
17 yaşındaki kız çocuğu, annesini defalarca bıçaklayarak katletti! 17 yaşındaki kız çocuğu, annesini defalarca bıçaklayarak katletti! İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından yeni TBB Başkanı belli oldu İmamoğlu'nun tutuklanmasının ardından yeni TBB Başkanı belli oldu Büyük rezalet: İstiklal Marşı'nı baştan sona ıslıkladılar! Büyük rezalet: İstiklal Marşı'nı baştan sona ıslıkladılar! AK Partili Mustafa Varank'tan muhalif seçmene tepki çeken ''siz bile'' açıklaması AK Partili Mustafa Varank'tan muhalif seçmene tepki çeken ''siz bile'' açıklaması Antalya'da da ''İmamoğlu'' gerginliğine damgasını vuran fotoğraf karesi! Antalya'da da ''İmamoğlu'' gerginliğine damgasını vuran fotoğraf karesi! İşte CHP'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için konuşulan 3 isim! İşte CHP'de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı için konuşulan 3 isim! Özel, Mansur Yavaş adına helallik istedi, Özdağ'a ve Demirtaş'a selam yolladı Özel, Mansur Yavaş adına helallik istedi, Özdağ'a ve Demirtaş'a selam yolladı CHP ön seçim sonuçlarını açıklayıp, Ekrem İmamoğlu'nun adaylığını resmen ilan etti! CHP ön seçim sonuçlarını açıklayıp, Ekrem İmamoğlu'nun adaylığını resmen ilan etti! Taksim'e yürümek isteyen grup ile polis karşı karşıya geldi! Taksim'e yürümek isteyen grup ile polis karşı karşıya geldi! 2 ayda 15,5 kilo veren ünlü oyuncu zayıflama sırrını açıkladı 2 ayda 15,5 kilo veren ünlü oyuncu zayıflama sırrını açıkladı
Bu da Ramazan pidesi kavgası! Mahalle savaş alanına döndü Bu da Ramazan pidesi kavgası! Mahalle savaş alanına döndü ORC'nin 30 ildeki son genel seçim anketinin sonuçları açıklandı ORC'nin 30 ildeki son genel seçim anketinin sonuçları açıklandı Sinem Ünsal'ın ''20 yıllık'' zayıflık sırrı herkesi şaşırttı Sinem Ünsal'ın ''20 yıllık'' zayıflık sırrı herkesi şaşırttı Olay olacak Mehmet Şimşek iddiası: ''İstifa etmek istiyor!'' Olay olacak Mehmet Şimşek iddiası: ''İstifa etmek istiyor!'' Macaristan'ı deviren A Milli Futbol Takımımız Uluslar A Ligi’nde! Macaristan'ı deviren A Milli Futbol Takımımız Uluslar A Ligi’nde! Göstericiler ile gösteri karşıtları arasında arbede çıktı! Göstericiler ile gösteri karşıtları arasında arbede çıktı! Eski Masak Başkan Yardımcısı, İmamoğlu raporuna itiraz etti! Eski Masak Başkan Yardımcısı, İmamoğlu raporuna itiraz etti! Hem trafiği birine kattı hem de yol vermeyen kadının aracına zarar verdi Hem trafiği birine kattı hem de yol vermeyen kadının aracına zarar verdi CHP'nin ön seçiminde verilen oy sayısı belli oldu CHP'nin ön seçiminde verilen oy sayısı belli oldu Bozdoğan Kemeri'nde polis müdahalesi: Bir yanda meşaleler diğer yanda biber gazı! Bozdoğan Kemeri'nde polis müdahalesi: Bir yanda meşaleler diğer yanda biber gazı!