Prof. Dr. Naci Görür İstanbul depreminin en yıkıcı olacağı ilçeleri açıkladı

Prof. Dr. Naci Görür İstanbul depreminin en yıkıcı olacağı ilçeleri açıkladı
Güncelleme:

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, İstanbul'da deprem olasılığının yüzde 47'ye çıktığını belirterek riskli ilçeleri açıkladı.

4 Aralık Pazartesi günü Bursa'nın Gemlik ilçesinde meydana gelen 5.1 ve 4.5 büyüklüğündeki depremin ardından gözler İstanbul depremine çevrildi. Deprem, Bursa’nın yanı sıra çevre illerle İstanbul, İzmir ve Tekirdağ’da da hissedilmişti. Depremin ardından yüzlerce artçı sarsıntı kaydedildi. 

Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, CNN Türk'te Cüneyt Özdemir'in programına konuk oldu. Görür, İstanbul'da deprem olasılığının yüzde 47 olduğunu belirterek riskli ilçeleri açıkladı. 

Görür, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bu depremin olma periyodu hakkında yapılan ciddi araştırmalar var. Bunlardan biri de ABD’li bir araştırıcının yapmış olduğu çalışma. Bu uluslararası dergilerde yayınlandı. Onun söylemine göre 99 depremlerinden sonra Marmara’da 7’den büyük bir depremin olma olasılığı %64 denildi. Birkaç ay önce bu çalışmanın revizyonu yapıldı ve deprem bekleme olasılığımızı %47 olarak ifade edildiğini gördük. Şimdi bu gerçekten çok büyük bir olasılık. Yazı tura bile atsanız %50 şansla atıyorsunuz. %47 gerçekten büyük bir rakam. Bu da gösteriyor ki deprem konusunda öyle bizi rahat tutacak, sakinleştirecek zaman itibarıyla bir durum yok. Her an İstanbul’da bir deprem olabilir.

RİSKLİ İLÇELERİ AÇIKLADI

İstanbul’da yapılan deprem harita çalışmaları var. Şöyle bir genelleme yapılabilir. İstanbul’un Avrupa Yakası, Asya Yakasına göre deprem açısından çok daha riskli. Bunun başlıca nedeni Avrupa yakasındaki zeminin özellikleri. Hem buradaki zemin çürük hem de bu zemin deprem dalgaları girdiği zaman, zeminin dinamik davranışları daha tahripkar, daha yıkıcı. Depremin şiddeti de görece olarak Avrupa yakasında daha fazla, Asya Yakası’nda nispeten daha az. Özellikle Avrupa Yakası’nda kıyı kesimleri, kıyıdan ilk 10 metre içeriğe girecek şeklinde olacak bant bölümünde depremin şiddeti 9’u buluyor. Bu da büyük bir şiddet. Yani en dayanıklı, çok iyi yapılmış binaların bile tahrip olacağı bir deprem şiddeti. O yüzden özellikle Avrupa Yakası’nda yer alan bölgeler, yani Zeytinburnu’ndan Haliç’ten tutun Silivri bölgesine kadar olan alan (Büyükçekmece, Küçükçekmece çevreleri ve onun denize yakın olan bölgeleri) buralar gerçekten depremde görece daha ciddi etkilenecek yerler.”

İSTANBUL'DAKİ BÜYÜK DEPREM RİSK ORANINI AÇIKLADI

Öte yandan geçtiğimiz hafta da DW Türkçe'ye konuşan yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Mudanya açıklarında gerçekleşen depremin Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın güney kolunda gerçekleştiğini söylüyor. Büyük Marmara depremi ise aynı fay hattının kuzey kolunda bekleniyor. 

Bu depreme ilişkin öngörülerin halen geçerli olduğunu vurgulayan Görür'e göre İstanbul'da her an deprem olma ihtimali yüzde 47'ye çıkmış durumda. Görür, "Bu inanılmaz bir oran. Neredeyse yazı tura atacaksın" diyor.

Kuzey Anadolu Fay Hattı 17 Ağustos 1999'daki Gölcük depreminde kırılmıştı. Aynı fay hattının devamı batıda İstanbul'dan geçiyor. İstanbul, o tarihten bu yana 7 ila 7,5 büyüklüğündeki bir deprem riski altında. Naci Görür, Marmara Bölgesi'nin Kumburgaz ve Adalar fayının deprem üreteceğini belirterek Adalar fayı kırılırsa en fazla 7, Kumburgaz fayı kırılırsa minimum 7,2, her iki fay aynı anda kırılırsa 7,5 büyüklüğünde deprem öngörüyor.