Prof. Dr. Ercüment Ovalı eleştirilere yanıt verdi
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlDornaz Alfa adlı ilaç hammaddesinin korona virüs tedavisinde kullanılabileceğini açıklayan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, yöntemin Fransa ve Yeni Zelanda’da zaten uygulandığı eleştirilerine "projeye onlardan 15 gün önce 5 Nisan’da başladığımızda dünyada bu konuda herhangi bir yayın yoktu” yanıtını verdi.
Prof. Dr. Ercüment Ovalı, sosyal medya hesabı üzerinden Dornaz Alfa adlı ilaç hammaddesinin araştırmalar sonucunda korona tedavisinde kullanılabileceğini açıkladı. Açıklama sonrası Ovalı’ya bu ilaç hammaddesinin Fransa ve Yeni Zelanda’da zaten kullanıldığına dair eleştiriler geldi.
Yeniçağ'dan Tolga Şahin'in haberine göre Ercüment Ovalı, “Biz projeye 5 Nisan’da başladığımızda dünyada bu konuda herhangi bir yayın yoktu. Ben zaten 2 Nisan’da TÜBİTAK konuşmamda akciğerde bir zar olduğunu ve bu zarı eritmeden hiçbir şeyin olmayacağını, hedefin burası olması gerektiğini söyledim. Çünkü biz 20 gün öncesinden bu olayı konuşuyorduk. Yeditepe’den çok kötü bir hasta var diye bir haber geldi. Bende hemen yapmaları gerekenleri söyledim, onlarda bunu yaptı. Hastanın 3 Nisan’da hızla düzelmesi üzerine bunu projeye dökme kararı aldık. 5 Nisan’da da bunu projelendirdik. Zaten Yeditepe’nin yayınlarında bunlar var” açıklamasında bulundu.
Dornaz Alfa, DNA’yı seçici bir şekilde parçalayan bir enzim olan yüksek derecede saflaştırılmış bir çözeltidir. Kistik fibroz hastalarının balgam/ mukusunda bulunan DNA’yı hidrolize eden Dornaz Alfa, akciğerlerdeki viskoziteyi azaltır ve salgınların daha iyi temizlenmesini sağlar.
“PROJELERİN MANTIĞI AYNI”
Bu projenin şu an Yeni Zelanda ve Fransa’da da denendiğini söyleyen Ovalı, “Proje dünyada deneniyor olsa da biz onlardan 15 gün önce 5 Nisan’da projeye başladık. Buna ilişkin belgeleri de sosyal medya hesabımda yayınladım. Genel olarak bu projeler birbirine çok benzemekle beraber doz ve uygulama farkı var projeler arasında ancak projelerin mantığı aynı. Onlarda düşünmüş, biz de düşünmüşüz” dedi.
Ercüment Ovalı, projeye 5 Nisan'da başladıklarını gösteren görseli sosyal medya hesabında paylaşmıştı.
Profesör Ercüment Ovalı ayrıca sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, eleştirilere böyle cevap verdi:
BAKAN KOCA'DAN PROF. DR. OVALI'YA CANLI YAYINDA TEPKİ
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca dün akşam düzenlediği basın toplantısında Prof. Dr. Ercüment Ovalı'nın koronavirüs tedavisine ilişkin yaptığı ilaç açıklamasıyla ilgili "İlaç ve aşı işi, hem milli hem stratejik bir iştir, sosyal medya üzerinden yapılmaz" demişti.
İşte Bakan Koca'nın açıklamaları:
"Sözü edilen ilaç uluslararası bir ilaç firmasının patentli ilacı. Cümlelerimi özellikle seçerek kullanıyorum. Türkiye'de ruhsatlı bir ilaç. Kistik fibrozlu hastaları, yani akciğer sorunlu, akciğerde tıkaç olan hastalara uygulanan ve faydası görülen bir ilaç. Kovid 19'la ilgili bu ilacın faydalı olduğuna dair labaratuvar ve klinik çalışmalarının başladığını biliyoruz. Türkiye'de özellikle hem aşı hem de tedavi ile ilgili Kovid-19'a özel çalışmayı yapan üniversite ve kurumlara çağrıda bulunduk. Bununla ilgili merkeze de 23 Mart'ta aşı ve tedaviyle ilgili herhangi bir çalışmanız varsa bunu projelendirip bize başvurun dedik. Çalışmanızı bize bildirin dedik. Dünyada araştırmanın nasıl yapılacağı bellidir. Sosyal medya üzerinden insanların umudu ile oynanamaz. Biz bu topraklara aidiyet içinde olan, insanlığa faydalı çalışma yapan herkes bizim için kıymetlidir. Yayın, araştırma ve çalışmanın nasıl yapıldığı da çok iyi bilinir. Klinik araştırma için bu çağrımıza cevap verilebilirdi. İlaç ve aşı işi hem milli, hem stratejik bir iştir, sosyal medya üzerinden yapılmaz. Uluslararası firmanın ilacı umutlar tüketilerek ifade edilemez."
PROF. DR. OVALI NE DEMİŞTİ?
Prof. Dr. Ovalı, ilk olarak sosyal medya hesabından "1 aydır laboratuvarda çalıştığımız bir ilacın ismini 23 Nisan'da açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyor ki insanların hayatını kurtarabilir. İnsanların hayatından gün çalmak istemedik. Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarıma teşekkür ederim" açıklamasını yapmıştı.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol