Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan bir ilimiz için yıkıcı deprem uyarısı

Prof. Dr. Ahmet Ercan'dan bir ilimiz için yıkıcı deprem uyarısı
Güncelleme:

Ünlü bilim insanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Mersin’de AFAD tarafından yapılan 7 büyüklüğündeki deprem tatbikatı sonrasında Mersin'i yıkıcı deprem olasılığı için uyardı.

12 Eylül’de Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından 7 büyüklüğünde bir deprem senaryosuyla tatbikat yapılmıştı. Bu tatbikat da akıllara “Mersin’de deprem mi olacak?” sorusunu getirirken ünlü yerbilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan'dan kritik bir uayrı geldi.

Prof. Dr. Ercan, bu soruya yanıt verdi. X (Twitter) hesabından açıklama yapan Ercan, Mersin’de deprem beklenmediğini söyledi, uyarılar yaptı.

Ercan, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Mersin, sarsıntı duyarlı sulu, gevşek çökeller üzerinde çarpık yerleşmiş rezonans ile sıvılaşma sorunlu büyük bir kenttir. Deprem için yer-yapı güvenlik belgesi olmadan ev satılıp kiralanmamalıdır. İvedi kentsel dönüşüm gerekli.

Mersin odaklı büyük bir deprem beklenmese de dolay kırıkları Mersin’i Mercalli VI yıkım gücünde sarsar. Yapı çalkalanmaları, batma, yıkım beklenir. İvedi incelikli (microzonation) çalışması yapılmalı."

Mercalli Şiddet Ölçeği nedir ?

Mercalli şiddet ölçeği, bir depremin şiddetini ölçmek için kullanılan ölçek.

Depremin yeryüzüne, insanlara, cisimlere ve yapılara olan etkisini I ile XII arasında bir ölçek ile nicelendirir. Buna göre I hissedilmez, XII ise tam yıkım demektir. Prof. Dr. Ahmet Ercan'a göre; Mersin'de yaşanacak depremin yıkım gücü VI.