YSK neleri değiştirdi ?

YSK neleri değiştirdi ?

YSK, 1 Kasım'daki erken seçimde ilk kez uygulanacak uygulamalar olduğunu açıkladı.

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) 1 Kasım’daki seçimlerde oy pusulalarına ve seçim güvenliğine ilişkin ilk kez bir dizi karara imza attı. YSK, yurtdışında oy kullanılacak temsilcilik sayısını da 112’den 113’e çıkardı. Kurul ayrıca birleştirme tutanaklarının dev ekranlardan yansıtarak orada bulunan herkesin izleyebilmesine karar verdi.

Hürriyet'in haberine göre YSK, 17 Haziran’daki şikayetleri de dikkate alarak, silindir şeklindeki mühürleri değiştirme kararı verdi. Devlet Malzeme Ofisi’ne (DMO) talimat verildi ve teklifler toplanıyor. Artık mühürler ters tutulup avuca basılamayacak ve sadece oy pusulasını mühürleyecek şekilde olacak. YSK’nın ilk kez aldığı bir diğer önemli karar da bağımsızların adlarının oy pusulalarının sonunda sağ tarafa ve siyasi parti genel başkanları ile aynı puntoda basılması oldu. Oy pusulaları 1 metreyi aşacak. İlk kez 70 gramlık beyaz kaliteli kağıda, fligranı kolaylıkla görülebilecek şekilde basılacak. YSK, DMO’ya bu oy pusulasını basabilecek kapasitede matbaa bulunması talimatı da verdi. Oy paketleri, tek tek kontrol edilip, her bir paket ayrı tutanak altına alınacak. İlk kez bu seçimde ilçe seçim kurullarında bulunanların takip edebilmesi için birleştirme sonuçları dev ekrana yansıtılacak.

YSK’DAN DMO’YA 1 METRELİK OY PUSULASI TALİMATI

YSK’nın CHP Temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu’nun Hürriyet’e oy pusulaların nasıl basılacağına ilişkin kriterlerin belirlendiğini söyledi. Yakupoğlu’nun verdiği bilgiye göre, oy pusulaları mahallelerde ve gümrük kapılarında 390, köylerde 405 ve yurtdışı sandıklarında 200’lük paketler halinde basılacak. Seçmen listelerinin kesinleşmesinin ardından sandıklar atanınca basılacak oy pusulası sayısı da netleşecek. Seçime katılma yeterliliği bulunan YSK’nın açıkladığı 29 partiden 4’ü seçime katılmayacağını açıkladı. Listeleri eksik verenler seçime girmekten vazgeçecek başka olası partilerle birlikte bu sayısı 20-21’e inse bile oy pusulasının boyu 1 metreyi geçecek. YSK, DMO’ya bir metreden uzun oy pusulası basabilecek baskı makinası bulunan matbaalarla temasa geçilmesi ve hazırlık yapılması talimatı verdi. Yakupoğlu, şunları kaydetti:

BAĞIMSIZLAR AYNI PUNTODA YAZILACAK

“Bağımsızların isimlerinin küçük yazılmasıyla ilgili şikayetleri vardı. YSK ilk kez bu seçimde bağımsız adayların adlarının da parti genel başkanları aynı punto ile yazılmasına karar verdi. Bağımsızların adı da partilerden sonra sağ taraftan aynı punto ile devam edecek. 13 Eylül Pazar günü YSK’da kura çekilerek, partilerin oy pusulasındaki yerleri belirlenecek. Daha sonra da il seçim kurulları bağımsızların yeri için kura çekecek.

MÜHÜRLER YENİDEN YAPTIRILACAK

Kullanılan mühürlerle ilgili sıkıntı yaşanıyor ve kullanılan oylar geçersiz sayılıyordu. YSK geçen seçimde de çokça ulaşan bu şikayetleri dikkate alarak, mühürlerin tipini değiştirmeye karar verdi. Artık mühürler ters tutulup avuca basılamayacak ve sadece oy pusulasını mühürleyecek şekilde olacak. DMO’ya bu konuda da talimat verildi ve teklif toplanıyor.

İLK KEZ 70 GRAMLIK BEYAZ KAĞIT

Oy pusulalarının güvenliği için ilk kez bu seçimde 70 gramlık kaliteli beyaz kağıt kullanılacak. Yeni kağıtlarda filigran son derece belirgin olarak görülüyor. Oy pusulalarının güvenliği açısından bu son derece önemli. Oy pusulasının filigranlı kağıdı Slovenya’da bastırılıyor. YSK üyeleri dönüşümlü olarak hala bu kağıt basımı işi için Slovenya’da bulunuyorlar. Oy pusulası paketleri ilk kez bu seçimde Türkiye’de basıldıkları matbaada teker teker kontrol edilecek; YSK yetkilileri, matbaa yetkilileri ve DMO yetkililerinin imzasıyla tutanak altına alınacaklar. Yırtılmadan açılmayacak şekilde güvenli paketlenecekler.

BAŞKASININ YERİNE İMZAYA ŞABLON ÖNLEMİ

17 Haziran seçiminde oy kullandığı yere başkası tarafından imza atıldığı için oy kullanamayan seçmenlerden çok sayıda şikayet gelmişti. Bu nedenle şimdi sadece seçmenin imzasının olduğu yeri açıkça bırakacak şekilde şeffaf şablonla kapatılarak, tutanağa imza atılması yönteminin uygulanması benimsendi. Bu konuda YSK karar aldıktan sonra DMO’ya talimat verilip teklif alınacak.

BİRLEŞTİRME TUTANAKLARI EKRANDAN İZLENECEK

HDP’nin başvurusundan önce YSK, ilçe seçim kurullarının birleştirme tutanaklarının dev ekranlardan yansıtılarak, orada bulunan herkesin izleyebilmesine karar verdi. Bu konuda çalışma yapıldı. Seçim güvenliği açısından çok önemli olan bu konuda sadece çok az ilçe seçim kurulunda projeksiyon cihazı olmadığı belirlendi. Çok az sayıdaki bu yerler için de YSK tarafından cihaz temini yapılacak. Seçim güvenliği ile ilgili bu ve benzeri çalışmalar süratle yapılıyor.”