Türkiye o karara tepki gösterdi

Türkiye o karara tepki gösterdi

Türkiye, Rusya'nın ''soykırım'' ile ilgili aldığı karara tepki göstererek yazılı bir açıklama yaptı.

Türk Dışişleri Bakanlığı ABD Başkanı Barack Obama ve Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un ifadeleri hakkında iki açıklama yayımladı.

Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Barack Obama tarafından 24 Nisan dolayısıyla yapılan açıklama hakkında "Açıklamanın, I. Dünya Savaşı'nda yaşananların, Ermeniler kadar Türk halkı bakımından da hassasiyet taşıdığı gerçeğinden kopuk olması ve tek taraflı bir bakış açısını yansıtması sorunludur. Bu seçici ve tarafgir adalet anlayışını reddediyoruz" açıklamasında bulundu.

İşte Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan o açıklama;

"ABD Başkanı Obama’nın 23 Nisan 2015 tarihinde yaptığı açıklamanın Türkler ile Ermenilerin ortak tarihlerinin acılı bölümünü adil bir hafıza temelinde değerlendirmekten çok uzak olduğunu üzüntüyle not ettik.

Açıklamanın, I. Dünya Savaşı’nda yaşananların, Ermeniler kadar Türk halkı bakımından da hassasiyet taşıdığı gerçeğinden kopuk olması ve tek taraflı bir bakış açısını yansıtması sorunludur. Bu seçici ve tarafgir adalet anlayışını reddediyoruz.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde 23 Nisan 2014 günü yayınladığı taziye mesajı ile daha sonra Başbakanımız Ahmet Davutoğlu tarafından 20 Ocak 2015 ve 20 Nisan 2015 tarihlerinde yayınlanan açıklamalar konuya Türkiye’nin bakış açısını özenle yansıtan metinlerdir.

Bunlar, geçmişte yaşanan acıları inkâr etmeden, doğru tanım ve tutumlarla paylaşmayı, Osmanlı Ermenilerinin kayıpları dâhil tüm kayıplarımızı birlikte ve saygıyla anmayı, dahası ortak geleceğimizi yeniden inşa etmeyi teklif eden samimi çağrılardır.

Bu tarihi konuda herkesi sağduyuyla hareket etmeye davet eden yaklaşımımıza ve uzattığımız dostluk eline olumlu karşılık almayı umut ediyoruz.  

Türklerle Ermenilerin barışmalarına giden yola adil bir biçimde katkıda bulunacak her ülke bu “dostluk projesinin” ortakları olarak tarihteki yerlerini alacaklardır. 

Bu çerçevede dost ve müttefik ülkelere düşen rolün ayrı bir önem taşıdığı da açıktır."

ALMANYA CUMHURBAŞKANI GAUCK'UN AÇIKLAMASINA TEPKİ

Dışişleri Bakanlığı'ndan Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck'un ifadeleri hakkında da açıklama yayımlandı.

Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada "Almanya Federal Cumhurbaşkanı Gauck, 23 Nisan 2015 tarihinde Berlin Katedralinde düzenlenen ve Türk kimliğine, tarihine ve toplumuna mesnetsiz ithamların dillendirildiği bir törene iştirak etmiştir. Cumhurbaşkanı Gauck'un, hukuka ve tarihi gerçeklere aykırı şekilde, Türk milletine işlemediği bir suçu isnat etme hakkı yoktur. Toplumsal birlik, bütünlük ve uyumu temsil etme makamında olanlardan, toplumu oluşturan tüm fertlerin hassasiyetlerini dikkate almaları ve daha kucaklayıcı bir yaklaşım sergilemeleri beklenir. Bu bağlamda, Gauck'un, temsil ettiği insanlar arasında bulunan yüzbinlerce Türk asıllı Alman vatandaşının düşüncelerini yok sayması ibret vericidir. Türk tarihi ve kimliği, Türk-Alman toplumunun ayrılmaz bir parçasıdır. Bu kimliği karalamaya yönelik girişimlere bu toplumun fertleri sessiz kalmayacaklardır. Türk halkı, Almanya Cumhurbaşkanı Gauck'un bu ifadelerini unutmayacak ve affetmeyecektir. Önümüzdeki günlerde, 1915 olayları konusunda bir karar tasarısını ele alması öngörülen Almanya Federal Meclisinin, bu tarihi mesele konusunda  tarafsız ve yapıcı bir tutum içerisinde olmasını, Türk-Alman ilişkilerine uzun dönem olumsuz yansımaları olacak bir yaklaşım sergilememesini temenni ediyoruz" ifadeleri kullanıldı."

text-ad
Yeryüzündeki cehennemin kapısı açıldı: Bir kilometrelik çatlak oluştu Yeryüzündeki cehennemin kapısı açıldı: Bir kilometrelik çatlak oluştu Hava durumu şaşırtmaya devam edecek: Önce yağmur, ardından Afrika sıcakları geliyor! Hava durumu şaşırtmaya devam edecek: Önce yağmur, ardından Afrika sıcakları geliyor! İstanbul'da cansız bedeni valizden çıkan genç kız cinayetinde kan donduran ayrıntılar ortaya çıktı İstanbul'da cansız bedeni valizden çıkan genç kız cinayetinde kan donduran ayrıntılar ortaya çıktı Tekirdağ Şarköy'deki orman yangını büyüyor: Otoyol trafiğe kapatıldı Tekirdağ Şarköy'deki orman yangını büyüyor: Otoyol trafiğe kapatıldı Renault'un Türkiye'de üreteceği dev SUV'u Renault Boreal ortaya çıktı Renault'un Türkiye'de üreteceği dev SUV'u Renault Boreal ortaya çıktı Napoli'den Galatasaray'a bir şok daha! Bu sefer konu Osimhen değil... Napoli'den Galatasaray'a bir şok daha! Bu sefer konu Osimhen değil... Pantolonlarıyla havuza girmeye kalkışan yabancı uyruklu magandalar, siteyi savaş alanına çevirdi Pantolonlarıyla havuza girmeye kalkışan yabancı uyruklu magandalar, siteyi savaş alanına çevirdi Uluslararası 4 dev banka altındaki tahminlerini açıkladı Uluslararası 4 dev banka altındaki tahminlerini açıkladı Hükümetin kamu işçisine 3. zam teklifi ortaya çıktı Hükümetin kamu işçisine 3. zam teklifi ortaya çıktı İmamoğlu'nun ''Akın Gürlek'' davasında karar çıktı! İmamoğlu'nun ''Akın Gürlek'' davasında karar çıktı!
LGS'de şaibe iddiaları Meclis'i karıştırdı: ''Ben geri zekalıya anlatır gibi anlatmayacağım...'' LGS'de şaibe iddiaları Meclis'i karıştırdı: ''Ben geri zekalıya anlatır gibi anlatmayacağım...'' Siber zorbalar bir doktor ve ailesinin hayatlarını alt üst etti! Siber zorbalar bir doktor ve ailesinin hayatlarını alt üst etti! İstanbul'daki kan donduran vahşette Ayşe'nin cansız bedeninin valizde taşındığı anların kamerada! İstanbul'daki kan donduran vahşette Ayşe'nin cansız bedeninin valizde taşındığı anların kamerada! 5 yıl önce bir kadının gözlerini oymuştu... Yine aynı vahşet! 5 yıl önce bir kadının gözlerini oymuştu... Yine aynı vahşet! Yargıtay'dan ev sahibine iyi, kiracıya kötü haber! Yargıtay'dan ev sahibine iyi, kiracıya kötü haber! Zor günleri geride bırakan Mine Tugay da yaz tatili sezonunu açtı Zor günleri geride bırakan Mine Tugay da yaz tatili sezonunu açtı 9 ilde sarı alarm! İçişleri Bakanlığı sel uyarısı yaptı 9 ilde sarı alarm! İçişleri Bakanlığı sel uyarısı yaptı İsrail'den Suriye'nin kalbi Şam'a peş peşe saldırılar İsrail'den Suriye'nin kalbi Şam'a peş peşe saldırılar Bebek katili Öcalan sürpriz bir siyasetçiye İmralı'dan mektup yazmış Bebek katili Öcalan sürpriz bir siyasetçiye İmralı'dan mektup yazmış ''Cep''teki yeni tehlikenin adı Karekod oldu Ne olacak deyip sakın taratmayın! ''Cep''teki yeni tehlikenin adı Karekod oldu Ne olacak deyip sakın taratmayın!