Terörle mücadelede yeni dönem başlıyor !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlTerörle mücadelede yeni düzenlemeler içeren kanun tasarısı kabul edildi.
Terörle mücadelede yeni düzenlemeler içeren "Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" TBMM Milli Savunma Komisyonu'nda kabul edildi. Önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu'nda görüşülecek tasarı yasalaşırsa Türk Silahlı Kuvvetleri, terörle mücadelede bir bütün olarak kullanılabilecek. Tasarının gerekçesinde düzenleme şöyle anlatılıyor:
"Tasarı ile genel kolluk kuvvetlerinin imkan ve kabiliyetlerini aşan durumlarda terörle mücadele için gerekli olması veya terör eylemlerinin kamu düzenini ciddi şekilde bozması halinde, Bakanlar Kurulu tarafından terörle mücadele faaliyetlerinde genel kolluk kuvvetlerine destek sağlanması maksadıyla Türk Silahlı Kuvvetlerinin bir bütün olarak görevlendirilebilmesi imkanı tanınmaktadır."
Tasarıya göre, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin görevlendirilmesinde Bakanlar Kurulu yetkili olacak. Terörle mücadele eden askeri birliklerin gözetimi ve incelenmesi valiliklerin sorumluluğunda olacak. Tasarıyla TSK mensuplarının terör örgütlerine karşı icra edilen operasyonlarda gecikmesinde sakınca bulunan hallerde, elinden kaçmakta olan kişileri izlerken can veya mal güvenliğinin sağlanması ya da kişinin yakalanması amacıyla sınırlı olmak üzere yetkili birlik komutanının yazılı emri ile konuta, iş yerine veya kamuya açık olmayan kapalı alanlara girme imkanı tanınıyor. Bu emrin 24 saat içerisinde hakim onayına sunulması zorunlu kılınıyor.
Tasarıyla askeri personelin yargılama usulü de değişiyor. Tasarı yasalaşırsa terörle mücadele eden Türk Silahlı Kuvvetleri personeli, mülki idare amirleri, kolluk kuvvetleri ve kamu görevlileri hakkında yapılacak soruşturmalar izne tabi olacak. Soruşturmalarda Genelkurmay Başkanı ve Kuvvet Komutanları için Başbakanın, diğer personel için Milli Savunma Bakanının, Jandarma Genel Komutanı ile Sahil Güvenlik Komutanı ile bu komutanlıklardaki diğer personel hakkında İçişleri Bakanının izni gerekecek.
İçişleri Bakanlığı, merkez teşkilatlarında çalışanlar ve valiler için İçişleri Bakanı; kaymakamlar bölge veya ilde görevli olanlar için vali; ilçede görevli olanlar için de kaymakamın izni gerekecek. Bu personelle ilgili olarak soruşturma izni çıkana kadar herhangi bir yakalama, gözaltı ya da tutuklama tedbirine başvurulamayacak. Düzenlemeye gerekçe olarak tasarıda şu ifadelere yer verildi:
"Üstün bir anlayışla terörle mücadele görevini yürüten tüm kamu görevlilerinin tereddüt içinde kalmaksızın etkin bir şekilde bu görevlerini yerine getirebilmelerinin sağlanması gerekmektedir. Bu kapsamda terörle mücadele eden kamu görevlilerinin haksız iddialarla yıpranmasını önlemek maksadıyla hukuk devleti ilkesi çerçevesinde bazı düzenlemeler yapılmaktadır."
TASARIDA NELER VAR?
Tasarıya göre görevlendirilecek TSK birliklerinin çapı, konuşlandırılacağı yerler, emir komuta ilişkileri, kuvvet kaydırılması ve bu kapsamda gerekli görülen hususlar Genelkurmay tarafından belirlenecek. Birlikler ve personel, komutanının sorumluluğu altında görevlerini yerine getirecek. Askeri birlikler ile genel kolluk kuvvetleri arasındaki koordinasyonu valiler sağlayacak. Operasyonlarda güvenlik kuvvetlerinin elinden kaçmakta olan kişilerin izlenirken girdikleri konuta, işyerine veya kapalı alanlarla eklentilerine kişinin yakalanması amacına münhasır olmak üzere, yetkili komutanın yazılı emriyle girilebilecek. Komutanın kararı 24 saat içinde hakim onayına sunulacak.
Cihan
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol