TBMM hediye saati rüşvet saydı

TBMM hediye saati rüşvet saydı
Güncelleme:

TBMM Başkanlığı'nın yayınladığı “etik” kurallar rehberinde hediye saat rüşvet sayıldı.

TBMM Başkanlığı İdari Teşkilatı’nın hazırladığı etik rehber’de Meclis çalışanlarının uyması istenilen ilke ve davranışlarda siyasilere gönderme olabilecek uyarılar yer aldı.

Sözcü gazetesinden Veli Toprak'ın haberine göre 56 sayfadan oluşan Etik Rehberi, Meclis’te dağıtıldı. 3 kişilik Etik Komisyonu’nun hazırladığı ve Genel Sekreter İrfan Neziroğlu’nun ‘sunuş’ yazısı bulunan kitapçıkta, Meclis çalışanlarının uyması gereken etik ilkeler ve davranış kuralları örnekleriyle anlatılıyor.

UÇAK BİLETİ, PIRLANTA,  PARA…

Hediye yasağı ve menfaat sağlama yasağı’ başlığını taşıyan bölüme görsel olarak ‘avucunun içinde dolar tutan bir el’, ‘saat’, ‘hediye kutusu’, ‘uçak bileti’ ve ‘pırlanta’ kullanıldı. Görsel bölümünde seçilen örnekler, 17-25 Aralık yolsuzluk iddiaları arasında öne çıkan görüntüleri hatırlattı. Eski Bakan Zafer Çağlayan’ın saati, ayakkabı kutuları içindeki dolarlar uzun süre gündemde kalmıştı. Bu bölümde rehberde şu uyarı notu yer aldı: “TBMM çalışanları tarafsızlığını, performansını, kararını veya görevini yapmasını etkileyen veya etkileme ihtimali bulunan, ekonomik değeri olan ya da olmayan eşya veya menfaati kendisi, yakınları veya üçüncü kişiler adına kabul etmez. TBMM çalışanları, ilgili mevzuatta, nezaket ve protokol kurallarına uygun olarak verilen hatıra veya bilgilendirici nitelikteki kitap, dergi, CD, broşür ve benzeri hediyeler hariç olmak üzere, burs, seyahat, konaklama, eşya, giysi, takı, hediye çeki ve benzeri hiçbir hediyeyi kabul etmez.”

‘VIP TORPİL ASLA OLMAZ’

‘Dürüstlük ve tarafsızlık’ başlığını taşıyan bölümde verilen örnek de dikkat çekiyor. Siyasi yakınlarının son dönemde ‘VIP torpil’ listesinde yer almasını hatırlatan örnek şöyle: “Yönetici (E), üst yöneticinin talimatı üzerine, ‘büro sorumlusu’ olarak görevlendirilmek üzere beş kişiden oluşan bir aday listesi hazırlamaktadır. Eğitim düzeyleri ve çalışma performansları birbirine yakın olan beş personelin ismini yazarken değerlendirme bölümüne Çalışan (N)’nin bir milletvekilinin akrabası olduğunu da ekler. Yönetici (E)’nin bu davranışı etik midir? Cevap: Yönetici (E)’nin çalışanlarını değerlendirirken adalet ve objektifliği zedeleyebilecek siyasi bir unsuru göz önünde bulundurması dürüstlük ve tarafsızlığa aykırıdır.”