Tbmm Başkanlık Divanı Toplantısı

Tbmm Başkanlık Divanı Toplantısı
Güncelleme:

Toplantıda, 29 kişinin hayatını kaybettiği Ankara'daki son terör saldırısından sonra TBMM bünyesinde alınacak güvenlik önlemleri görüşüldü- Meclis'in güvenliği konusunda TBMM İdare Amirlerinin bir araya gelerek rapor hazırlaması ve bunu TBMM Başkanlık Div

TBMM (AA) - COŞKUN ERGÜL - TBMM Başkanlık Divanı toplantısında, 29 kişinin hayatını kaybettiği Ankara'daki son terör saldırısının ardından TBMM bünyesinde alınacak güvenlik önlemleri görüşüldü.Toplantıda, Meclis'in güvenliği konusunda TBMM İdare Amirlerinin bir araya gelerek rapor hazırlaması ve bunu TBMM Başkanlık Divanı'na sunması kararlaştırıldı.

Başkanlık Divanı, TBMM Başkanı İsmail Kahraman başkanlığında toplandı.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, toplantıda 29 kişinin hayatını kaybettiği son Ankara saldırısının ardından, TBMM bünyesinde alınacak güvenlik önlemleri görüşüldü.

Toplantıda, Meclis bürokratlarının TBMM'de alınacak güvenlik tedbirlerine ilişkin hazırladığı öneri paketini içeren yazı ele alındı.

Yazıda, araç giriş kartı olmayan araçların hiçbir şekilde Meclis'e alınmaması, milletvekilleriyle birlikte gelen ziyaretçilerin güvenlik kontrolünden geçirildikten sonra kart verilerek içeriye alınması, araçta makam sahibi olup olmadığının tespit edilmesi için kontrol sırasında arka camların açılması önerisi yer alıyor.

Ziyaretçilerle ilgili öneriler şöyle:

- Randevu sistemine ismi yazılmayan ziyaretçilerin içeriye alınmaması,

- Saat 18.00'den sonra TBMM'ye ziyaretçi alınmaması, bu saatten önce ziyaretçilere yönelik teşekkür ve bilgilendirme anonslarının yapılması,

- Mümkünse geçici bir süre için grup toplantılarına ziyaretçi alınmaması, mümkün değilse grup toplantılarına katılacakların isimlerinin bir gün önceden bildirilmesi, ayrıca listede olmayan ziyaretçilerin grup toplantılarına alınmaması hususlarının partilere tavsiye edilmesi,

- Kulislere hiçbir şekilde ziyaretçi alınmaması, basın toplantısı salonlarına ziyaretçi alınmaması. Halkla ilişkiler binasına gelen ziyaretçilerin ana binaya alınmaması, ziyaretçilerin tüp geçidi kullanmaması. Gelen bütün ziyaretçilere BTİ uygulaması yapılması.

Yazıda, ayrıca şu önerilerde de bulunuldu:

- TBMM'nin etrafının Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde olduğu gibi estetik mimarı kullanılmak suretiyle yüksek demir çitle çevrilmesi,

- Ana giriş kapılarına aracın içini gösterecek X-Ray cihazları konulması, ana giriş kapılarının tamamına mantar bariyer sisteminin konulması,

- Muhalefet kulisi tarafındaki girişine, iktidar kulisi bahçesindeki gibi raylı bariyer yapılması. Bakanlara eşlik eden koruma araçlarının içeriye alınmaması,

- Personel için uygulanan servis uygulaması yerine, personele toplu taşıma kartı verilmesi yönünde çalışma yapılması,

- Ek hizmet binası, 1. TBMM, TBMM Eğitim ve Sosyal Tesisleri, Mustafa Necati Kültür Evi ve Milli Saraylara bağlı bina, saray, kasır ve köşklerde de benzeri güvenlik tedbirlerinin alınması.

Öneride, "Milletvekili araçlarının aranıp aranmaması" konusu da yer alıyor.


- "Çağın en önemli önceliği güvenlik"

Toplantıya ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan TBMM İdare Amiri, AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu, çağın en önemli önceliğinin güvenlik olduğunu belirterek, "İnsanlar evlerini seçerken güvenlikli sitelerde oturmaya çalışıyor" dedi.

Uslu, Meclis'te güvenlik zaafı varmış gibi algı oluşturulmaya çalışıldığını ifade ederek, "Meclis'te herhangi güvenlik zaafı yoktur, böyle takdim edilmesi doğru değil. Sadece alınan kararlara, konulan kurallara uyulmaması söz konusudur. Bu konuda Sayın Başkan bir genelge yayınlatacak, bunun hazırlığı yapılıyor" diye konuştu.

"Artık ziyaretçi kartı vermiyoruz, bu kartları iptal ettik, çünkü randevulu sisteme geçtik" diyen Uslu, buna benzer sorunlara ilişkin talepleri daha önce aldıklarını ve Güvenlik Koordinasyon Kurulu olarak Meclis Başkanlık Divanı'na sunulmak üzere tasarı hazırladıklarını bildirdi.

Uslu, Meclis bürokratlarının hazırladığı öneri paketinin toplantıda tartışıldığını ifade ederek, "Meclis bürokrasisi bizim Güvenlik Koordinasyon Kurulu olarak hazırladığımız tasarıdaki öneriler doğrultusunda bir öneri paketi hazırlasa çok daha isabetli sonuçlar alırız" değerlendirmesinde bulundu.

Öneriler arasına, "Milletvekili araçlarının aranıp aranmaması" konusunun da yazıldığını belirten Uslu, şunları söyledi:

"Benim haberim olsaydı 'yazmayın' derdim. 'Milletvekili araçlarındaki ziyaretçilerin kimlik kontrolü ya da ibrazı' şeklinde yazılsa daha iyi olurdu. Milletvekilinin dokunulmazlığı olduğu için aracı aranamaz ama araçtaki vatandaş iner, kimliğini ibraz eder. Burası Genelkurmay Başkanlığı, kışla değil, halka açık bir yer. Halka açık yerlerde belli kurallar koyabilirsiniz ama oraya yasaklar koyamazsınız."

- CHP'li Tanal'ın odasının penceresine astığı pankart

TBMM İdare Amiri Uslu, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın, Meclis'teki odasının penceresine, Kayseri'de intihar eden Cansel Buse K.'nin pankartını asmasına ilişkin, "Böyle bir şey olur mu? Bu pankart içeriye nasıl girdi? Burası eylem alanı değil, gidersin Kayseri'ye orada basın toplantısı yaparsın, gidersin insan hakları derneğine, Eğitim-Sen'e orada basın toplantısı yaparsın ama burada olmaz" ifadesini kullandı.

TBMM İdare Amiri, CHP Çorum Milletvekili Tufan Köse ise milletvekillerinin araçlarının anayasal ve yasal çerçevede aranmasının mümkün olmadığını, milletvekili dokunulmazlığı kapsamı dahilinde olduğunu ifade ederek, "Doğru bir öneri değildir. Zaten Başkanlık Divanı üyelerinin ittifakıyla, böyle bir önerinin görüşülemeyeceği paylaşılmıştır ve de görüşülmemiştir" diye konuştu.

Toplantıda, Meclis'in güvenliği konusunda TBMM İdare Amirlerinin bir araya gelerek rapor hazırlaması ve bunu TBMM Başkanlık Divanı'na sunması kararlaştırıldı.

Bu arada toplantıda, İstanbul Kalender Orduevi bölgesinde yer alan, Sultan Abdülaziz döneminde 1866-1875 yılları arasında mimar Sarkis Balyan tarafından yapılan Kalender Kasrı'nın, restorasyon çalışmaları için TBMM'ye devri ve bu çerçevede ödenek aktarılması için TBMM Başkanı'na yetki verilmesi önerisi de görüşülerek, kabul edildi.

Ayrıca, Irak Temsilciler Meclisi Başkanı ile Azerbaycan Milli Meclisi Başkanı ve beraberlerindeki parlamento heyetlerinin TBMM'nin konuğu olarak davet edilmeleri de kararlaştırıldı.