Tanzim satışta sadece domateste zarar 4,5 milyon TL

Tanzim satışta sadece domateste zarar 4,5 milyon TL
Güncelleme:

AK Pargi Hükümeti'nin yerel seçimler öncesi Muğla’da 2 ayrı sebze halinden İstanbul’daki tanzim satışlar için aldığı 2 bin 500 ton domatesin bütçeye yükü 4.5 milyon TL oldu.

Hükümetin artan sebze ve meyve fiyatlarını düşürme iddiasıyla kurduğu İstanbul’daki tanzim satış çadırları için alınan domatesin kamuya maliyeti ortaya çıktı: Sadece İstanbul’daki zarar, 4.5 milyon TL oldu.

Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek'in haberine göre 9 Şubat’tan, Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasını almasından iki gün öncesine kadar İstanbul’daki tanzim satış çadırlarında satılan domatesin kilogram başı en az bir buçuk lira zararla satıldığı öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Karaçulha Hali’nden alınan 776 bin kilogram domatese, kilogram başı 4.5 lira ödendi. Bu domatesler için Beltur İstanbul İşletme ve Ticaret A.Ş’nin kasasından 3 milyon 492 bin TL çıktı. Domateslerden elde edilen toplam gelir ise 2.3 milyon TL oldu.

Seydikemer’deki Eşen Hali’nden ise 1 milyon 693 bin kilogram domates, kilogramı beş liradan alındı. Domateslere 8 milyon 465 bin TL ödendi. Eşen Hali’nden alınan domateslerin toplam satış fiyatı 5 milyon 79 bin TL, buradan doğan kamu zararı ise 3 milyon 386 bin TL oldu. İki sebze halinden domates alımının kamuya toplam zararı ise 4 milyon 550 bin TL olarak hesaplandı.

Seçim de bitti, tanzim satış da... Tanzim satış merkezleri kapatıldı !Seçim de bitti, tanzim satış da... Tanzim satış merkezleri kapatıldı !

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye tanzim satış çadırlarından doğan toplam zararı soran ancak yanıt alamayan CHP Milletvekili Süleyman Girgin, “Pakdemirli’nin neden yanıt vermediğini şimdi daha iyi anlıyoruz. Sadece İstanbul’da satılan domatesten bu kadar zarar edildiyse halk toplam zararı bir düşünsün” dedi.

Girgin, şunları söyledi: “Daha önce sorduk, yanıt alamadık. Şimdi tekrar soruyoruz. Bu zararı kim, nereden karşılıyor? Tarımı bitiren iktidar, suçu komisyonculara yıkıyor. Çiftçi üretimden kar edemiyor. Gemilere ucuz mazotu nasıl veriyorlarsa çiftçiye de öyle vermeleri gerekiyordu. Tanzimden doğan zarar çiftçiye destek olarak ödenseydi üretim artar fiyatlar zaten düşerdi.”