Sıra Taksim Camisi'nde mi?

Sıra Taksim Camisi'nde mi?

Topçu Kışlası tartışmaları sürerken şimdi de ibre Taksim Camii'ne çevrildi.

Taksim'de Topçu Kışlası'nın önündeki engellerin kaldırıldığı tartışılırken, bölgede öngörülen düzenlemelerden biri daha sessizce gerçekleşti. Aya Triada Kilisesi'nin önündeki "ıslak hamburgerciler" tarafından işletilen dükkanlar için düzenleme yapıldı. Gözlerse Erdoğan'ın dükkan düzenlemesinin yapılmasını isteme nedeni olan "Taksim Camii" projesine çevrildi.

Radikal gazetesinden Serdar Korucu'nun haberine göre Danıştay 6. Dairesi'nin Taksim Yayalaştırma Projesi'ne ilişkin geçen yıl verdiği iptal kararını oyçokluğuyla kaldırması ile Topçu Kışlası’nın da yer aldığı plan yeniden tartışılıyor. Ancak bu tartışma sürerken bölgede pek çok değişiklik hayata geçiriliyor.  13 Eylül 2013’te yayalara açılan Taksim Meydanı’nda Mayıs ayında başlayan beton üzerine parke taşının döşendiği düzenlemenin sonuna yaklaşılırken, bir başka adım “ıslak hamburgerciler” için hızla hayata geçirildi.

“DÜKKANLAR KALKSIN, KİLİSE’NİN YANINA CAMİ YAPILSIN”

Aya Triada Kilisesi’nin Taksim Meydanı’na bakan ve bugün ağırlıklı olarak “ıslak hamburgerciler” tarafından işletilen dükkanları, Recep Tayyip Erdoğan 'ın Gezi Parkı eylemlerinin sürdüğü 2 Haziran 2013’te bir televizyon kanalındaki konuşmasında ilk kez gündeme gelmişti. Erdoğan o konuşmasında, “Taksim Camii” projesini anlatırken “Kilise vakfının önündeki tüm dükkanları kaldıralım diye vakıfla konuşacağız. Kilise meydana çıksın. Diğer tarafta cami olsun. Bizim medeniyet anlayışımızın çok güzel bir göstergesi olsun” demişti.

SEÇİM YAPMAYAN RUM VAKFI İKTİDARLA ANLAŞTI

2013 yılının Ekim ayındaysa dükkanların geleceği için Balıklı Rum Hastanesi Vakfı düğmeye bastı. Rum toplumunun en büyük vakfı olsa da, 1991 yılından beri yönetim kurulu seçimlerinin düzenlenmediği Balıklı Rum Hastanesi Vakfı’nın yöneticileri önce işletmecilerle görüşmüş, ardındansa Selvi Restaurant’ın 60 yıllık işletmecisi Ayvaz Hacızade’nin anlatımıyla dükkanların kaldırılmadan düzenlenmesini planlayan bir projenin Vakfın Başkanı Dimitri Karayannis tarafından bizzat dönemin Başbakanı olan Erdoğan’a sunmasına karar verilmişti.

Sürecin ardından “Taksim Meydan Dükkanları Düzenleme Projesi” Haziran ayının ikinci haftasında başladı. Proje kapsamında geçmişi yaklaşık 100 yıllık olan dükkanların bugün ağırlıklı olarak “ıslak hamburgerciler” tarafından işletilen bölümü yenilendi. İlham Kurt'un mimarlığını, bölgenin işletmecilerinden de olan Erol Yümlü'nün inşaat mühendisliğini üstlendiği proje bu hafta tamamlandı.

SIRADA “TAKSİM CAMİİ” PROJESİ Mİ VAR?

Projenin sonuçlanmasıyla Erdoğan’ın kilisenin önündeki dükkanlar varlığını sürdürüyor. “Taksim Camisi”nin inşa edilmesinin planlandığı, Taksim Maksemi ile Tarihi Sular İdaresi Yapısı'nın arkasındaki 5 dönümlük arsaysa bir dönem Kasımpaşa Spor Kulübü tarafından otopark olarak işletilse de bugün polis noktası olarak kullanılıyor.

Beş dönümlük arsa 1950'li yıllardan bu yana cami yapımı için gündeme gelmişti. İl kez Adnan Menderes'in gündeme getirdiği proje, 1970’li yıllarda Milliyetçi Cephe iktidarı döneminde yeniden tartışılır olmuştu. 1997’de Necmettin Erbakan’ın başbakanlığı döneminde de temelinin atılacağı duyurulmuştu. Önce İstanbul’da RP'li belediyelerin 1994'te işbaşına geldiği 27 Mart tarihi ardındansa “İstanbul'un fetih yıldönümü” olarak anılan 29 Mayıs işaret edilmişti. Recep Tayyip Erdoğan’ın Taksim Camii Kültür ve Sanat Vakfı Başkanlığı'nı üstlendiği proje için mimarlardan “görkemli anıt camii projesi” hazırlamaları istenmişse de, hayata geçirilememişti.