Oy pusulası fotoğrafını paylaşmanın cezası var mı ?

Oy pusulası fotoğrafını paylaşmanın cezası var mı ?

Sandığa giden seçmenin oy pusulalarının fotoğrafını çekip sosyal medyada paylaşması dikkat çekti. Peki kanun ne diyor ?

Seçmenin oy verme kabinine cep telefonu ve görüntü kaydedici cihazla girmesinin yasak olmasına rağmen, bazı seçmenler üzerinde ’Evet’ mührü bulunan oy pusulasını cep telefonuyla çekip sosyal medyada paylaşması dikkat çekti. Facebook ve Twitter hesaplarından paylaşılan ve üzerinde ’Evet’ mührünün bulunduğu oy pusulalarının bazılarında, seçmenin oy verdiği partiyi tercih etmesinin nedenini anlatan kısa bir not da yer alıyor.


KANUN NE DİYOR?
 
Seçmenler, oy pusulalarının fotoğraflarını sosyal medyadan paylaşamaya devam ederken, kanun, seçmenin oy verme kabinine cep telefonu ya da herhangi bir görüntü kaydedici ile girmesini açıkça yasaklıyor. 8 Nisan 2010 tarihli Resmi gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren ’Seçimlerin temel hükümleri ve seçmen kütükleri hakkında kanun ile milletvekili seçimi kanununda değişiklik yapılmasına dair kanun’un 18’inci maddesinde bu durum için şöyle deniliyor:
 
"Seçmenin; cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla kapalı oy verme yerine girmesi yasaktır. Bu tür cihazlar, kapalı oy verme yerine girmeden önce kapatılarak sandık kurulu başkanına teslim edilir ve oy kullanma işlemi bittikten sonra seçmene iade edilir."
 
YSK: YETKİ, SANDIK KURULUNDA
 
Yüksek Seçim Kurulu 29 Mart yerel seçimleri öncesinde bir ilçe seçim kurulunun seçmene ihtar edildiği halde cep telefonu veya kamera ile oy verme kabinine girip vermiş  olduğu oyu fotoğraflaması halinin tespit edilmesi durumunda söz konusu seçmene oy kullandırılıp kullandırılmayacağı konusunda tereddüt yaşadıklarını belirtmesi üzerine, ilgili kanuna atıfta bulunarak şu kararı almıştı:
 
"Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarını kullanmakta direnen kişilere oy kullandırılamayacağına ve buna ilişkin her türlü tedbiri almaya 298 sayılı Kanun’un 82. maddesine göre sandık kurulu ve ilçe seçim kurulu başkanlarının yetkili olduğuna karar verilmiştir."