Ölüm tehdidine elektronik kelepçe

Ölüm tehdidine elektronik kelepçe
Güncelleme:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, kadınları öldürmekle tehdit edenlere elektronik kelepçe takılması gerektiğini söyledi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Sabah gazetesine yaptığı açıklamada  "Kadına yönelik şiddet insanlık suçudur. Şiddete maruz kalan kadınlarımız susmasın da korkmasın da... Çünkü devletimiz şiddete uğrayan kadınlarımızın yanındadır" dedi. Kaya şu mesajları verdi:

TÖRE HAFİFLETMEZ

Türk Ceza Kanunu'nda yapılan değişikliklerle cezaların infazında töre, kültür, örf, din, gelenek gibi unsurların, soruşturma ve kovuşturma aşamasında hafifletici neden olarak kabul edilmesini tamamen ortadan kaldırdık. Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri'ni (ÖNİM) tüm illerde yaygınlaştırıyoruz. Kadın konuk evlerini ihtisaslaştırıyoruz.

FAİLE ÖFKE KONTROL TEDAVİSİ

Bundan sonra failin de tedavisi noktasında bir çalışma yapıyoruz, öfke kontrolü. Şiddet uygulayanın öfkesini tedavi etmek üzere bir pilot uygulama çalıştık. Ankara'da 103 vakaya uygulandı ve olumlu sonuçlar aldık. Önümüzdeki dönemde hizmetimizi artırarak yaygınlaştıracağız. Şiddet uygulamış kişilerle ilgili kelepçe uygulaması vardı. Sayı 30'du, 600'e çıkarıyoruz. Bir adam 'Ben seni öldüreceğin, keseceğim, doğrayacağım' diyorsa bu adama mutlaka kelepçe takılması lazım.

GÜÇLÜ KADIN GÜÇLÜ TOPLUM

Kadının güçlendirilmesi, aynı zamanda güçlü toplum olmanın da gereği. "Güçlü aile ve güçlü toplumu" hedefliyorsak, bunun yolu güçlü kadınlardan geçiyor. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü de sadece bir günlük etkinlik anlayışıyla değerlendirmiyorum. 8 Mart'ı, güçlü kadın olmadan daha güçlü bir aile ve daha güçlü bir toplum olunamayacağının tüm toplum kesimlerimizde farkındalığının artırılması adına bir sembol gün olarak değerlendiriyorum.

'EYLEM PLANI BUGÜN HAYATA GEÇECEK'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Habertürk TV'de  katıldığı programda ise  kadının güçlenmesi strateji belgesinin hazırlandığını ve eylem planını bugün hayata geçeceğini duyurdu. Bakan Kaya  şunları dile getirdi: "Çocuğu 6 yaşına gelene kadar esnek çalışma olacak. Eylem planımız bugün hayata geçecek. Kadının güçlenmesi strateji belgesini hazırladık. İlk defa böyle kapsamlı bir strateji belgesi hazırlanıyor. Ülkemizdeki tüm kadınlarımız için hayırlı olmasını diliyorum. Eğitim, ekonomi, sağlık, karar alma mekanizmalarında kadın ve medya konularında kadınlarımızı eğitmeyi planlıyoruz.

"HİÇBİR İSTİSMAR VAKASININ ÜSTÜ ÖRTÜLMEYECEK"

Hiçbir istismar vakasının üstü örtülmeyecek. Risk altındaki aileler ziyaret ediliyor. Okula gitmeyen çocukların okula başlatılması için hemen harekete geçiyoruz. Rehberlik öğretmenlerini daha fazla eğiterek, yüzde yüzü hedefliyoruz. Bir öğretmen bir okulda yaklaşık 500-600 öğrenciye hitap ediyor. Eğitimin sağlıklı verilmesi çok çok önemli. Düzgün eğitim verilmezse farklı türlü davranış kalıplarına girebilirler. Bu konuda daha fazla uzmanları çıkaralım. Bu konuda reytinglerin yüksek olduğu saatlerde uzmanları konuşturalım. İstismar edilenlerin isimlerle ifşa edilmesi çok tehlikeli boyutlara varabiliyor. Çocuğun bir geleceği var bunun gözardı edilmemesi gerekiyor. 

18 yaşın altındakilerin hepsi çocuk. Biz çocuğa çocuk diyoruz. Bu konuda çalışmalar hala sürüyor. Yargının beklediği bir kademelendirme var. Anayasa Mahkemesi'nin kararı ile yeniden bir düzenleme yapmak durumunda kalmıştık. Bunlar dikkate alınarak şu anda komisyon çalışıyor. Ağırlaştırılacak şekilde cezalar, çalışma sürüyor. Daha fazla kadın istiyoruz. Her kademede, karar mercilerinin her birinde daha fazla kadın istiyoruz. 15 yılda daha fazla kadın karar mercilerinde yer almaya başladı ama bunu da yeterli bulmuyoruz. TBMM'de, yerel yönetimlerde, belediye meclislerinde çok daha fazla kadın görmek istiyoruz."

Sabah