Öcalan'la görüşme istekleri reddedildi
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlDoğu ve Güneydoğu'da 15 baronun başkanı, Öcalan'la görüşme talep etti fakat talepler reddedildi.
Doğu ve Güneydoğu'daki kentlerde bulunan 15 baronun başkanı çatışmaların durdurulması adına İmralı'da Abdullah Öcalan'la görüşme başvurusu yaptı. Talep, "Güvenlik bakımından bir araya getirilemeyecek hükümlülerle toplu görüşme yapılamaz" gerekçesiyle ret edildi.
Radikal'den İsmail Saymaz'ın haberine göre Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 15 baronun başkanı adına Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi “çatışma ve ölümlerin önüne geçmek ve kamu güvenliğinin sağlanması amacıyla” Abdullah Öcalan’la görüşmek için Başbakanlık ve Adalet Bakanlığı’ndan izin istedi. Bakanlık, “ Güvenlik bakımından bir araya getirilemeyecek hükümlülerle toplu görüşme yapılamaz” diyerek, baro başkanlarının talebini reddetti. Elçi, “Öyle anlaşılıyor kihükümet silahlı sürecin devamını şimdilik daha rasyonel; barışçıl ve demokratik arayışları ve çözüm çabalarını tehlikeli görüyor” dedi.
Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki 15 baro adına geçen 13 Ağustos’ta Adalet Bakanlığı’na başvurup Abdullah Öcalan’la görüşmek istediklerini bildirdi. Elçi, başvuru dilekçesinde, “Ülkemizde bir süredir baş gösteren ve bütün toplumumuzu üzüntü ve endişelere gark eden şiddet olayları ve yaşanan ölümler nedeniyle biz baro başkanları da sık sık değerlendirmeler yapmakta ve bu yangının nasıl söndürüleceğine yoğunlaşmaktayız. Yaşanan çatışma ve ölümlerin önüne geçmek ve kamu güvenliğinin sağlanması amacıyla hâlâ İmralı Kapalı Cezaevi’nde bulunun Öcalan ile baro başkanları olarak ve bu sıfatımızla bir görüşmenin yararlı olacağını düşünüyoruz” dedi.
Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü tarafından 17 Ağustos’ta verilen yanıtta, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkındaki Kanun’nun 85 ve 116. maddeleri gereğince reddedildi. 85. maddenin dördüncü bendinde, “Güvenlik bakımından bir araya getirilemeyecek hükümlülerle toplu görüşme yapılamaz” denilirken, 116. maddede ise disiplin cezası almış tutuklu ve hükümlüler hakkındaki kısıtlılıkları düzenliyor.
Tahir Elçi, kamu yararı ve toplumsal barışı gözeterek hareket ettiklerini belirterek, “Biz ülkemizde bir süredir devam eden ve her saat bizi derinden acıtan yangına bir kova su dökmek istedik. Amacımız tümüyle buydu. Ateşin sardığı bölgedeki 15 baro başkanının bu iyi niyetli girişimini bloke etmesi, açıkçası hükümetin silahlı çözümü, silahlı sürecin devamını şimdilik daha rasyonel gördüğünü ve bunda daha çok yarar gördüğünü ortaya koyuyor. Öyle anlaşılıyor ki hükümet, barışçıl ve demokratik arayışları ve çözüm çabalarını tehlikeli görüyor. Bu da çok acı bir durum” dedi.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol