Mhp Grup Başkanvekili Vural:

Mhp Grup Başkanvekili Vural:
Güncelleme:

"(CHP'nin, TBMM Başkanı'nın yeni mektubuna olumsuz yanıt vereceğini açıklaması) Madem komisyonda çalışmayacaksanız niye daha önce üye verdiniz?"- "Biz, Cumhurbaşkanı ile birlikte mi komisyondayız? Parlamenter sistem içerisinde bu konularla ilgili ortamı o

TBMM (AA) - MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, CHP'nin, "TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yeni mektubuna olumsuz yanıt vereceğini açıklaması" ile ilgili, "Madem komisyonda çalışmayacaksanız niye daha önce üye verdiniz? Biz, Cumhurbaşkanı ile birlikte mi komisyondayız?" dedi.

Vural, düzenlediği basın toplantısında, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın son yaptığı açıklamayla Meclis iradesine ipotek koyduğunu, Meclisin yerine geçerek, "seçimin ya da referandumun olup olmayacağına dair" açıklama yaptığını savundu. Meclis Başkanı İsmail Kahraman ve AK Parti Grup başkanvekillerinin, kendilerini oraya getiren milletin iradesine sahip çıkma cesaretini bile gösteremediğini ileri süren Vural, şöyle konuştu:

"Cumhurbaşkanı, Anayasa Mahkemesi kararı için 'sessiz kalacağım' dedi ama sessiz kalmadı, bu nasıl sessiz kalmaksa? 'Tanımıyorum' dedi. Ondan önce de AKP'li grup sözcüleri, 'Anayasa Mahkemesi kararını olumlu görüyoruz' demişlerdi. Cumhurbaşkanı bunu söyledikten sonra tornistan ettiler, hepsi vesayet altında bu kararı benimsemediklerini ifade ettiler. Tipik bir şekilde Cumhurbaşkanı iradesinin, AK Parti yöneticileri ve Meclis Başkanı iradesi üzerinde tesis edildiği, bu örnekte açık bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bugün tam bir vesayet vardır.

Dün Meclis iradesine yönelik Sözcü'nün kalın sözlerini sahiplenenler, şimdi 'sürçülisan etmiştir, olur mu?' demeye başlıyorlar. Anayasa Mahkemesi kararı için dün 'bu karar olumludur' diyenler, Cumhurbaşkanı tavır sergiledikten sonra 'olur mu canım, yanlıştır' demeye başladılar. Bu, Türkiye'de nasıl tek adamcı bir zihniyet ve vesayet ilişkisi olduğunu ortaya koyuyor. Seçilen Cumhurbaşkanı değil, başkanın adamları bile AK Parti ve Meclis Başkanı'nı ipotek altına alıyor."

Vural, 14 yıldır enkaz yaratan AK Parti'nin Cumhuriyeti ve milletin adını tartıştırdığını, milli güvenliği tehdit altına soktuğunu, teröristlerle müzakereler yaptığını iddia etti.

- "Zihin altında nasıl hukuku yok saydığını..."

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın daha önce "yargı kararlarına biz inanmazsak, güvenmezsek kim güvenecek?" sözünü söylediğini, şimdi ise "Anayasa Mahkemesi kararına saygı duymuyorum" dediğini belirten Vural, "Aslında zihin altında nasıl hukuku yok saydığını ve kendisini oraya getiren iradenin üzerine tahakküm kurmak istediğini ortaya koyuyor" ifadelerini kullandı.

MHP Grup Başkanvekili Vural, AK Parti döneminde yargının "silah" olarak kullanıldığını ileri sürerek, AK Parti'nin, Aytaç Durak'ın MHP'den Adana Büyükşehir Belediye Başkanı olmasını hazmedemediğini söyledi. Durak hakkındaki iddiaların doğru olmadığının ortaya çıktığını, ancak Adanalıların iradesinin ellerinden alındığını ifade eden Vural, "Adanalılar bir ders daha verdi, Hüseyin Sözlü'yü belediye başkanı yaptılar ancak bunu da hazmedemediler ve mazbatasını 10 gün geç verdiler" diye konuştu.

Sözlü'nün, önceki belediye başkanlığı dönemiyle ilgili konular hakkında gönderildiği mahkemenin yurt dışına çıkış yasağı koyduğunu dile getiren Vural, bunun itibarsızlaştırma aracı olarak kullanıldığını, bir kısım medyada kaçacak gibi bir algı oluşturmak istendiğini söyledi.

Vural, yargı sürecine müdahale edilmemesi gerektiğini belirterek, "Adanalıların iradesine saygı gösterin, hukuka müdahale etmeyin. Yargının silah olarak kullanılması kabul edilemez" dedi.

- "Hangi konunun referanduma götürüleceği Anayasa'da yazılıdır"

Oktay Vural, CHP'nin, "TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın yeni mektubuna olumsuz yanıt vereceğini" söylediği anımsatılarak, MHP'nin tavrının ne olacağının sorulması üzerine, "Madem komisyonda çalışmayacaksanız niye daha önce üye verdiniz? Biz, Cumhurbaşkanı ile birlikte mi komisyondayız? Parlamenter sistem içerisinde bu konularla ilgili ortamı oluşturamıyorsak, Cumhurbaşkanı'nın 'millete gidelim' ifadesi karşısında, onun ekmeğine yağ sürmek gayreti var gibi anlaşılır. Parlamenter sistem içerisinde parlamentonun çalışması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

Oktay Vural, "Anayasa değişikliği yapılmadan yasal değişiklikle referandum yapılabilir mi?" sorusuna, "Birisi bir taş atıyor, siz çıkartmaya çalışıyorsunuz. Türkiye hukuk devletidir, hukuk devletinde hangi konunun referanduma götürüleceği Anayasa'da yazılıdır, çok açık ve net. Sizleri anlıyorum, Türkiye'de hukuk olmadığı için 'darbeyle birileri yapar mı?' diye düşünüyorsunuz. Böyle bir konunun hukuk devletinde nasıl olabileceğini siz soruyorsanız, demek ki bunun hukuki bir yolu yoktur, zoraki bir yolu vardır. Zorbalıkla hukuk olmaz" karşılığını verdi.

"AK Parti'nin Mecliste çoğunluğu var. Özel yasa çıkartılıp YSK'ya referandum yapma yetkisi verme gibi bir durum söz konusu olamaz mı?" sorusu üzerine Vural, "O zaman Anayasa için 330'a da gerek yok. Gelsinler 276 ile anayasayı geçirtsinler, hatta 276'da gerek yok, kim daha fazla parmak kaldırırsa o olsun. Bunları 'olabilir mi?' diye sormak bile, demokrasiye ve hukuk devletine inancınızın kaybolduğunu ortaya koyar. O zaman seçim de yapmayalım, atasın orada, ne gerek yok. Adam seçilmiş zaten, listeyi yapsın göndersin, seçime filan da gerek yok. Bu kadar kameraya da gerek yok, boşuna israf. Bolluk bakanlığı, doğruluk bakanlığı açıklamaları yapsın, bir arkadaş göndersin, bitsin gitsin. Neden bu kadar telaşa giriyorsunuz? Bu taşları çıkartmaktan vazgeçin" diye konuştu.