MGK'da YPG ve AB vurgusu !

MGK'da YPG ve AB vurgusu !
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu toplantısında YPG ve AB vurgusu yapıldı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AK Parti Genel Başkanı seçilmesinin ardından ilk kez Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısına başkanlık etti. Toplantı sonrası MGK bildirisinde, “Türkiye’nin beklentisi gözardı edilerek, Suriye demokratik güçleri kisvesi altında faaliyet gösteren PKK/PYD-YPG terör örgütüne uygulanan destek politikasının 31.05.2017 16:46dostluk ve müttefiklikle bağdaşmayacağı vurgulanmıştır” ifadesi dikkat cekti. Bildiride AB ile ilişkilerin, verilen taahhütlerin yerine getirilmesi çerçevesinde geliştirilmesinin desteklendiği vurgusu da yapıldı.

MGK, Cumhurbaşkanı Erdoğan başkanlığında dün Beştepe’de yapıldı. Erdoğan’ın ABD, Rusya, Çin, Belçika, Hindistan ziyaretlerini kapsayan kritik diplomasi turunun ardından yapılan ilk MGK yaklaşık 4.5 saat sürdü. Toplantıda başta FETÖ, PYD-YPG, PKK ve DEAŞ gibi terör örgütleriyle mücadelenin yanısıra iç ve dış gelişmeler ele alındı.

Toplantı sonrası yayımlanan MGK bildirisinde şunlar kaydedildi:

EYLEMLER SORGULANMALI

“FETÖ/PDY, PKK/PYD-YPG ve DEAŞ terör örgütleri başta olmak üzere, ülkemizin millî güvenliğine yönelik her türlü tehdide karşı hukuk çerçevesinde alınan tedbirler ile terörün sonlandırılması için yurt içinde ve yurt dışında kararlılıkla sürdürülen mücadele, kapsamlı şekilde görüşülmüştür. Sınır güvenliğinin tahkimi konusunda yapılan çalışmalar ile entegre sınır fiziki güvenlik sistemi hakkında kurula bilgi arz edilmiştir. Afganistan, Almanya, Belçika, Fransa, Irak, İngiltere, İsveç ve Pakistan’da yaşanan terör saldırılarının, Türkiye’nin terörü önlemeye yönelik işbirliği çağrılarında ne kadar haklı olduğunu bir kez daha gösterdiği belirtilmiştir. DEAŞ’la mücadele kapsamında yaptığımız tüm uyarılara rağmen, bazı teröristlerin çeşitli ülkelerde eylem yapabilmelerinin sorgulanması gerektiği dile getirilmiştir. Terörle mücadele konusunda önemli tecrübeye sahip Türkiye ile stratejik işbirliği tesis edilmesinin tüm dünyanın yararına olacağı kaydedilmiştir.

MÜTTEFİKLİKLE BAĞDAŞMAZ

 Suriye ve Irak’taki son gelişmeler, terörle mücadele dâhil, siyasi ve askerî boyutlarıyla çok yönlü olarak değerlendirilmiştir. Türkiye’ye yönelebilecek tehditlerin bertaraf edilmesi konusundaki kararlılık bir kez daha vurgulanmıştır. Türkiye’nin Suriye ihtilafına siyasi çözüm bulmak için, ülke genelindeki ateşkesi tahkim etmek ve güven artırıcı önlemler geliştirmek üzere, Rusya Federasyonu ve İran’la birlikte tesis etmeye çalıştığı ‘çatışmasızlık bölgelerinin’, insani ve siyasi açıdan bölge barışına katkı sağlayacağı değerlendirilmiştir. Fırat Kalkanı Harekâtı ile DEAŞ terör örgütünden temizlenen bölgelerin yaşanılabilir hâle gelmesiyle, yüz bini aşkın Suriyeli’nin yaşadıkları yerlere geri dönmesinin önemi üzerinde durulmuştur. Türkiye’nin beklentisi gözardı edilerek, Suriye demokratik güçleri kisvesi altında faaliyet gösteren PKK/PYD-YPG terör örgütüne uygulanan destek politikasının dostluk ve müttefiklikle bağdaşmayacağı vurgulanmıştır.

TAAHHÜTLER YERİNE GETİRİLMELİ

Avrupa Birliği ile ilişkiler başta olmak üzere, bölgesel ve uluslararası meseleler hakkında Kurul’a kapsamlı bilgi sunulmuştur. Türkiye’nin, Avrupa Birliği ile ilişkilerinin, tam üyelik hedefi doğrultusunda; vize muafiyeti, fasıllar konusunda çıkartılan engellerin kaldırılması ve sığınmacılara yapılacak yardımlarla ilgili taahhütlerin yerine getirilmesi çerçevesinde geliştirilmesinin desteklendiği ifade edilmiştir.”