Merkel'den Türkiye açıklaması

Merkel'den Türkiye açıklaması

Almanya Başbakanı Merkel, mülteci sorunu konusunda Türkiye ile anlaşılması gerektiğini açıkladı.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Suriye'den Avrupa'ya sığınmacı akınının çözümü konusunda Türkiye ile anlaşmaya ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Hristiyan Demokrat Birlik Partisi'nin (CDU) Genel Başkanı olan Merkel,  hükümetin küçük ortağı ve kardeş parti konumundaki Hristiyan Sosyal Birlik  Partisi'nin (CSU) Münih'te düzenlediği olağan genel kurultayında yaptığı  konuşmada, Avrupa'ya gelen sığınmacıların sayısının azaltılmasının uluslararası  düzeydeki bir çözümle gerçekleşebileceğini belirtti. 
 
Bu büyük sorunun Avrupa Birliği (AB) zarar görmeden çözülmesi  gerektiğini ifade eden Merkel, sığınmacı sayısının azaltılması için de AB'nin dış  sınırlarının korunmasının önemine işaret etti. 
 
"Bizim Türkiye ile anlaşmaya ihtiyacımız var" diyen Merkel, NATO üyesi  ve AB'ye aday olan Türkiye ile Yunanistan arasındaki sınırda illegal göçün  önlenmesi gerektiğini kaydetti. 
 
Merkel, bunun için Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Frans  Timmermans'ın yükün daha iyi paylaşılması ve illegal göçün azaltılması konusunda  "AB-Türkiye Göç Gündemine" ilişkin müzakerelerde bulunduğunu aktardı. 
 
Merkel, diğer taraftan insanların ülkelerinden kaçma sebepleriyle de  mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayarak, bu konuda siyasi bir çözüme ulaşmak  için Viyana'da görüşmeler yapıldığını anımsattı. 
 
IŞİD ile mücadelenin de uluslararası düzeyde ortak bir şekilde  yapılması gerektiğini dile getiren Merkel, sığınmacı krizinde yükün paylaşılması  için AB içinde ve komşu ülkelerde sığınmacıların adil bir şekilde dağıtılmasını  istedi. 
 
Sığınmacıların sınırlarda ülkeye girişinin de düzene sokulması  gerektiğini söyleyen Merkel, CSU'nun ülkeye alınacak sığınmacılara ilişkin bir  üst sınır getirilmesi talebine karşı çıktı. 
 
Öte yandan Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann kurultayda  yaptığı açıklamada,Almanya'da bu yıl içinde gelen ve kayıt olan sığınmacı  sayısının 900 bini aştığını kaydetti. 
 
Herrmann, bu sayının içerisinde mükerrer kayıt veya ülkeyi yeniden  terk etmiş olanların bulunabileceğini ifade etti.