Mahir Ünal o soruya cevap verdi: Faturalar için nasıl bir adım atılacak?

Mahir Ünal o soruya cevap verdi: Faturalar için nasıl bir adım atılacak?
Güncelleme:

AK Parti Grup Başkan Vekili, Mahir Ünal, Pazar Siyaseti’nde gündeme ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

AK Parti Grup Başkan Vekili, Mahir Ünal, tv100 canlı yayınında Pazar Siyaseti’nde Pınar Işık Ardor'un gündeme ilişkin sorularına yanıt veriyor.

İşte Ünal'ın açıklamalarından önemli satır başları;

Altı muhalefet liderinin görüşmesini değerlendiren Ünal, Eski Türkiye'nin siyasal alışkanlıkları devam ediyor. Aklı eski Türkiye'de kalan 1960 ile 2002 arasında 36 hükümet değişmiş. Bu ciddi bir siyasal isikrarsızlık demek. Bunların kimisi yargı ve askeri darbe ile ortalama görev süresi 1.5 yıl olan siyasi iktidarlardan bahsediyoruz.

"6 muhalefet liderini aktör yapan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’dir"

90'lı yıllar küresel ölçekte fırsat yıllarıydı ve Türkiye o dönemlerde birçok fırsat kaçırdı. Kendi içindeki siyasi çalkantılar ve çekişmelerle 42 yılını feda ve heba etti. Türkiye son 20 yıldır her alanda ulaşım, sağlık ve eğitim alanında ilerleme kaydetmiştir. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Türkiye'de siyaseti, kıymetli hale getirdiğini ve yüzde 1 oy alan bir siyasi partinin bile değer kazandığını gösteriyor. 6 muhalefet liderini aktör yapan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemidir.

"Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem ifadesi sorunlu bir ifadedir"

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem iddialarıyla ortaya koydukları herhangi bir şey ortada yok. Bugünkü siyasal varlıklarını Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne borçlular.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi ifadesinin kendisi sorunlu bir ifadedir. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem dediklerinde bunun zayıf olduğunu ve güçlendirilmesi gerektiğini kabul ediyorlar. Bugün İtalya koalisyonlarla boğuşan bir ülke. Koalisyonları yasaklayan bir yasal düzenleme bile yaptılar. Ama burada da ittifaklar var.

Bu sistemin güzel tarafı öğrenen bir organizasyon olması, kendisini yenileyebiliyor ve güncelleyebiliyor olması.

"Bu akıl Türkiye'yi nasıl yönetecek?"

Siyasal sistemlerin kültürleri 3-5 yılda oluşmaz. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin siyasal kültürünün oluşması için biraz süreye ihtiyaç var. 6 muhalefet partisi lideri bugünkü siyasal varlıklarını Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne borçlular. Daha masanın başına nasıl oturacağı konusunda karar vermeleri 2 hafta süren bir akıl, Allah aşkına Türkiye’yi nasıl yönetecek?

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde güçlü, hızlı, kriz yöneten karar alma mekanizmalarında herhangi bir sorun yaşamamıştır. Hele hele Türkiye gibi pandemi koşullarında ekonomi ve dört ayrı terör örgütüyle mücadele ederken... Türkiye çok güçlü bir duruş sergilemiş ekonomide ciddi bir direnç göstermiştir.

Faturalar için nasıl bir adım atılacak?

Pandeminin başından itibaren doğalgaza ve elektriğe sübvanse getirdik Doğalgazın %75’ini, elektriğin %50’sini yaklaşık 2 yıl boyunca devlet sübvanse etti. Almanya elektrik ve doğalgazda sübvanseye gitmedi ama biz yaklaşık 165 milyarlık sübvanse oluşturduk.

Bu zamları devlet yapmıyor. Uluslararası piyasalardan gelen zamlar bir süredir yansıtılmaya başlandı. Bunun karşılığında ne yaptık. Asgari ücrette yüzde 50'ye varan bir artış yaptık. Yaşadığımız sorunlar pandemiden ve küresel anlamdaki ekonomik daralmadan kaynaklı bir durum. Bugün hiper enflasyon ABD'nin yaşadığı bir sorun değil mi?

Amerika'da yüzde 7'lere ulaşmış durumda enflasyon. Bütün dünya enflasyonla boğuşuyor.

Enerji Bakanımızın görüşmeleri ve çalışmaları var. Hazine ve Maliye Bakanımız bir paket açıkladı. Önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulun'da bu konu gündeme gelecek ve sanıyorum bu konuda bir açıklama yapılacak. Hükümet ve devlet milletin yanındadır.

Kılıçdaroğlu'nun elektriği kesilecek mi?

Yasalar önünde herkes eşittir. Her birimizin hukuk önünde eşit olduğumuzu unutmamız gerekiyor. Ben ödemezsem benim de elektriğim kesilir, Kemal bey o da herhalde bizimle eşittir.

2011’den bugüne kadar Kemal beyin siyasetinde bilinçli ve sistematik olarak devletin tüm kurumlarına yönelik bir meşruiyet tartışması ve meydan okuma söz konusu…