KONDA'nın tepe isminden emanet oy bombası
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol1 Kasım seçimlerini değerlendiren KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, emanet oyların gitmesi durumunda HDP'nin oy oranını açıkladı.
1 Kasım seçimleri için değerlendirmelerde bulunan KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, "Emanet oy verenler geri çekse bile HDP'nin oyu yüzde 12 olacak" dedi.
KONDA Genel Müdürü Bekir Ağırdır, 1 Kasım seçimleri için AK Parti'nin minimum yüzde 39 maksimum yüzde 43 oy alacağını iddia etti. Ağırdır, AK Parti için "Tek başına iktidar fırsatını yakalaması kolay değil, ancak mümkün" dedi.
"HDP'nin baraj altında kalma ihtimali yok" diyen Bekir Ağırdır'a göre, "HDP'nin, yanlış bir şekilde emanet oy başlığı altında görülen, beyaz Türk seçmeninin artma ihtimali var."
Türkiye 1 Kasım seçimlerine kilitlendi. AK Parti'nin tek başına iktidarı mümkün mü? Merak edilen soruya ünlü anketçi Bekir Ağırdır yanıt verdi. T24 sitesinden Hazal Özvarış'a konuşan Ağırdır'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:
"500 BİN ADAM KÜSEBİLİR, 500 BİN ADAM DA GELEBİLİR"
Hafta sonu olanları görünce, haberlerde şehit sayılarını duyunca sadece ekonomik kriz olmasın, siyasi istikrar olsun çabasından daha çok, iş daha etinde damarında hissettiği bir tehlikeye dönüştü. Bu korku halinde insanlar rasyonel davranmayabilir. Gözüne çakmak tutsam o anda geri mi kaçarsın, panikle bana mı vurursun bunu kestiremem. "Lanet olsun" diyerek, oyunu verebileceği bir potansiyel görmüyorsa, "İstikrarlı birhükümet acaba bu dertleri yoluna koyar mı" umuduyla oraya doğru da kayacak insan da olabilir. Ama burada mesele 18,5 milyondan 500 bin adam "Bunlar neden oldu buna" diyerek küsüp gidebilir, 500 bin adam da gelebilir. Aynı Ahmet'ten bahsetmiyoruz ama Ahmetgillerden konuşuyoruz. Bazıları gidecek, bazıları gelecek.
KILPAYI KAZANILAN KILPAYI KAÇAN BÖLGELER
Peki 81 milletvekilinin hangilerinin değişmesi daha kolay ihtimal?
Bazılarındaki fark büyük; örneğin İstanbul'da 18. sıradaki milletvekilliği için son aşamada bölünme yüzünden bin fark gözükse de aslında o diğer partinin ek olarak alması gereken 18 bin oy. Farkın yüzde birin altında olduğu, 3-5 bin oyla yer değiştirme ihtimali olan milletvekilliği sayısı 15.
İstanbul 3. bölgede binde 12 oy yer değiştirirse MHP'nin milletvekilliği AKP'ye,Kocaeli'nde binde 12 oy değişirse HDP'den MHP lehine, Samsun'da MHP'den AKP'ye geçiş olabilir. Diğerleri: Ankara 2. Bölge, Amasya, Aydın, Malatya, Çorum, İzmir 1. Bölge,Hatay, İstanbul 1. Bölge, Diyarbakır, Ankara 1. Bölge, Balıkesir ve Van.
Bunların toplamında Erbakan gibi ufak ittifaklarla AKP 7 milletvekilliğini kolayca kazanabilir, ama 4 tane de kaybetme riski var çünkü ötekiler de boş oturmayacak. CHP'nin 3 kayıp riski, 1 kazanma ihtimali; MHP'nin 4 kayıp, 7 kazanma ihtimali; HDP'nin 4 tane milletvekilliği risk altında.
"AK PARTİ'NİN MAKSİMUM OYU 43"
Bu tablo AKP için risk barındırsa da matematiksel olarak AKP'nin tek başına iktidarı mümkün...
Doğru. Bu nedenle matematikle uğraşan insanlar şunu söylüyor: Yüzde 43'ü yakalasa bileAKP tek başına iktidar olamayabilir, ama 43 oyla 280'i milletvekilini de bulabilir.
AKP'nin 1 Kasım'da maksimum ve minimum alacağı oy oranı ne?
Yüzde 39 ile yüzde 43.
"OY KAYMALARI AK PARTİ İLE MHP CHP İLE DE HDP ARASINDA OLACAK"
Giderek 4 kimliğin ikili bir üst konsolidasyona dönüştüğünü seziyorum; AKP-MHP ve CHP-HDP bloku. Türkçülük, Kürtçülük, laikçilik, İslamcılık kimlikleri kutuplaşma üzerinden bakınca AKP bir taraf, üçü bir taraf diye görmek mümkün; sosyolojik olarak dindarlar ve sekülerler diye görülebilir. Ama bugünkü suni kutuplaşma bu sosyoloji üzerinden gelişmiyor. Bugün olan üretilen korkudan dolayı bir yan yana gelme durumu var; katılıp katılmamaktan bağımsız bir taraf vatanı ve inancı üzerinden bir tehdit görüyor, diğer tarafta hayat tarzı ve özgürlükleri üzerinden tehdit altında hissedenler var. Bir tarafta askeri, polisi, Osmanlı Ocakları, Ülkü Ocakları, diğer tarafta PKK gibi başka insanlar var. Bu lümpenleşmeyle birleşiyor. Seçim üzerinden söylersek, oy kaymaları AKP ile MHP, CHP ile de HDP arasında olacak. Diğerleri arasındaki geçişkenlik çok küçüldü.
HDP'DEKİ EMANET OYLAR
O oylar CHP'de emanetti. Burada HDP'nin söylemine bakmadan, barajı geçsin diye oy veren birdir. Bunlar oyunu çekse bile HDP'nin oyu yüzde 12 olacak. Ayrıca, her ne kadar CHP pozitif siyaset yapsa da AKP'nin iktidarı kaybetmesine yol açan CHP değil, HDPoldu. HDP'nin muhalefetinin AKP'de daha büyük hasar açtığını görürse CHP seçmeni, CHP'den bir miktar daha HDP'ye kayış olabilir. Geçen seçimde az bir kayış oldu ama bu seçimde gerçek bir kayma olabilir.
"CHP YÜZDE 26-27 OLABİLİR AMA..."
7 Haziran'da benzer bir geri dönüş olmamıştı, sizce CHP açısından bir değişim olmayacak mı?
Yüzde 25'e kilitlenmişti, bu seçimde 26 veya 27 olabilir ancak oyunu değiştirecek yüzde 35'e gelemiyor. Mesele orada.
Devlet Bahçeli'nin her şeye hayır diyen tavrı MHP'yi sizce nasıl etkileyecek?
Bir miktar MHP'den AKP'ye gidiyordur. Ama AKP'den de çözüm süreci sebebiyle MHP'ye gelenler olacaktır. Bunlar birbirlerini nötralize ederler diye düşünüyorum. Ama AKP'nin mühendislik hesabının sadece SP ittifakıyla sınırlı değil, MHP oylarını parçalamak üzerine de olduğu açık. Tuğrul Türkeş ve Yalçın Topçu ilişkisinin başka bir izahı yok.
"TEK BAŞINA İKTADAR OLSA BİLE..."
AKP 276'ya ulaşsa bile ben 2017'de yeniden genel seçim olacak diyorum. Çünkü 327 ile yönetemedi. Oyu yüzde 41'de kalsa ve siyasi mühendislikle 276 olursa hiç yönetemeyecek. 2019'da 3 seçim aynı yıla sıkışıyor. 2019 seçimleri başlamadan Tayyip Bey, 2017'de gücünü son bir kere daha sınamak ister. Hangi koalisyon kurulursa kurulsun, bu ruh haliyle nihai hesaplaşma gelecek seçimde olacak demektir.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol