Kıl payı kayıplara yeni aday formülü

Kıl payı kayıplara yeni aday formülü
Güncelleme:

AK Parti, kıl payı vekil çıkaramadığı illerdeki adaylarını tamamen yeniledi. Buralara ya ‘ağır abiler’ ya da o ilde tanınan isimler aday yapıldı..

1 Kasım 2015 tarihinde yapılacak genel seçimler aday listeleri açıklandı. Listeler incelendiği Ak parti’nin adaylarının yüzde 42’sinin yeni isim olduğu ortaya çıkıyor. 7 Haziran seçimlerinde 258 milletvekili çıkarabilen Ak Parti, tek başına iktidar olmak için sınır olan 276’yı alabilmek için listesini yeniledi. Aday listeleri teker teker incelendiğinde, özellikle Ak Parti’nin kıl payı milletvekili kaybettiği illerdeki adaylarını neredeyse tamamen yenilediği görülüyor. Yenilenen listelerde ise ya 7 Haziran’da 3 dönem kuralına takılan ağır abiler ya da o ilde bilinen isimler listeye dahil edildi. Hal böyle olunca da 242 isim listeye giremedi.

Vatan'daki habere göre AK Parti’nin ‘ağır abi’leri dışında listeye yeni giren isimler ise genelde eski valiler, eski belediye başkanları, o ilde görev yapmış bürokratlar ve il teşkilatı içindeki başarılı isimlerden seçilmiş. İşte Ak Parti’nin bir kaç bin oy farkla milletvekili kaybettiği illerdeki son durum:

Bafralı avukat listede

Samsun: 2011 seçimlerinde AK Parti 460 bin oy alarak 6 milletvekili çıkarttı. 2015 seçimlerinde ise bu sayı beşe düştü. Oy kaybı 4 bin oldu.

Bunu telafi edebilmek için listede dördüncü sıradaki Çiğdem Karaaslan ikinci sıraya çıkarıldı. 6. sıradaki Kamuran Özen’in yerine ise Bafra’da 22 yıldır avukatlık yapan Orhan Kırcalı getirildi.

Sivas: 2011’de 4, 2015’te 3 vekil çıkarıldı. Dördünce vekillek, bin 995 oyla kaçırıldı. Sıralamada ilk isim değişmezken Adem Yıldırım yerine Mehmet Habib Soluk, 5. sıradaki Yalçın Özdemir yerine ise Sivas AK Parti İl Başkanı Hakan Akkaş getirildi.

Uşak: 20 bin oy kaybıyla vekil sayısı 2’den 1’e düştü. İkinci sırada bulun E. Gökhan Özekin bu kez listeye alınmadı, yerine eski vekil doktor Alim Tunç getirildi.

Aksaray: 7 bin oy kaybıyla vekil sayısı 3’ten 2’ye düştü. İlk sıradaki İlknur İnceöz yerini korurken, Nevzat Palta yerine Merkez Valisi Cengiz Aydoğdu, Hüseyin Hüyük yerine ise işadamı Mustafa Serdengeçti getirildi.

Gümüşhane: Liste tamamen değiştirildi. 5 oy kaybıyla yeniden vekil sayısını 1’den 2’ye çıkarmak hedefleniyor. 1. sıraya İSTAÇ Genel Müdürü Hacı Osman Akgül getirildi.

Giresun: Milletvekili sayısı 3’ten 1’e indi. Liste tamamen değişti. Birinci sıraya Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli yazıldı.

Kırıkkale: Vekil sayısı 20 bin oy kaybıyla 3’ten 2’ye düştü. Önceki seçimlerde son sırada yer alan Abdullah Öztürk ikinci sıraya yükselirken, listeye Oğuz Kağan Köksal yerine Ak Parti İl Başkanı Mehmet Demir girdi.

Karabük: 2011’de 2, 2015’te ise 11 bin oy kaybıyla 1 sandalye elde edildi. Bu kez Osman Kahveci yerine Mehmet Ali Şahin, Sedat Namal yerine ise Karabük Üniversitesi Rektörü Burhanettin Uysal aday gösterildi.

Kilis: 5 bin oy kaybıyla 2’den 1’e düşüldü. Birinci sırada Reşit Polat korunurken, A.Salih Dal yerine MİT tırlarının durdurulması soruşturmasını yürüten müfettiş Mustafa Hilmi Dülger getirildi.

Taner Yıldız takviyesi

Kayseri: 50 bin oy kaybı yaşanınca, vekil sayısı 7’den 3’e indi. Birinci sıradaki Mehmet Özhaseki yerini korurken ikinci sıraya eski Enerji Bakanı Taner Yıldız ile üçüncü sıraya Mustafa Elitaş getirildi. 7 sıradaki İsmail Tamer 4’e çıkarıldı.

Türkeş ve Çiçek beraber

Ankara 2.Bölgede 70 bin oy düşüşüyle vekil sayısı 9’dan 8’e indi. 1 vekilini 10 bin 207 oyla MHP’ye kaptıran AK Parti liste başına Tuğrul Türkeş ve 3 dönem kuralı kaldırılan Cemil Çiçek’i yerleştirdi. Listede diğer adaylar yerini korudu. 

Aydın: 1 vekil, bin 859 oyla CHP’ye kaptırılınca sandalye sayısı 2’ye düştü. Vekillik kazanan Mehmet Sadık Atay aday gösterilmezken, eski vekil Mehmet Erdem 1. sırada, alt sıralardaki Abdurrahim Öz, Mustafa Savaş ve Metin Yavuz üst sıralara kaydırıldı.

Balıkesir: 2 bin 128 oy farkla 4 vekilinden 1’ini MHP’ye kaptıran AK Parti’de kazanan vekiller yerini korudu, Başbakanlık Müşaviri Kasım Bostan ve bir dönem Numan Kurtuluş’un danışmanlığını yapan Mustafa Canbey 3 ve 4. sırada aday gösterildi.

Burdur: 2 bin 421 oyla 1 vekil MHP’ye kaptırıldı. Tekrar 2’ye çıkabilmek için üç dönem kuralına takılan Burdur eski Milletvekili Bayram Özçelik 1. sıradan aday gösterilirken, Cumhuriyet Başsavcısı Reşat Petek ve Kamil Özcan listede yer buldu.

Denizli: 10 bin oyla 1 vekillik MHP’ye gitti, sandalye 3’e düştü. Bakan Nihat Zeybekçi listede yerini korurken, 2.sıraya Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde danışmanlığını yapan Sema Ramazanoğlu, 3. sıraya AK Parti eski İl Başkanı Şahin Tin gösterildi.

Güneydoğu’da liste depremi

Diyarbakır: 2011’de 231 bin olan oy 7 Haziran’da 119 bine indi ve vekil sayısı 5’ten 1’e indi. 2011 seçimlerinde Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı’yken Ak Parti’den milletvekili seçilen bölgenin nufüzlu ailelerinden Galip Ensarioğlu birinci sırada aday gösterilirken ikinci sırada işadamı Ebubekir Bal, üçüncü sırada Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, dördüncü sırada ise avukat Beran Çelik yer aldı.

Ağrı: 7 Haziran’da tamamen yeni listeyle seçime girildi ve sıfır çekildi. 6 bin oy daha alınsa, 1 vekillik elde edilebilecekti. Liste yine tamamen değişti. İlk sırada Ağrı İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Cesim Gökçe var.

Batman: 3’ten 1’e inildi. Önceki seçimlerde birinci sıradan aday gösterilen Zirve Özdemir ikinci sıraya çekildi, yerine eski belediye başkanı ve eski vekil Ataullah Hamidi getirildi.

Şırnak: 12 bin oy kaybıyla 3 olan vekil sayısı sıfıra indi. Önceki seçimlerde birinci sıradan aday gösterilen Arslan Tatar yerini korurken, Adnan Sık yerine Ömer Demir, Lezgin Adıyaman yerine Cihan Güven, Şırnak AK Parti İl Başkanı Rizgin Birlik yerine ise Seyhan Akı getirildi.

Şanlıurfa: 2011’de 11 olan vekil sayısı 2015’te 7’ye düştü. Faruk Çelik birinci sıraya konulurken, önceki seçimlerde beşinci sırada aday gösterilen Halil Özcan, bu kez aday gösterilmeyen Seyit Eyyüpoğlu’nun yerine üçüncü sıraya çıkarıldı.

Siirt: 2011’de 58 bin 166 oyla 2 milletvekili elde edildi. 2015’te sayı 1’e düştü. Oy kaybı 15 bin oldu. Birinci sıradaki isim değişmezken ikinci sıradaki Feyzi Sevgili’nin yerine eski İBB meclis üyesi iş adamı Haşim Taşkıran getirildi.

Van: 2011’de 4 olan vekil sayısı 7 Haziran seçiminde 1’e düştü. Eğer 5 bin 249 oy daha alınsaydı bu sayı 2 olacaktı. Birinci sırada yer alan işadamı Burhan Kayatürk ikiye düşürüldü, yerine Beşir Atalay getirildi.