İnternet yayınlarına sansüre muhalefet şerhi
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlCHP ve HDP, internet yasalarına sansür getiren düzenlemenin de içinde bulunduğu torba yasaya ilişkin muhalefet şerhlerini hazırladı.
CHP, düzenlemenin anayasanın “düşünceyi açıklama ve yayma hürriyeti” ve “haberleşme hürriyeti” maddelerine aykırı olduğunu belirtti.
Cumhuriyet gazetesinden Sinan Tartanoğlu'nun haberine göre şerhte, “Temel hak ve özgürlükler, istisnai olarak ve ancak özüne dokunmamak koşuluyla demokratik toplum düzeninin gerekleri için zorunlu olduğu ölçüde ve ancak kanunla sınırlandırılabilirler” ifadeleri kullanıldı. Şerhte, “İnternet üzerinden iletim yapan tüm sosyal medya iletişim mecralarına sansür getirilerek erişimin engellenmesi amaçlanmaktadır. Bu düzenleme uygulamada RTÜK’ün aşırı yetkilendirilmesi de farklı problemlere neden olabilecektir. Lisans verme veya vermeme kararlarının kişisel durum incelemesine dönüşme potansiyeli bulunmaktadır. Kriterlerin kanun maddesinde yazılı olması gerekir” denildi.
Çakırözer’den tepki
Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi CHP’li Utku Çakırözer, “OHAL döneminde onlarca gazete, radyo ve televizyonun kapatılması sonrasında internette yeni bir mecra oluştu. Hükümet bu mecrayı da kontrol altına almak istiyor. Düzenlemenin amacı internet üzerinden yayın yapan muhalif sesleri, eleştirel sesleri susturmak istemekten başka bir şey değildir” dedi. Çakırözer, “Zaten OHAL gerekçesi ile muhalif, eleştirel sesler susturuluyor, cezalandırılıyor. İstenildiği takdirde bir yayın rahatlıkla RTÜK kullanılarak engellenebilecek. RTÜK herhangi bir hukuki gerekçe sunma ve kanıtlama ihtiyacı duymayacak. Direkt lisans vermedik diyecek. Tek tek uğraşmak zorunda kalmayacak” dedi.
HDP: Sansür internete taşınıyor
HDP’nin internet yasakları ile ilgili düzenleme için hazırladığı muhalefet şerhinde ise “Düzenlemenin sansürün internet ortamında da taşındığı kanaatindeyiz. Burada arzu edilen amacın, dar bir alana hitap etmesine rağmen alternatif medyayı zapturapt altına almak olduğu görülmektedir. RTÜK’ün yasasında internet denetimi yoktur ancak yasal olarak görevi olmayan bir kuruma bu görev yükleniyor. Şimdiye kadar BTK’nin yaptığı işlem RTÜK’e devredilmektedir” ifadeleri kullanıld
Cumhuriyet
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol