Hükümetten ''çocuk istismarı'' düzenlemesi için flaş adım !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlBaşbakan Yardımcısı Recep Akdağ, çocukların cinsel istismarının önlenmesine yönelik düzenleme kapsamında MHP ve CHP gruplarını ziyaret edeceğini söyledi.
Başbakan Yardımcısı Recep Akdağ, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı, değerlendirmelerde bulundu.
"Çocukların cinsel istismarının önlenmesine yönelik bir komisyon kuruldu. Bu komisyonda, Adalet Bakanlığı'nın yanı sıra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, Gençlik ve Spor Bakanı, Milli Eğitim Bakanı da var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Akdağ, bu tarz konular tartışılırken genelde yasa konusuna odaklanıldığını ancak yasaların dışında da yapılacak birçok uygulamanın bulunduğunu söyledi.
Bu konuda riski azaltmak için ailelerin ya da diğer çocukla temas halinde olan insanların eğitilmesinin önemine işaret eden Akdağ, öğretmenlerin, sağlık çalışanlarının, antrenörlerin ve benzeri çocukla temas eden kişilerin çalıştırılmasıyla ilgili bir takım tedbirlerin alınması, yerine göre bunların psikolojik bazı testlerden geçirilmesi ve çocukların eğitilmesinin riski azaltabileceğini vurguladı.
Bu tarz olayların vuku bulmasını istemediklerini ancak gerçekleşmesi durumunda, çocuğun ve ailenin korunmasının başından sonuna kadar bütüncül bir politikayla ele alınması gereken bir konu olduğuna değinen Akdağ, komisyondaki bakanların içinde bulunmasının elzem olduğunun altını çizdi.
''MHP VE CHP GRUPLARINI ZİYARET EDECEĞİM''
Akdağ, birkaç bakanın bir arada çalışmasının, bürokratlarla bir araya gelinmesinin ortak aklın oluşması sağladığını belirterek, "Bugün bakanlarımızla bir kere daha toplanacaktık yapılan çalışmaları değerlendirmek üzere, onu yarına erteledik. Çünkü ben bugün bu mevzuyla alakalı olarak MHP ve CHP gruplarını ziyaret edeceğim. Çünkü bu konunun, iktidarıyla, muhalefetiyle beraber ele alınması işimizi kolaylaştırır. Polemik konusu yapılabilecek bir konu değil, asla yapılmaması gereken bir konudur" dedi.
"CİDDİ BİR EĞİTİM KAMPANYASI YAPILACAK"
"Komisyonda şu ana kadar netleşen hususlar nelerdir? Özellikle cezaların artırılması hususunda yapılacak düzenlemeler, ailelerin beklentisini karşılayacak mı?" sorusuna Akdağ, "Komisyonda netleşen hususlardan birisi şu, bu riski azaltma konusunda riskli bölgelerin ya da riskli kişilerin belirlenmesi, eğitimlerin yapılması noktasında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın, Milli Eğitim Bakanlığımızın çok büyük rolü var. Dolayısıyla onların kapasitelerini hızla artıracağız" yanıtını verdi.
Recep Akdağ, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın istediği yeni personel olduğunu, bunların verilmesine gayret edeceklerini, eğitimleri hızlandırarak, 2018'de çok ciddi bir eğitim kampanyası yapacaklarını dile getirdi.
Öncelikle eğitici eğitimlerinin, rehber öğretmen ve sınıf öğretmenlerinin eğitimlerinin önemli olduğunu vurgulayan Akdağ, bu konuda ısrarcı bir yaklaşım sergileyeceklerini ve çok sayıda kişinin eğitilmesi için gayret göstereceklerini bildirdi.
Akdağ, bu konuda rasyonel bir biçimde farkındalığın yaratılması için basından da yararlanacaklarını ifade etti.
"ÇOCUKLAR PANİĞE SEVK EDİLMEMELİ"
Bu konunun topluma anlatılmasının önemine işaret eden Akdağ, "Biraz hassas bir konu. Hem farkındalığı artıracaksınız riski azaltmak üzere ama çocukları paniğe sevk etmeyeceksiniz" diye konuştu.
Sağlık Bakanlığı'nda 2010 yılından itibaren kurduğu Çocuk İzleme Merkezleri (ÇİM) olduğunu hatırlatan Akdağ, bir şekilde mağdur olmuş çocuğun daha fazla mağdur edilmemesi için karakol karakol, mahkeme mahkeme dolaştırılmaması gerektiğini belirtti.
Akdağ, bunların çok özel alanlar olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Biraz da bunları toplumun gözünden kaçırıyoruz. Çünkü çocukların buraya girişleri, çıkışları vesaireleri belli olmasın istiyoruz. Sağlık Bakanlığımız ÇİM'lerin 2018'de toplam etki alanının, nüfusun yüzde 78'ine ulaşmasını hedeflemişti. Şöyle bir karar aldık, nüfusun yüzde 100'üne ulaşacak. Bütün illerimizde ÇİM'leri yaygınlaştıracağız. Bunun için de personel eğitimi, mekan gerekiyor. Yasal düzenlemelerle de alakası var. Bu ÇİM'lerde savcılarımızın, hakimlerimizin kanuni düzenlemeyle mutlaka buralarda çocuklarla karşılaşmalarını sağlayacağız. Şu anda bu protokollerle yapılıyor, ufak aksamaları var. Bu aksamaları ortadan kaldıracağız."
"ÇOCUĞUN KARAKOLA, ADLİYE GİTMEMESİ GEREKİYOR"
Çocuğun karakola, hususi odalar olsa bile adliyeye gitmemesi gerektiğini belirten Akdağ, bunun temini için çalışacaklarını dile getirdi.
Akdağ, gizlilik meselesinin de önemine değinerek, şunları kaydetti:
"Basınımızdan, muhalefetimizden, tüm sivil toplum örgütlerinden gerekli desteği almamız çok önemli. Cezaları artırdık, çok ağır cezalar veriyoruz ama çocuğu ve ailesini koruyamadık, ifşa oldular. İstediğiniz cezayı verin, o çocuğun hayatı mahvolup gider. Damgalanıyor, ondan sonraki hayatı kendisi için bir kabus. Her aşamasında hayatının bir kabus. Dolayısıyla işin hemen ilk dakikalarından başlayarak, bu çocukların, yavrularımızın ve ailelerinin ifşa edilmemesi için gerekli tedbirleri almamız lazım."
"AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET DÜŞÜNÜYORUZ"
Çocuk istismarı ile ilgili olarak Akdağ, "Böyle kötü bir fiili işlemiş sonra da yavrumuzun hayatına kıymış birisi için doğrusu ağırlaştırılmış müebbet düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.
''28 ŞUBAT; HOŞGÖRÜNÜN YOK EDİLMEYE ÇALIŞILDIĞI BİR DÖNEMDİ''
Tarihe postmodern darbe olarak geçen 28 Şubat'ın yıldönümünde konuşan Başbakan Yardımcısı Akdağ, "28 Şubat; hoşgörünün, çoğulculuğun, insan haklarının ve inançlara saygının yok edilmeye çalışıldığı bir dönemdi'' değerlendirmesinde bulundu.
SALİH MÜSLÜM'ÜN SERBEST BIRAKILMASI
Başbakan Yardımcısı Akdağ, PYD'nin eski eşbaşkanı Salih Müslüm'ün, Çekya'da gözaltına alınmasının ardından çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakılmasıyla ilgili ise ''Bu, terör suçlusu. Bunu Türkiye'ye vermek gerekir. Bu husustaki hukuki süreci ısrarla takip edeceğiz. Çekya'dan ve diğer ülkelerden de buna benzer suçluların iadesini talep ettiğimiz zaman uluslararası hukuka ve kendileriyle anlaşmamıza uygun biçimde bize iadelerini bekliyoruz. Aksi çifte standart olur, aksi samimiyetsizlik olur'' diye konuştu.
ZEYTİN DALI HAREKATI
Başbakan Yardımcısı Akdağ, Zeytin Dalı Harekatı'na ilişkin "Aslında bizim beklentimiz ve öngörümüz bu harekatın başarılı olmasından sonra diğer taraftan bu tarafa bir sığınmacı göçünün değil, tam tersine Türkiye'den Suriye'ye bir geçişin olacağıdır'' dedi.
''ÇOK CİDDİ BİR GÖÇ DALGASIYLA İLGİLİ ÖN İŞARET YOK''
Suriye'den olası sığınmacı göçüne de değinen Akdağ, ''Doğrusu çok ciddi bir göç dalgasıyla ilgili ön işaret yok. Ama bu hususta tecrübeli olduğumuz için olabilecekmiş gibi de hazırlıklarımızı yapıyoruz. Hem Fırat Kalkanı bölgesinde hem İdlib bölgesinde belli alanlar oluşturduk. 200 bine yakın hareketliliği buralarda yönetebilecek durumdayız'' ifadelerini kullandı.
AA
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol