HDP'nin araştırma önerisi için flaş karar !
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlHDP'nin tutuklu eş genel başkanları ve 8 milletvekili için verdiği araştırma önerisi reddedildi.
HDP'nin eş genel başkanları ve 8 milletvekilinin tutuklanmalarının tüm boyutlarıyla araştırılması amacıyla verdiği Meclis araştırma önerisi reddedildi.
TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın başkanlığında toplanan TBMM Genel Kurulunda, MHP ve HDP'nin Meclis araştırması açılması önerileri görüşüldü.
HDP, eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile 8 milletvekilinin tutuklanmalarının tüm boyutlarıyla araştırılması amacıyla Meclis araştırması açılması önerisinde bulundu.
HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Selahattin Demirtaş'ın Meclis Genel Kuruluna katılan milletvekillerinin yanıtlaması istemiyle gönderdiği soruları okudu.
HDP milletvekillerinin, tutuklanan milletvekili arkadaşlarının mesajlarını, tutukluluk halleri son bulana kadar, her gün Meclis kürsüsünden dile getireceklerini belirten Önder, "Bizim bütün yoldaşlarımız, arkadaşlarımız cezaevine sığmayacak, zaptedilmeyecek kadar büyük bir onur ve kavganın içinden geliyorlar. Bizi yıldırmayı murat ediyorsanız avucunuzu yalayacaksınız. Bizi bezdirmeyi, yıldırmayı, teslim almayı hedefliyorsanız başaramayacaksınız, barışı, ortak aklı dinamitlemek istiyorsanız da tebrik ederiz, başarmak üzeresiniz." dedi.
Terörle ilişkili belediye başkanlarının yerine yapılan görevlendirmeleri de eleştiren Önder, "Seçimle giremediğiniz kapılardan kayyım eliyle girmekten insanı bir şey kurtarır, el haya vel iman, utanç kuvveti, kurtarır." diye konuştu.
Tutuklanan eski Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gültan Kışanak'ın, TBMM FETÖ'nün darbe girişimini araştırma komisyonunda dinlendikten sonra tutuklandığını öne süren Önder, "Siz Gültan Hanım'a o komisyonda yaptıklarınızdan dolayı üzüntü duymuyor, utanmıyorsanız yapacak bir şey yok. Gültan Hanım da oralara sığmaz, 12 Eylül'ün bütün zulmü ona diz çöktürememiştir. Bizim diz toprağa değmez." ifadesini kullandı.
Önder'in konuşmasının ardından, TBMM FETÖ'nün darbe girişimini araştırma komisyonu sözcüsü AK Parti İstanbul Milletvekili Mihrimah Belma Satır, Gültan Kışanak'ın komisyondaki konuşmasından dolayı değil, Diyarbakır'daki faaliyetlerinden dolayı devam eden soruşturmalar kapsamında tutuklandığını anımsattı.
Satır'ın açıklamaları sırasında, HDP'li milletvekilleri alkışlar ve sıralara vurarak, konuşmayı engellemeye çalıştı.
MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın "Erken yaşta evlilikler ile ilgili düzenlemeye ilişkin konunun kapandığını" açıkladığını hatırlatarak, "Adalet Bakanı'nı tebrik ediyorum. İnşallah bundan sonra da yasama faaliyetlerini ortak akılla çıkarmaya özen gösteririz." dedi.
HDP'li milletvekillerinin tutuklanmasının, 20 Mayıs'ta TBMM'de dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasaya geçici madde eklenmesiyle alakalı bir durum olduğunu vurgulayan Akçay, 154 milletvekiline 810 fezleke ile yargı yolunun açıldığını, bu 154 milletvekilinin dokunulmazlıklarının bir defaya mahsus olmak üzere kaldırıldığını söyledi.
Akçay, MHP'nin kimseyi hukukun üstünde görmediğini, bu anlayışla anayasa değişikliğini desteklediklerini ifade ederek, "Dokunulmazlıkların kaldırılmasına yönelik değişiklik, kamu yararı maksadıyla hayata geçirilmiştir. Milletvekillerine davetiye gönderilmiş, MHP, Adalet ve Kalkınma Partili ve CHP'liler icabet ederek soruşturma, kovuşturmaya ilişkin gerekli savunalarını yapmışlardır. Genel Başkanımız Sayın Bahçeli ve ben de savunmalarımızı mahkemelere vermişizdir." değerlendirmesinde bulundu.
Tutuklanan milletvekillerine isnat edilen suçlamalar arasında, terör örgütü propagandası, terör örgütüne bilerek yardım etmek, suç işlemeye tahrik, terör örgütü kurmak ya da yönetmek, silahlı terör örgütüne silah sağlamak gibi suçlar bulunduğunu aktaran Akçay, "Bu iddialar karşısında hukukun, adalet mekanizmasının harekete geçmemesi beklenemez. Dokunulmazlığın teröre yardım ve yataklık yapılmasının zırhı olması düşünülemez. Devlet vergi toplarken, trafik cezası keserken nasıl devletse, terörle mücadele ederken de devlettir. Devlet adaleti tesis ederken bu amacının önünde kimse duramaz." diye konuştu.
CHP Grup Başkanvekili Engin Altay da erken yaşta evliliklerle ilgili düzenlemenin geri çekilmesinden memnuniyet duyduklarını dile getirerek, "Bu düzenlemeyle bu hükümet Türkiye'de vicdani, ahlaki bir utanç yarattı. Üst akıldan gelen talimattan sonra, geri adım atmayacağını ilan eden Sayın Başbakan'dan, Sayın Bakan'a kadar herkes. Sayın Bakan 'bu iş kapandı' diye açıklamış. Sayın Bakan sizin aklınız kirada mıydı? Milletin aklıyla mı dalga geçiyorsunuz?" ifadelerini kullandı.
İnanç, etnik yapı, yaşam tarzı üzerinden siyaset yapmanın oy ve güç devşirmeye çalışmak, sorunlardan siyasi çıkar sağlamak olduğunu öne süren Altay, "Temel hak ve özgürlükleri kısıtlayarak bir yere varamazsınız. Toplumun huzura ihtiyacı var. Bunun da bir tek yolu var, o da demokrasi. Demokrasiyi güçlendirirsek, kurumsallaştırırsak milletimiz mutlu olur, halkımızın yüzü güler." değerlendirmesinde bulundu.
"Bu milletvekillerini tutuklamakla Kürt sorununa katkı sağlanacağını düşünmek aymazlıktan başka bir şey değildir." diyen Altay, hükümet ve terör örgütü PKK'nın Kürt sorununu çözümsüzlüğe sürüklediğini öne sürdü.
Altay, "Milletvekilleri suç işlemez diye bir şey yok, yargılanmaz diye bir şey yok. Milletvekillerinin tutuklu yargılanması Türk demokrasisi için kara bir lekedir. Bu da ayıplı bir parlamentodur." dedi.
AK Parti Adıyaman Milletvekili Adnan Boynukara da dokunulmazlıkların bazı çevreler tarafından üzerinde siyaset yapılan bir mecra haline geldiğini belirterek, dokunulmazlıklara ilişkin yasal süreci anlattı.
Tutuklanan milletvekillerinin yargıya meydan okuduğunu, ifade vermeye gitmediklerini anımsatan Boynukara, "Yargı ile yürütme arasında ilişki olduğuna yönelik değerlendirmelerin tümü siyasi değerlendirmelerdir, hukuki dayanağı yoktur." şeklinde konuştu.
AK Parti'nin iktidara geldiği ilk yıllarda Adalet Bakanlığının savcılara talimat verme yetkisi bulunduğunu ve yetkinin AK Parti tarafından kaldırıldığını anımsatan Boynukara, "Burada üzerinde durulması gereken sivil siyasettir. Sivil siyasetin yaptıklarına bakmakta yarar var. Halk sorunlarının çözümünü silahla değil, sivil siyasetle yapılmasını istedi ve seçimde bu yönde tercihini yaptı ancak birileri bunu yanlış anladı." diye konuştu.
Boynukara, birilerinin halkı ısrarla sokağa çağırdığını, terör örgütü PKK'nın terör faaliyetlerine katkı sağlayan açıklamalarda bulunduğunu ifade ederek, "Halkı sokağa çağıranlara, madem bunu yapacaktınız neden halktan oy istediniz? Halk, sokakta şiddeti talep edecekse neden Meclisteyiz?" dedi.
Konuşmaların ardından HDP'nin eş genel başkanları ve 8 milletvekilinin tutuklanmalarının tüm boyutlarıyla araştırılması için verdiği Meclis araştırma önerisi reddedildi.
Bu arada, MHP'nin "Erken evliliğe zorlanan kız çocuklarının korunması yollarının araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi" amacıyla verdiği Meclis araştırması açılması önerisi de reddedildi.
AA
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol