Fireyi hangi parti verdi ?

Fireyi hangi parti verdi ?

Meclis Başkanlığı seçiminin ilk turunda çıkan sonuçlara göre en büyük fire CHP'de...

TBMM Başkanlık seçimlerinin ilk turunda, sürpriz olmadı. Meclis'te temsil edilen dört partinin dört adayının hiçbiri, ilk turda TBMM Başkanı seçilmek için gerekli olan 367 oya ulaşamadı. Oylama, TBMM iç tüzüğü gereği gizli yapıldı. Bu nedenle hangi vekilin, hangi başkan adayına oy verdiğini saptayabilmek mümkün değil. Ancak sonuçlara bakıldığında, siyasi kulislere yansıyan analizler şöyle...

 5 VEKİL OY KULLANMADI

Hürriyet'ten Zeynep Gürcanlı'nın haberine göre, TBMM Başkanlık seçiminin ilk tur oylamasında, beş vekil oy kullanmadı. Bunlardan biri TBMM Geçici Başkan Vekili, CHP'nin Meclis Başkan adayı Deniz Baykal. HDP'den eş başkan Figen Yüksekdağ, Ak Parti'den Mustafa Yel ve Ekrem Erdem, CHP'den ise Milletvekili Cemal Okan Yüksel oy kullanmadılar.
 
AK PARTİ'DE FİRE YOK

AK Parti'nin TBMM'de 258 sandalyesi bulunuyor. Bugün yapılan TBMM Başkanlığı oylamasına, iki AK Parti'li milletvekili, Mustafa Yel ve Ekrem Erdem, mazeretlerini bildirerek, katılmadılar. AK Parti'nin TBMM Başkan adayı İsmet Yılmaz'a ilk tur oylamada 256 oy çıktı. Bu durum, mazeretleri nedeniyle oylamaya katılmayan iki AK Parti'li vekil de hesaba katılarak, kulislerde 'AK Parti'de fire yok' olarak yorumlandı.
 
TÜM FİRELER CHP'DEN Mİ?

CHP'de ise, Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel geç kaldığı için oylamaya katılamadı. TBMM'nin geçici Başkanı olan, aynı zamanda CHP'nin TBMM Başkan Adayı Deniz Baykal da, Meclis'i yönettiği için oy kullanmadı. CHP'nin toplamda 132 milletvekili var. Oysa Baykal, 125 vekilin desteğini aldı. Bu durumda, siyasi  kulislere göre, en büyük ihtimal tüm fireler CHP'den olması.  Baykal ve oylamaya geç kaldığı için katılamayan Yüksel dikkate alındığında, CHP adayı Baykal'ın 130 oy alması bekleniyordu. Ancak oylamada Baykal'a 125 oy çıktı. Bu durumda CHP, beş fire vermiş oldu. Ancak CHP kulislerinde, Baykal'a yönelik desteğin daha az olabileceği konuşuluyordu. Buna gerekçe olarak da, Baykal'ın seçimlerden hemen sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la görüşmesinin CHP tabanında yarattığı sıkıntı gösteriliyordu. CHP kurmayları, 20 kadar fire beklenirken, firenin sadece 5'te kalmasının olumlu olduğunu belirtiyorlar.
 
HDP'Lİ ADAYA 2, MHP'YE 1 FAZLA OY

Yine oylama sonuçlarına yansıyan, HDP'nin Meclis Başkan Adayı Mehmet Mir Dengir Fırat'ın, HDP'nin sandalye sayısından daha fazla oy almış olması. HDP'nin 80 vekili var. HDP'li Yüksekdağ oylamaya katılmadı. Oysa HDP'nin adayı Fırat 81 oy aldı. Yüksekdağ'ın katılmamış olması da hesaplanarak, Fırat'ın "kendi partisinden olmayan iki vekil tarafından desteklendiği" yorumları yapılıyor. Benzer durum, bir eksikle, MHP'de de yaşandı. MHP'nin milletvekili sayısı 80. Tüm MHP'li vekiller tam kadro oylamada hazır bulundular. Ve MHP'nin TBMM Başkan Adayı Ekmeleddin İhsanoğlu 81 oy aldı. Bu durum da, siyasi kulislere, "İhsanoğlu, kendi partisi dışından bir vekilin daha desteğini aldı" yorumlarına neden oldu.