Festival afişi görenleri hipnotize ediyor

Festival afişi görenleri hipnotize ediyor

72. Uluslararası Antalya Film Festivali'nin afişinde başrol Altın Portakal'ın oldu.

Yarım yüzyıllık tarihinde pek çok ilke ve yeniliğe öncülük eden Uluslararası Antalya Film Festivali, 52 yıllık geleneğini bozmadı. Dünyanın en prestijli festivallerinden biri olmaya giden yolda tüm Antalya’nın ve festivalin en önemli simgesi olarak konumlandırılan Altın Portakal Ödülü, afişte de merkeze yerleşti.

İlk kez verildiği 1964 yılından beri festivalin simgesi haline gelen ve sanat eseri niteliği taşıyan Venüs heykelciğinin geçmişine tanıklık edilmesini sağlamak üzere geçtiğimiz yıl özel bir sergi düzenlenmişti. 50 yıl boyunca her sene verilen Altın Portakal heykelleri ile buluşan sanatçıların ödülleri, sahiplerinin evlerinden tek tek toparlanarak festival merkezi olan AKM’de, ziyaretçilerini Türkiye sinema tarihinde bir nostalji gezisine çıkartmıştı.

Geçen yıl ayrıca ulusal yarışmada verilen, geleneği ve yereli temsil eden klasik Venüs heykelinin yanı sıra, Uluslararası Antalya Film Festivali’nin dünya çapında etkinliğini arttırmak üzere güçlendirilen uluslararası ödüller için de geleceği ve dünyayı temsil etmek üzere aslına uygun olarak Urart tarafından tasarlanan Venüs heykelciği, klasik Altın Portakal ödülünün yanında gururla yerini almıştı.

Ödül gibi Afiş de Büyülüyor

Festivalin bu önemli yeniliğinden hareketle Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi İletişim Sanatları bölümü mezunu tasarımcı Emre Erdem ve 70X100 ekibi tarafından 30’un üzerinde alternatif hazırlanırken, seçilen ana afişte optik illüzyon, başka bir deyişle göz yanılsaması ilk andan itibaren tıpkı sinemanın büyülü ışığı gibi, bakanı hipnotize ediyor. Bu özel afişte algısal bir hareket hissi ortaya çıkartılırken hareketin merkezine de festival ödül heykelcikleri konumlandırılıyor.

Emre Erdem son dönemde 51 ve 52. Uluslararası Altın Portakal Film Festivali, Türkan Şoray’ın Uzaklarda Arama filmi, Düğün Dernek 2 (Selçuk Aydemir), Kocan Kadar Konuş (Kıvanç Baruönü), Karabela (Burak Aksak), Pek Yakında (Cem Yılmaz), Unutursam Fısılda (Çağan Irmak), İtirazım Var (Onur Ünlü) Kuzu (Kutluğ Ataman), Behzat Ç Ankara Yanıyor (Serdar Akar) gibi birçok sinema projesine hazırladığı afişlerin yanı sıra Tarkan, Sezen Aksu, Yalın albüm kapakları tasarladığı web siteleri ile de dikkat çekiyor.

Bir oyun hissi de veren bu kompozisyonda yer alan baklava desenleri ise dünya sinemasının 120. yılında dinamik, üretken sinema emekçilerini ve büyüleyici sinema eserlerini temsil ediyor. Festivalin geleceğe yönelik stratejisi ile bu yıl tüm katılımcıların odağında olan Altın Portakal heykeli, afişiyle de tüm dünyaya bir hafta boyunca sinemanın kalbinin Antalya’da atacağını duyuruyor.