Erken seçim tartışmalarına son nokta

Erken seçim tartışmalarına son nokta
Güncelleme:

Başbakan Davutoğlu, "Eylül'de erken seçim" iddialarına bu yanıtı verd: "Önümüzdeki 4 yıl tekrar tekrar seçimlerin yaşanmadığı istikrarlı bir 4 yıl olacak”

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kazakistan'da Mukim Türk İş Adamları ile Değerlendirme Toplantısında gerçekleştirdiği konuşmasında, 1 Kasım seçimlerinin ardından istikrarlı bir döneme girildiğine dikkat çekerek, "Bu istikralı dönemi en şekilde değerlendirmekte fayda var. Önümüzdeki 4 yıl tekrar tekrar seçim yaşamadığı istikrarlı bir 4 yıl olacak" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, resmi ziyaret düzenlediği Kazakistan'da Mukim Türk İş Adamları ile Değerlendirme Toplantısı düzenledi. Burada konuşan Davutoğlu, iş adamlarının Kazakistan'da Türkiye'yi temsil ettiğini ve iki ülke arasında köprü görevi gördüğünü kaydetti. Kazakistan'da verimli görüşmeler yaptığını ifade eden Başbakan Davutoğlu, Kazakistan'ın bağımsızlığının 25.yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, "25 yıl içinde Kazakistan'da ve bütün Orta Asya coğrafyasında olağanüstü önemli değişimler yaşandı Türkiye ile Kazakistan ilişkileri de mahiyet değişimiyle stratejik ilişkiler düzeyine geldi" dedi. Davutoğlu, iki ülke arasında ilişkilerin her türlü mükemmel alt yapıya sahip olduğunu bildirerek, çok güçlü ortak kültürün, dilin, örfün bulunduğunu ve iki ülkenin de birbirini kardeş gördüğü, kaderine ortak gördüğü tarihi arka plan olduğunu sözlerine ekledi.

İki ülke ilişkilerinin pekişerek devam ettiğini kaydeden Davutoğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Kazakistan ile dostluğumuzun birkaç önemli vechesi var. İkili ilişkilerle olan sağlam temel yanında ekonomilerimiz birbirini tamamlayan ekonomiler. Birbiriyle rekabet eden ekonomiler değil. Birbirini tamamlama ilişkisi bağlamında Türkiye'nin 20 milyara yaklaşan Kazakistan'da müteahhitlik hizmeti aldığını vurguladığımızda Kazakistan'ın inşasında inşaat firmalarımızın yaptığı katkıyı görmemek mümkün değil. Aynı şekilde Kazakistan'ın enerji üreten ve enerji kaynağı olması ve Türkiye'nin enerji tüketen ve enerji açığı olması da ülkelerin ekonomik potansiyellerini tamamlayıcı mahiyetini ortaya koyuyor. Yine Türkiye'nin Akdeniz, Karadeniz, Ege ile açık denizlerine giden önemli deniz yollarına limanlarına sahip olması Kazakistan'ın Asya'nın merkezinde olması nedeniyle bu hatlara ihtiyaç hissetmesi de tamamlayıcılık ilişkisinin bir boyutudur" açıklamalarını yaptı.

"TİCARET HACMİNİ ÖNCE 5 SONRA 10 MİLYAR DOLARA ÇIKARILMASI KONUSUNDA ÇOK KUVVETLİ BİR SİYASİ İRADEYE SAHİBİZ"

Davutoğlu, konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Gerek Başbakan gerekse Cumhurbaşkanı ile yaptığımı görüşmelerde 3.4 milyar civarındaki ticaret hacmimizin yetersizliği konusunda mutabık kaldık. Geçen sene biraz da emtia fiyatlarındaki düşüşün de etkisiyle ticaret hacminde birazcık daralma söz konusu oldu. Ülkelerimiz arasındaki yoğun ilişkinin getirdiği olumlu atmosferi de kullanarak bu ticaret hacmini önce 5 sonra 10 milyar dolara çıkarılması konusunda her iki ülkenin çok kuvvetli bir siyasi irade sahip olduğunu ifade etmek isterim".

Serbest ticaret anlaşmasının tamamlanması hedefinden bahseden Davutoğlu, anlaşmanın tamamlanması halinde ticari ilişkilerinin üst düzeye çıkacağına inandığını söyledi.

İki ülke arasında yüksek düzeyli stratejik düzeyli iş mekanizması olduğunu söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Cumhurbaşkanı Nazarbayev, Nisan ayında ülkemize gelecek ve hem bu ilişkileri gözden geçireceğiz Cumhurbaşkanımızla birlikte Yüksek Düzeyli Stratejik İş Konseyi toplantısı da gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.

"EKONOMİ BAKANLARIMIZ HER AY YA TÜRKİYE'DE YA DA KAZAKİSTAN'DA GÖRÜŞECEKLER"

Davutoğlu, Kazak mevkidaşı ile Ekonomi Bakanlarının düzenli olarak görüşmesi konusunda mutabık kalındığını ifade ederek, "Her ay ya Türkiye'de ya da Kazakistan'da görüşecekler. Yoğun tempodan görüşemezlerse telekonferans yapacaklar ve bu aldığımız kararların takibini yapacaklar" dedi. Türkiye'de 1 Kasım seçimlerinin ardından istikrarlı bir döneme girildiğine dikkat çeken Başbakan konuşmasını şu şekilde sürdürdü: "Bu istikralı dönemi en şekilde değerlendirmekte fayda var. Önümüzdeki 4 yıl tekrar tekrar seçim yaşamadığı istikrarlı bir 4 yıl olacak. Yurtdışında iş yapan iş adamlarımızın, Türkiye'den yurtdışıyla da ticari bağlantılar kuran iş adamlarımızın meselelerin çözülmesi, ihracatımızın teşviki için çok ciddi reformlar yapmaya kararlıyız. Yeni reformlarla teşvikiyle sizlerin uluslararası alandaki etkinliğinizi ve Türkiye'nin bu alandaki yapacağı hamlelere olan katkınızı arttıracağınıza eminim".

Türkiye'nin etrafında ateş çemberi olduğunu söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Gerek demokratik yapımızda istikrarı temin etmemiz gerekse ekonomik kalkınma ki yüzde 4 bizim için istenen düzey gibi görünmeyebilir ama dünyanın en hızlı kalkınma rakamlarından biridir, Çin ve Hindistan'dan sonra. Yüzde 4 kalkınma hızı ile de sürdürülebilir kalkınma güzel bir örneğini teşkil ediyor" ifadelerine yer verdi. Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kazakistan'daki ticaret hacminin 10 milyar dolara, yatırımlara 10 milyar dolara ve şu ana kadar 20 milyar dolar olan taahhütlerin gelecek dönemde 30 milyar dolara çıkarmak için omuz omuza çalışılmasına dikkat çekti.