Erken seçim için şok detay !

Erken seçim için şok detay !

AKP-CHP görüşmelerinden koalisyon çıkmamasının ardından, en güçlü ihtimal olan 'erken seçim' için de problem çıktı.

AKP ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması ve seçimin en güçlü olasılık haline gelmesinin ardından, TBMM’de alınacak yeniden seçim kararı için ”Beklenmedik bir sorun” çıktı.

Sözcü'den Emin Özgönül'ün haberine göre erken seçim için, TBMM’ye verilecek bir kanun teklifi ya da önergenin Anayasa ve iç tüzük gereği öncelikle TBMM Anayasa Komisyonunda görüşülmesi gerekiyor. Ancak 7 Haziran seçimlerinden sonra Meclis komisyonlara üye seçmedi. TBMM’de Anayasa Komisyonu da oluşmadı.. Bu durumda erken seçim önergesi ya da kanun teklifini ele alacak merci bulunmuyor.

Bu durumda önce TBMM Anayasa Komisyonuna üye seçilmesi gerekecek. Ancak bu sağlansa dahi komisyonda muhalefet çoğunluğu olacak. Bu gelişme sürenin de daralmasına neden olacak ve 45 günün dolması halinde seçim kararının Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kalması ihtimali de artacak.

İÇ TÜZÜK AÇIK

Anayasa’nın 77. maddesi ”TBMM seçimleri dört yılda bir yapılır. Meclis, bu süre dolmadan seçimin yenilenmesine karar verebileceği gibi, Anayasada belirtilen şartlar altında Cumhurbaşkanınca verilecek karara göre de seçimler yenilenir” hükmünü taşıyor.

TBMM iç tüzüğünün 95. maddesinde ise ”Seçimlerin yenilenmesine dair önergeler, Anayasa Komisyonunda görüşülür ve Anayasa Komisyonu raporu Genel Kurulda gündemdeki bütün konulardan önce görüşüldükten sonra açık oya sunulur” deniliyor.

45 GÜN BURADA DA VAR

TBMM seçim kararını, kanunla veya Meclis kararı ile alabiliyor. Ancak iç tüzük önerge ya da kanun teklifinin öncelikle Anayasa Komisyonunda görüşülmesini zorunlu kılıyor. Bu durumda Anayasa Komisyonu oluşmadan erken seçime yönelik bir kanun teklifi ya da önergenin ele alınamayacağı belirtiliyor.

TBMM iç tüzüğüne göre komisyonlarda görüşülmeden bir kanun teklifinin TBMM gündemine gelebilmesi de ancak, başkanlığa veriliş tarihinden itibaren 45 gün geçerse mümkün olabiliyor.