Erdoğan’ın yeniden Cumhurbaşkanlığı adaylığı için aranan formül bulundu
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlCHP lideri Özel'in "CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı kim olacak" sorularına verdiği "Bizde aday çok da AK Parti'nin adayı kim" yanıtıyla merak konusu olan AK Parti'nin bir sonraki Cumhurbaşkanı adayı için AK Parti lideri Erdoğan'ın yeniden aday olabilmesinin önünü açacak masadaki 2 formül belli oldu.
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın bir sonraki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kadar herhangi bir erken seçim ya da Anayasa değişikliği olmadan yeniden aday olamaması konusu Ankara kulislerinin 1 numaralı konularından biri olmaya devam ediyor.
2018’de yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne ilişkin anayasa hükümleri, bir kişinin en fazla iki kez Cumhurbaşkanı seçilebiliyor. Erdoğan’ın da 2 dönemi doldurması adaylık için en büyük sorunların başında geliyor.
Cumhur İttifakı ortağı MHP'nin Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin yeni bir anayasayı işaret ederek, “Türkiye Yüzyılının inşası için Sayın Recep Tayyip Erdoğan güvencedir, tecrübesiyle ve birikimiyle bize göre tek seçenektir” demesiyle hareketlenen kulislerde Erdoğan’ın adaylığı için masada iki formül var...
Hatırlanacağı gibi Cumhurbaşkanı ve AK Parti lideri Erdoğan, MHP lideri Bahçeli'nin bu sözleri ile ilgili Cumhurbaşkanlığı için yeniden aday olup olmayacağına net bir yanıt vermese de "Rabb’im ömür milletimiz de onay verdikçe Türkiye’ye hizmete devam edeceğiz" diyerek siyasetin içerisinde olmaya devam edeceğini belirtmişti.
Muhalefetin erken seçim çağrıları ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın üçüncü defa aday olmasının yolunun açılmasına yönelik tartışmalar AK Parti’de de gündem maddeleri arasında oldu. Türkiye Gazetesi’nin elde ettiği Ankara kulislerinde Erdoğan için 2 formülün masada olduğu belirtildi. Kulislerde, “Mevcut durumda zaten bunun iki yolu var. Biri anayasa değişikliği, diğeri de Meclis’in seçim kararı alması. Anayasa değişikliğine sayımız yetmiyor, Meclis’in seçim kararı almasında da muhalefetin desteği gerekiyor. Anayasa ihtimali, Meclis’in seçim kararı alması ihtimalinden daha zor. Ancak Meclis’in seçim kararı alarak seçime gidilmesi formülü üzerinde durabiliriz. Çünkü o gün geldiğinde, muhalefet ‘seçimden kaçıyor’ görüntüsü vermek istemez. Şu anda 2028’den önce bir seçim kesinlikle gündemde değil. Meclis’ten seçim kararı alınacaksa, bunu 2027’de tartışmaya başlayabiliriz” yorumlar yapıldı.
Türkiye Gazetesi
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol