''Erdoğan’ın önceliği ‘soykırım’ değil''
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlCumhurbaşkanı Erdoğan’ın, ABD Başkanı Biden’ın 1915 olaylarını ‘soykırım’ olarak tanımlamasından duyduğu öfkeye rağmen, ülke ekonomisine zarar verebilecek bir hesaplaşmadan kaçınması öngörülüyor.
Reuters’ta yer alan bir analize göre AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Joe Biden’in 1915 olaylarına ilişkin değerlendirmelerini öfkeyle kınadı ve ABD başkanına “aynaya bakmasını” ve ülkesini kuran yerleşimciler tarafından yok edilen Amerikan Yerlilerinin kaderini incelemesini tavsiye etti.
“Ancak, dış anlaşmazlıkları genelde içeriden destek toplamak için kullandığı ifade edilen ve genellikle kavgacı bir ruh haline sahip olan Erdoğan, bugünlerde bunun yerine, uzun vadeli yeniden seçilme umutlarının anahtarı olan yıpranmış ekonomiyi canlandırmakla ilgileniyor…”
Öyle ki Erdoğan, Biden’a sert sözler savurduğu televizyon yayınında aynı zamanda ABD Başkanı ile “Yeni bir başlangıç yapabileceklerini de vurguladı.”
ERDOĞAN’IN BÜYÜK KORKUSU
Reuters’a göre, “Görece daha yumuşak olan bu ton, Erdoğan’ın soykırım tanımına duyduğu öfke ile Washington’la daha derin bir anlaşmazlığın yol açabileceği korkusu arasındaki hassas çizgiyi yansıtıyor” ifadeleri kullanıldı. Erdoğan’ın Biden’a sert tepki vermemesininin ardında, “Türkiye’nin kırılgan ekonomisine zarar verme ve ABD müttefiki Arap ülkeleriyle daha iyi bağlar kurma umutlarını yitirme korkusu” var denildi.
Üst düzey bir Türk yetili Reuters’a demecinde, “Kesinlikle hoş bir şey değildi. Bunu (iktidarının) ilk yılında yapmış olması ise ilişkileri tehlikeye atan bir duruştu” diyor.
“AMAÇ YIPRANMIŞ EKONOMİYİ CANLANDIRMAK”
Erdoğan’ın “somut misilleme adımı atmadığını” ve konuyu Biden’ın cumartesi günkü açıklamasından bu yana yalnızca bir kez ele aldığını hatırlatan analiz, Erdoğan’ın verdiği tepkinin ‘ekonomik’ anlamı olduğu görüşünde: “Genellikle dış anlaşmazlıkları iç desteği toplamak için kullanan, genellikle savaşçı Türk lider, uzun vadeli yeniden seçilme umutlarının anahtarı olan yıpranmış bir ekonomiyi canlandırmaya daha çok odaklanıyor.”
Erdoğan diğer yandan Biden ile haziran ayında yapacakları görüşmede ‘yeni bir dönemin kapılarını aralayacağız” ifadesini kullandı.
Analizde, Ankara’nın Batı ve Arap ülkelerle ilişkileri düzeltmek için yumuşak ton kullandığı ifade ediliyor: “Bu daha yumuşak ton, Erdoğan’ın soykırım tanımına duyduğu öfke ile Washington’la daha derin bir anlaşmazlığın yol açabileceği zarardan korkma arasında yürüdüğü hassas yolu yansıtıyor. Bu aynı zamanda, Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’da büyük ölçüde izole bırakan yıllarca süren askeri müdahaleler ve iddialı dış politikanın ardından, geçen yılın sonlarından bu yana Batı ve Arap devletleriyle bozulan bağları onarmaya yönelik geniş hedefiyle de tutarlı.”
“BEKLE GÖR” POLİTİKASI İZLEYECEĞİZ”
İsminin açıklanmaması koşuluyla Reuters’a konuşan diğer iki yetkili ise Türkiye’nin Washington ile anlaşmazlığı tırmandırmaktan en azından şimdilik kaçınacağını söyledi. Türk yetkili Reuters’a demecinde, “Pandemi sırasındaki ekonomik koşullar ve Cumhurbaşkanının Kasım ayında Avrupa Birliği, Körfez ülkeleri veya diğer sorunlu bölgelerle daha iyi ilişkiler kurma konusunda işaret ettiği yaklaşım çerçevesinde hareket edeceğiz” dedi.
Yetkili, “Cumhurbaşkanları Haziran ayında bir araya gelene kadar Türkiye’nin politikası ‘bekle ve gör’ şeklinde olacak” dedi.
Reuters
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol