Erdoğan'ın imzaladığı tasarruf kararı kağıtta kaldı
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlCumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzaladığı kamunun araç kiralamasına kısıtlama getiren genelgeye rağmen kamudaki araç kiralama maliyetleri katlanarak artıyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 30 Haziran 2021 tarihinde, kamunun araç kiralama ve alımlarına kısıtlama getiren genelgesinin etkisizliği bir kez daha ortaya konuldu. Yapım için kendisine iletilen projeleri, yüksek kâr getirisini önemsemeden başka kuruluşlara yaptırdığı Sayıştay denetimleri ile açığa çıkarılan TCDD Teknik Mühendislik ve Müşavirlik, bu yılın ilk çeyreğinde 99 binek araç kiraladı. Kiralanan araçların idareye maliyeti 7 milyon 323 bin 507 TL oldu.
Birgün gazetesinden Mustafa Bildircin'in haberine göre TCDD Teknik Mühendislik ve Müşavirlik 18 Şubat’ta ihale açtı. Yalnızca bir teklifin alındığı ihalenin sözleşmesi ise 1 Mart’ta imzalandı. İdare bir şirket ile 46 adet araç kiralanması karşılığında 837 bin 540 TL’ye imza attı. Araçlardan dokuzunun üç ay, 18’inin bir ay, 19’unun da iki ay boyunca kullanılacağı bildirildi.
REKOR HARCAMA NİSANDA
İdarenin araç kiralamaya yönelik rekor harcamaya imza attığı ikinci ihalesi ise 11 Nisan’da düzenledi. Tek geçerli teklifin yine aynı firma tarafından verildiği ihale kapsamında 46 adet kiralık araç için 29 Nisan’da 5 milyon 936 bin 520 TL ödeme yapıldı. Araçlardan dokuzunun kullanım süresi 13 ay, 37’sinin kullanım süresi ise 14 ay olarak belirlendi. TCDD Teknik Mühendislik ve Müşavirlik Anonim Şirketi’nin, kiralık araçlar için 5,9 milyon TL sözleşme imzaladığı 29 Nisan’da bir başka kiralık araç sözleşmesine daha imza attığı öğrenildi. İdare, bir yıl boyunca kullanacağı yedi adet araç için bir şirketle 549 bin 447 TL’lik anlaşma yaptı. Böylelikle, idarenin kasasından 99 kiralık araç için toplam 7 milyon 323 bin 507 TL çıktı.
Sayıştay’ın 2020 yılında yaptığı mali denetimler, TCDD Teknik Mühendislik ve Müşavirlik şirketindeki mevzuata aykırı uygulamaları gözler önüne serdi. Sayıştay raporunda şirketin, 3 milyon TL kâr edeceği işte 20 bin TL’ye razı olduğu, aradaki farkın taşeronun kasasına girmesine göz yumduğu kaydedildi. Şirketin Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkanı’nın yedi danışmanının olduğu da Sayıştay denetimleri ile açığa çıkarıldı.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol