Erdoğan'dan Bahçeli - DEM yakınlaşması için dikkat çeken ifade

Erdoğan'dan Bahçeli - DEM yakınlaşması için dikkat çeken ifade
Güncelleme:

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM'nin açılışında MHP lideri Bahçeli'nin tokalaşarak başlattığı DEM Parti ile yeni sürece ilişkin dikkat çeken bir açıklama yaparak "çok anlamlı" dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 1 Ekim’deki Meclis açılışında DEM Partili vekillerle tokalaşmış, sonrasında bunu “Yeni bir döneme giriyoruz. Dünyada barış isterken kendi ülkemizde barışı sağlamak lazım” diye açıklamıştı. 

Bahçeli partisinin dünkü grup toplantısında da DEM Parti’ye “DEM’e evvela düşen sorumluluk, uzanan bu samimi elin kıymet hükmünü anlaması, dahası Türkiye partisi olması yönünde bir eşik olarak algılayıp değerlendirmesidir.“ diyerek seslenmişti. 

Bahçeli'nin bu sözlerinin ardından DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları partisinin grup toplantısında Bahçeli'ye "Onurlu barışın tesis edilmesi için ödenecek her türlü bedeli ödemeye, müzakereye ve diyaloğa hazırız" yanıtını vererek müzakerenin yolunu açmıştı. 

Bu gelişmeler yaşanırken tüm gözler bugün partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda konuşan Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'daydı. Erdoğan partisinin grup toplantısında MHP ile DEM arasındaki yakınlaşmaya "85 milyonun kardeşliği adına çok anlamlı buluyorum" diyerek destek verdi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin DEM Parti’ye yönelik açıklamasını "çok anlamlı bulduğunu" belirten Erdoğan Kobani olayları konusunda ‘samimi bir muhasebe’ istediklerini belirterek bunun yumuşama iklimine katkı sunacağını söyledi. 

Erdoğan’ın açıklamaları özetle şöyle:

“Dün 6-8 Ekim olaylarının yıl dönümüydü. İhtiyaç sahiplerine kurban eti dağıtırken katledilen 16 yaşındaki Yasin Börü’ye ve arkadaşlarına yapılanları değil üzerinden 10 yıl 100 yıl geçse de unutamayız. 6-8 Ekim olaylarında rolü olanlar hak ettikleri cezaya çarptırıldı.

Demokratik siyasette asla şiddete ve teröre asla yer olmadığının herkesin anlaması gerekiyor. ‘Türkiye Yüzyılı’nda şiddetle arasına mesafe koyan anlayışa elbette yer vardır ama sırtını dağa yaslayan terör siyasetine asla yer yoktur.

Kobani olaylarının hukuki açıdan hesabı sorulmuştur. Kobani olaylarına dair samimi bir muhasebe yapılmasını önemsiyoruz. Böyle bir tavrın yumuşama iklimine katkı sunacağı açıktır.

Biz yeni yasama yılında siyasette farklı bir üslup ve söylem görmek istiyoruz. Bölgemizin için de olduğu atmosferi düşünerek daha fazla konuşmaya, daha fazla uzlaşıya, diyalog zeminin daha fazla genişletmeye ihtiyaç var. Milletin faydasına olacak her konuda diyalogdan kaçınmayız.

Sayın Bahçeli’nin yaptığı açıklamaları 85 milyonun kardeşliği adına çok anlamlı buluyorum. Bölgemizin içinde bulunduğu atmosferi düşünerek daha fazla konuşmaya, uzlaşıya, diyalog zeminini genişletmeye ihtiyacımızın olduğu kanaatindeyiz.”