Engin Polat'ın tahliyesi için Adalet Bakanı'ndan ilk açıklama

Engin Polat'ın tahliyesi için Adalet Bakanı'ndan ilk açıklama
Güncelleme:

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, çok sayıda suçlamayla 10 aydır cezaevinde bulunan ancak cuma günkü duruşmada tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan Engin Polat'ın tahliyesiyle ilgili tartışmaları "Bırakalım yargı işini yapsın" diyerek yanıtladı.

Milyonlarca dolarlık "Kara para aklama" ve "vergi kaçırma" suçlamasıyla tutuklanan ve 40 yıla kadar hapis talebiyle yargılanan Engin Polat'ın tahliye edildi, Adalet Bakanı Yılmaz Tunç "Yargı en doğru kararı verir, şüpheniz olmasın" dedi.

Bakan Tunç, gazetecilerin tahliye kararına ilişkin sorusu üzerine "Bir kişinin tutuklu yargılanması suçlu olduğu anlamına gelmez. Tutuksuz yargılanması da suçsuz olduğu anlamına gelmez. Bırakalım yargı işini yapsın" ifadelerini kullandı.

Tunç, Kara Harp Okulu mezuniyeti sonrası bazı teğmenlerin "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganıyla kılıçlı yeminine ilişkin ise şunları söyledi: “Özellikle ordumuzun yıpratılmaması gerekiyor. Ordu çok badirelerden geçti, bizim göz bebeğimiz. Askeri yıpratacak davranışların doğru olmadığını Cumhurbaşkanımız ifade ettiler. Siz yemin ettikten sonra yürürlükten kalkmış bir yemini tekrar yapmanız bir sorun oluşturur. Gerekli incelemeler yapılacak.”

Tunç'un açıklamasından satır başları:

ENGİN POLAT'IN TAHLİYESİ

"Tutuksuz yargılanması suçsuz olduğu anlamına gelmez. Yargımız Anayasa'dan yetkisini alır. Yargımız tarafsız ve bağımsız bir şekilde karar verir. Yargının tarafsız ve bağımsız olduğunu hep ifade ediyoruz. Yargılama yapanlara yönelik birtakım sözler söylerseniz o zaman tehlikeli bir durum ortaya çıkar. Yargı en doğru sonuca ulaşacaktır.

ÖZEL'İN AÇIKLAMASI

Özel, yargıya parmak sallayan belediye başkanının yanında olduğunu söylemesi bir talihsizlik. Bırakın yargı bağımsız bir şekilde görevini yapsın ve en doğru sonuca varsın. Yargıya parmak sallamak eski Türkiye manzarası. Vesayetçi günleri hatırlıyoruz. Yargımız her zamankinden daha fazla tarafsız ve bağımsız şekilde görevini sürdürmektedir. Genel başkanın belediye başkanına 'Yargıya parmak sallanmaz' demesine yerine ona destek vermesi Özel adına talihsizlik. Karardan memnun olmazsanız itiraz mekanizmaları var. Buradan mağduriyet yaratılmasın. Yargımızın yıpratılmasına izin vermeyiz.

TEĞMENLERİN YEMİNİ

Kanun yapılan yemin bellidir. Yürürlükten kaldırılan yeminin edilmesi kamuoyunda tartışma yaratmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız doğru olmadığını ifade etti. Kanunen yapılmış yeminden sonra kanundan kaldırılan yapılması tabii ki de soruşturuluyor. Gerekli incelemeler yapılacak."