Davutoğlu, ANA uçağını kullanmadı
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlDavutoğlu'nun Bosna ziyaretinde dikkat çeken detay...
AK Parti kongresinde başbakanlığı bırakacak olan Başbakan Ahmet Davutoğlu, son resmi ziyareti için bugünkü Bosna Hersek'e gitti. Ancak bu ziyarette dikkat çeken bir detay vardı. Son ziyaretinde Başbakanlık'a ait özel uçak ANA uçağına değil THY'ye ait KÖPRÜBAŞIisimli uçağa bindi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Bosna'daki savaşta yıkılan tarihi Ferhadiye Camii'nin açılış törenine katılmak üzere bugün Bosna Hersek'e hareket etti.
Geçtiğimiz perşembe günü Başbakanlık ve AK Parti Genel Başkanlığı görevini 22 Mayıs'ta yapılacak olağanüstü kongre ile bırakacağını duyuran Davutoğlu, yurtiçi ve yurtdışı seyahatleri için kullandığı özel uçak ANA'yı bu seyahatinde kullanmadı. Davutoğlu'nun, Bosna Hersek yolculuğunu THY'ye ait KÖPRÜBAŞI adlı uçak ile yapması dikkat çekti.
BOSNA HERSEK'E UÇTU
Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Ferhadiye Camisinin ayağa kalkması, Balkanlardaki evlad-ı fatihan mirasının ayağa kalkması anlamına gelir. Siyasetimizin özü de felsefesi de temeli de bugünkü bu sembolik açıdan çok önem taşıyan bu camimizin açılışıyla tecessüm ediyor." dedi.
Davutoğlu, Bosna Hersek'e yapacağı ziyaret öncesinde, Esenboğa Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, Bosna Hersek'in, ümitlerini Türkiye'ye bağlayan ve yönünü de Türkiye'ye dönen bir ülke olduğunu söyledi.
Bosna Herseklilerin Türkiye'de yaşanan her olayı yüreklerinde hissettiğini ifade eden Davutoğlu, "Bosna Hersek denince gönlümüzde hem o derin tarihi ilişkilerden kaynaklanan büyük bir muhabbet hem de 20-25 yıl önce yaşanan hüzün dolayısıyla kalbimize inen derin bir ayrılık hasretinden bahsederiz. Bu hüzün yıllarında Bosna Hersek'te çok acılar yaşandı ve o hüzün yıllarında da Türkiye'ye yönlerini dönüp hep Türkiye'den destek beklemişlerdi. O zaman bir akademisyen olarak Bosna Hersek'e ve Boşnak kardeşlerimizin davasına katkıda bulunmaya çalışmış, çok sayıda Boşnak öğrencilerimle geleceğin kaderini oluşturmaya gayret etmiştik. Rahmetli Aliya İzzetbegoviç ile olan derin dostluğumuz, hala bugün zihnimde çok güçlü bir hatıra olarak mevcuttur." değerlendirmesini yaptı.
"Tarihi eserler bir bir yıkıldı"
Başbakan Davutoğlu, konuşmasına şöyle devam etti:
"O acı yıllardan bugünlere intikal eden en önemli hususlardan birisi, Bosna Hersek'teki kültürel mirasımızın ayakta kalmasıyla ilgili oldu. O savaş, hüzün, soykırım yıllarında sadece Boşnak kardeşlerimiz katledilmedi. Bizim oraya vurduğumuz mühür niteliğindeki tarihi eserler de bir bir yıkıldı. Birçok eser tahrip edildi. Tarih yerle bir edilmeye çalışıldı. Bu eserler arasında üç eser vardı ki dikkat çekici, hepsi önemli ama birisi Mostar Köprüsü. Mostar Köprüsü bizim dönemimizde tekrar ihya ve inşa edilerek hizmete girdi. Diğeri Foça'daki Alaca Camisi ki, Bosna Hersek'teki ilk camilerden biridir, UNESCO mirasında idi. 2005 yılında Foça'ya yaptığım ziyaret esnasında yerle bir olmuş olan caminin yerine yapılan parkta mihrap taşını uzun aramalardan sonra bulabilmiştik. Üçüncüsü de bugün inşallah 23 yıl sonra tekrar ezan sesiyle buluşacak olan Banya Luka'daki Ferhadiye Camisi'dir."
Alaca ve Ferhadiye camilerinin, Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin katkılarıyla tekrar ayağa kalktığına dikkati çeken Davutoğlu, Ferhadiye Camisi'nin 1993 yılında dinamitlerle patlatılarak yıkıldığını anımsattı.
"Evlad-ı fatihan mirasının ayağa kalkması anlamına gelir"
Ferhadiye Camisi'nin tekrar ibadete açılacağını belirten Davutoğlu, şunları kaydetti:
"Aslında Ferhadiye Camisinin ayağa kalkması, Balkanlardaki evlad-ı fatihan mirasının ayağa kalkması anlamına gelir. Siyasetimizin özü de, felsefesi de, temeli de bugünkü bu sembolik açıdan çok önem taşıyan bu camimizin açılışıyla tecessüm ediyor. Allah bir daha bu mübarek mekanların tahrip olmasına sebep olacak çatışmalar göstermesin. Ama bilinsin ki, eğer böyle bir durum yaşanacak olursa artık 90'lı yılların aksine Bosna Hersek'in arkasında dağ gibi duracak olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti ve 78 milyonluk tek bir yürek olan milletimiz her zaman var olacak."
Ziyaret kapsamında Bosna Hersek Başkanlığı Konseyi Başkanı Bakir İzzetbegoviç ve Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Sırp Üyesi Mladen Ivaniç ile görüşme gerçekleştireceğini bildiren Başbakan Davutoğlu, Reis ul Ulema ile de bir araya geleceklerini aktardı.
Evlad-ı fatihan eserlerinin korunması yönünde gayret gösteren bütün kurumlara ve eserlerin tekrar inşasında katkıda bulunan herkese teşekkür eden Davutoğlu, "Allah bir daha böyle acılar göstermesin ve Banya Luka'da Ferhadiye Camisi'nden yükselen sesi bir daha indirmesin, o hasretli anları bir daha yaşatmasın diyorum" dedi.
Akşam saatlerinde yurda döneceğini belirten Başbakan Davutoğlu'nun basın toplantısında, Başbakan Yardımcıları Yalçın Akdoğan, Lütfi Elvan, Tuğrul Türkeş ve Mehmet Şimşek de bulundu.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol