CHP'li Ahmet Akın engelli maaşlarına %57 zam istedi

CHP'li Ahmet Akın engelli maaşlarına %57 zam istedi
Güncelleme:

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın engellileri mağdur eden hane gelir şartı uygulaması yürürlükten kaldırılacak ve engelli maaşlarına %57 oranında zam içeren kanun teklifi verdi.

CHP Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın’ın TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifi “2022 Sayılı 65 Yaşını Doldurmuş Muhtaç, Güçsüz ve Kimsesiz Türk Vatandaşlarına Aylık Bağlanması Hakkında Kanun ile Sosyal Hizmetler Kanunu”nda değişiklik yapılmasını öngörüyor. Engellilere ve bakıma ihtiyacı olanlara bakım desteği verilmesinde gelir şartını kaldıracak teklif, gelir durumuna bakılmaksızın engellilerin aylık ve desteklerden yararlandırılması sağlanırken, alıklarının gösterge katsayılarının yüzde 75 oranında artırılarak engelli maaşlarına zam yapılıyor. Buna göre engelli maaşları kanun teklifi yürürlüğe girdiğinde yüzde 57 oranında artacak.

CHP’li Ahmet Akın kanun teklifinin gerekçesinde engellilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekerek şunları ifade etti:

 “2022 sayılı kanun kapsamında engellilere belirlenen gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımından bulunacak tutarlarda aylık ödemesi yapılmaktadır. Ancak bu aylığı alabilmek için engelli bireyin yaşadığı hanenin toplam geliri esas alınmakta, bu gelirin hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık tutarı asgari ücretin aylık net tutarının 1/3’ünden az olması gerekmektedir. Hanedeki toplam gelirin aylık olarak kişi başına düşen miktarı asgari ücretin 1/3’ünden fazla olanlar Kanuna göre muhtaç kabul edilmemekte ve kendilerine engelli aylığı bağlanmamaktadır. Bu nedenle engelli yurttaşlarımız hak ettikleri halde aylıklarını alamamakta ve mağduriyet yaşamaktadırlar. 2828 sayılı Sosyal Hizmetler Kanununa göre engellilerin bakım hizmeti masraflarının karşılanması için verilen bakım ücreti de gelir şartına bağlanmıştır. Kanuna göre bakıma ihtiyacı olan engellilere bakım ücreti verilebilmesi için hane içinde kişi başına düşen ortalama aylık gelir tutarının asgari ücretin net tutarının 2/3’ünden az olması gerekmektedir. Bu miktarın üzerinde kişi başı gelire sahip hanelerde bulunan engelliler bu destekten yararlanamamaktadır. Anayasasında sosyal devlet ilkesini benimsemiş olan ülkemizde engellilere verilecek olan aylık ve desteklerin bazı şartlara bağlanmış olması sosyal devlet ilkesi ile bağdaşmamaktadır. Kanun teklifi ile mağduriyetlerin giderilmesi amaçlanmıştır.”