CHP’den turizme yol haritası
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlCHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımı ile CHP’li belediye başkanları ve sektör temsilcileri “Turizm Sektörünün Krizi”ni masaya yatırdı.
Türkiye’de 1.5 milyon kişilik yatak kapasitesi olduğunu belirten Bahattin Yücel, sektördeki hazır kurulu gücün ne otomotivde, ne de tekstide olmadığını söyledi. THY’nin 2015’te makyajlanmış rakamla 450 milyon lira zarar ettiğini kaydeden Yücel, zararın Fetullah Gülen okullarını desteklemek için Şili gibi, Afrika gibi dünyanın ücra köşelerine uçuştan kaynaklandığını söyledi. Söz konusu yerlere uçuşların iptalinin zararı getirdiği tespitini yapan Yücel, “500 TC bayraklı uçağımız var. Ama olmazsa olmazımız Antalya’dan Almanya’ya, Benelüks ülkelerine uçumuz yok. Bu uçuşu British air ways yapıyor” dedi.
SODEM tarafından düzenlenen “Turizm Sektörünün Krizi ve Belediyelerimiz” konulu panel Sarıyer Belediyesi’nin ev sahipliğinde Steigenberger Hotel’de gerçekleşti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcıları Erdoğan Toprak, Seyit Torun ve Çetin Osman Budak,
belediye başkanları ve sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen panelde büyük sekteye uğrayan ve ülke ekonomisini sarsan turizm sektörünün sorunları ele alındı.
Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç: “İşletmeler değil, yaşamlar bu sektöre bağlı”
Mevcut iktidarın Türkiye’yi her an yıkıma sürüklediği bir dönemde turizmin bu yıkımdan ciddi ölçüde payını aldığını belirterek, “Türkiye turizminin uçuruma sürüklendiğini içimiz kan ağlayarak gözlemliyoruz.
Turizm işletmeleri değil, yaşamlar bu sektöre bağlı. Biz yerel yönetimler olarak elimizi taşın altına koymaya kararlıyız” dedi.
Moderatörlüğünü Eski Turizm Bakanı Bahattin Yücel’in yaptığı panelde, TÜROFED Başkanı Osman Ayık, tesisle tesis dışının paralel gitmemesine işaret etti.
Osman Ayık: Tesis dışı 5 yıldız değil
Ayık, “Biz turizmi yaşam biçimine dönüştüremedik. Bunu yapacak yerel yönetimlerdi. Genç, en çağdaş, en günü yakalayan tesisleri biz yaptık. Birçok kitleleri arkamızdan sürüklerken, yaşam alanlarımızla paralel götüremedik” dedi. Ayık çözümün, yerel yönetimler olarak toplam kaliteye odaklanmaktan geçtiğini söyledi.
ALTİD: Alt yapıya odaklanmalıyız
ALTİD Başkanı Burhan Sili, turizmcinin ihracatçı sayılması konusunu senelerce dile getirdiklerini belirterek, rekabet için ÖTV ve KDV’nin tekrar ele alınması tespitini yaptı.
Ortalama her tesisteki 100 personelden 40’ının işten çıkarıldığına, mayısta açılan tesislerin bu yıl haziranda açıldığına işaret eden Sili, “Bu dönemi yerel yönetimlerle eksik olan alt yapı hizmetlerinin tamamlanmasına ayırmalıyız. Aksi durumda bazı işletmeler hiç açılmayacak” dedi.
Şen: “Bizden İsyan Beklemeyin”
Mazin Turizm Başkanı Nizamettin Şen, bölgesel tanıtımla birlikte, nokta tanıtımın da ele alınmasını önerdi. Şen, “Çözüm önerim, herkes kendi bölgesinde bir arama konferansı gerçekleştirmeli. Dünyada tanıtımda, belediyeler her zaman ön taraftadır. Belediyelerin, hem finans hem de yönetim olarak aktif halde kalması gerekiyor.
Turizmcilerden sakın isyan beklemeyin. Turizmcilerin eteğinde gerek belediyelerin, gerekse hükümetin bağladığı taşlar var. Bu yapılanmayı yaparsanız o zaman eksiklerimizi, yanlışlarımızı düzeltir, aynı platformda güreşe çıkarız” dedi.
Bülent Bülbüloğlu: Turizmde kriz değil, afet hali var
GETOB Başkanı Bülent Bülbül, turizmde yaşananların kriz değil, afet hali olduğunu kaydetti. Yüzde 40’larda rezarvasyon iptallerinin olduğunu Muğla bölgesine 500 bin daha az turist beklediklerini açıkladı. 2017’yi de ucundan kaçırdığımızı öne süren Bülbüloğlu, “İngiltere, Hollanda Mayıs ayından itibaren 2017 yılını satmaya başladı.
Marmaris’te, kıyılarımızın temiz olduğunu söyleyemem. Alt yapı eksikliklerimiz var. Tanıtım yapamıyoruz. Çünkü bütçemiz yok. THY en pahalı Dalaman’a uçuyor. 5 senedir bu sorunu çözemedik” dedi.
AKTOB: Turizmde gölge kabine kurulmalı
AKTOB BaşkanıYusuf Hacısüleymanoğlu, Antalya’da 64 milyon konaklama gerçekleştiğini, bölgenin turizmin başkenti olmasının tesadüf olmadığını belirterek, “En önemli turizm merkezlerimizden biri Turgutreis’in alt yapısı yok. Turizm ile iştigal eden belediyelerimiz yerel değil, küreseldir” dedi. Hacısüleymanoğlu 38 milyonluk turist sayısına itiraz ederek, “Bu rakamın içinde Gürcistan’dan günübirlik gelen 1,5 milyon kişi, Bulgarstan’dan yine günübirlik gelen 1,5- 2 milyon kişi ve Suriyeli mülteciler de var. Kruvazör turizminin ise konaklamaya katkısı yok” dedi. Hacısüleymanoğlu, turizmle ilgili gölge kabine kurulmasını önerdi.
TÜRSAB: “Bir musibet, bin nasihatten iyidir”
TÜRSAB Genel Sekreteri Çetin Gürcün, yıllardır bilinen ve konuşulan sorunların, kurumsal yapı olmaması ve tedbir alınmaması nedeniyle bugünki krize dönüştüğünü kaydederek, “Bir musibet, bin nasihatten iyidir” dedi. 6 Ocak’ta Turizm Bakanı’na giderek bugünki krizi işaret ederek, sektörün krizi ayakta geçirecek tedbirleri talep ettiklerini anlatarak, “Rusya uçağı düştü kongreler, rezervasyonlar iptal oldu. Bunu kimse karşılamıyorsa işletmeler kapısına kilit vuracaktır. Vergiler 1 yıl süreyle ötelenmeli” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yapılan tüm konuşmalara bağlı olarak 10 maddelik bir yol haritası açıkladı:
1 - Siyaset, dış politika Türkiye’nin çıkarları üzerine inşa edilmeli ve imajı düzeltilmeli.
2 - 2020 yılında Birleşmiş Milletler, Türkiye’nin turizmde ilk ona giremeyeceni söylüyor. Dışarıdan gelen turist sayısında altıncı sıradayız. Turizm sektöründe yeniden onarım, yapılanma gerekli. Özellikle teknoloji ve iletişimdeki gelişmeler dikkate alınmalı. Sektör temsilcilerinin de içinde bulunacağı bir planlama yapılmalı.
3 - Yerel yönetimler çevre duyarlılıklarını korumalı ve özellikle bu konuda daha ciddi çabalar harcamalılar. Kıyıların korunması açısından bu konu önemli.
4 - Turizm çeşitlendirilmeli, planlama ve tanıtım yeniden ele alınmalı.
5 - Bu süreç içinde yerel yönetimler alt yapı çalışmalarına başlamalı ve bitirmeli.
6 - Turizmciler ve belediyeler hem sezon öncesinde hem de sezon sonrasında bir araya gelmeliler. Turizmciler hangi eksiklikler olduğunu aktarmalılar, sezon sonunda da amaçların ne kadar gerçekleştiğini ve diğer sezona nasıl hazırlanmaları gerektiği konusunda planlama yapmalılar.
7 - Türkiye’nin bölgesel tanıtıma ihtiyacı var. Özellikle yerel yönetimler ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği yapmalı, yerel markalar yaratmalıyız.
8 - Belediyelerin güçlü mali tablolarına kavuşturulması gerekiyor. Böylece belediyeler, turizmcilerin bekledikleri yatırımları ya da tanıtımları biran önce yapmalılar.
9 - THY, Antalya ve Dalaman gibi yerlerden başlayarak, özellikle turistlerin yoğun olarak geldiği ülkelerle doğrudan tarifeli seferler yapabilmeli.
10 - Yeni cazibe merkezleri oluşturmak için turizmciler ve yerel yönetimler mutlaka bir araya gelmeli.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol