CHP lideri Özel, asgari ücrette ''yapılması gereken zammı'' açıkladı

CHP lideri Özel, asgari ücrette ''yapılması gereken zammı'' açıkladı
Güncelleme:

Türkiye'de hem asgari ücretli hem de daha yüksek ücret alan çalışanların merakla beklediği 2025 yılı asgari ücret zammı için tartışmalar devam ederken, CHP lideri Özgür Özel 2025 yılı zamlı asgari ücret için yapılması gereken zammı açıkladıl.

Milyonlarca çalışanın gözü Aralık ayında toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda. Komisyon toplanarak 2025 yılında uygulanacak yeni asgari ücreti belirleyecek. Geçmiş yıllarda yapılan tüm asgari ücret artışları ya enflasyon oranıyla paralel ya da onun 5-10 puan üstünde gerçekleşmiş durumda. Bu sebeple bu yılda komisyonun ilk bakacağı veri enflasyon olacak.

 CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den dikkat çeken bir açıklama geldi. Hatay Dörtyol’da Yolbulan Metal Fabrikası’ndaki işçilerin grev çadırını ziyaret eden Özgür Özel, maaş beklentileri karşılanmayan işçilere seslendi.

“Türkiye’de 17 bin lira asgari ücret sefalet ücretidir. Geçtiğimiz yıl, ‘Bu ücrete dört kez zam yapacağız’ diyenler, iktidar olunca ikinci zammı bile yapmayıp 17 bin lirada bıraktılar” ifadelerini kullanan CHP Genel Başkanı, “Siz hakkınızı alsaydınız, bu sözleşme bağıtlandığı gün size verilen maaş, gerçekten bugün asgari ücret hak ettiği zammı alsaydı, 25 bin lira olsaydı zaten hiç greve çıkmadan 30 bin liranın üzerinde taban maaşı almıştınız” şeklinde değerlendirmede bulundu.

“Bugün hakkınızı yiyen yerel hak yiyici, bu şirketin, Yolbulan’ın patronuyken, esas hakkınızı yiyen genel hak yiyici, bugün ülkeyi yönetirken 17 bin lirayı 25 bin lira yapmayanlar, hayat pahalılığı, enflasyona göre asgari ücreti yükseltmeyenlerdir. Mücadelenizde, Yolbulan işçilerinin genel olarak emek mücadelesinde Türkiye işçi sınıfının yanındayız” diyerek asgari ücretin olması gerektiği seviyeyi de açıkladı.

Peki 2025 yılı zamlı asgari ücret için masada hangi rakamlar var ? İşte asgari ücret zam tahminleri...

İktidarın Orta Vadeli Programı'na göre...

OVP Enflasyon Tahmini: Yüzde 41,5
Asgari ücret tahmini: 24.058 TL

TCMB'nin enflasyon beklentisine göre

Merkez Bankası Anketi: Yüzde 43,14
Asgari ücret tahmini: 24.336 TL

Anadolu Ajansı'nın enflasyon tahminine göre

Anadolu Ajansı Enflasyon Tahmini: Yüzde 42,64
Asgari Ücret Tahmini: 24.251 TL

Reuters'in enflasyon tahminine göre

Reuters Enflasyon Tahmini: Yüzde 42,95
Asgari Ücret Tahmini: 24.304 TL

Finansal Kurumlar Birliği'nin enflasyon tahminine göre 

Finansal Kurumlar Birliği Enflasyon Tahmini: Yüzde 49,39
Asgari Ücret Tahmini: 25.399 TL