Büyükçekmece kentleşmede Avrupalı gibi davrandı
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone OlBüyükçekmece’de yıllardır konuşulan ve tartışılan olası Marmara depremi, Deprem Haftası’nda düzenlenen konferansta, alanında uzman isimler tarafından ele alındı.
Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, Büyükçekmece'de kaçak yapılaşmaya asla izin vermediklerini, kentleşmede Avrupa kriterlerinin göz önünde bulundurulduğunu belirterek; "Olası Marmara Depremi göz önünde bulundurularak yorgun yapıların yenilenmesi gerekiyor" dedi.
Büyükçekmece’de yıllardır konuşulan ve tartışılan olası Marmara depremi, Deprem Haftası’nda düzenlenen konferansta, alanında uzman isimler tarafından ele alındı.
Deprem tüm yönleriyle masaya yatırıldı
Marmara’da olası deprem konusu, Büyükçekmece Belediyesi tarafından Deprem Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen panelde konuşuldu. Moderatörlüğünü Büyükçekmece Belediyesi Sivil Savunma Müdürü Cengiz Topel Yaylacı'nın yaptığı panele İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Deprem Uzmanı Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ve Afet Yönetim Uzmanı Özden Işık Konuşmacı olarak katıldı. 17 Ağustos 1999 yılında yaşanan Marmara Depremi sonrası hep konuşulan ve merak edilen bir konu olan olası deprem, tüm yönleriyle masaya yatırılırdı.
"Büyükçekmece'de kaçak inşaat yok"
Konferansta söz alan Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, ilçede yapılan deprem hazırlıklarını anlattı. Depreme her hazır olmak gerektiğini belirten Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, “ Biz Büyükçekmece’de halkımıza bir buçuk kat, bazı binalara da da kottan kazandıkları için 2 buçuk kat ilave verdik. Müteahhitlerle anlaşsın, kolay yapsınlar diye. Biz vatandaşımızın hem cebine para girmesini sağladık. Hem de binasının yıkılıp 300 bin TL ise 500 bin dolarlık yani bir milyonluk bina olsun diye . Büyükçekmece’de kaçak inşaat yok. Binaların üzerine ilave kat yapılmadı ama. Buna rağmen binalar çok yorgun. İzolasyonsuz yapılmış binaların çoğu, demirler sıfırlanmış. Buna rağmen ayaktan kaldı. Bunun sebebi her seçimde bir kat ilave yapılmadı. Avrupalı gibi davrandık. Bunun için Büyükçekmecelilere teşekkür ediyorum. Ama binalarımızı yenilemek zorundayız" dedi.
“Marmara çevresinde kentleşme son derece kötü"
Kent depremlerinin bilinen köy depremleri ile hiç alakası olmadığını söyleye Deprem Uzmanı Yard. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu,” Kentte bir binayı kurtarmak için bir çok binaya ihtiyaç var. Ama köyde olan bir depremde o insanların 10’a biri ile bu kurtarmayı yapabiliyoruz. Kentlerde durum öyle olmuyor. Çünkü; doğalgazı var başka bir çok şeyi var. Bütün bunlar bir risk oluşturuyor. Tehlike bir olgunun bizi tehdit etmesidir. Marmara’da fay olması tehlikedir, bizi tehdit ediyor. Marmara etrafına yaptığımız kentleşme son derece kötü. Ortalama olarak baktığımızda çok ciddi riskler var” ifadelerini kullandı. Öte yandan konferansta, Büyükçekmece Belediyesi'nde farklı meslek gruplarından oluşturulan 29 kişilik Arama Kurtarma Ekibi de hazır bulundu.
Hem aradığınız haberlere hızlıca ulaşabilmek hem de Haber3.com'a destek olmak için Google News'te Haber3.com'a abone olun.
Haber3'e Google News'te abone olun
Abone Ol