Birleşik Haziran Hareketi nedir

Birleşik Haziran Hareketi nedir
Güncelleme:

Eğitim boykoytuyla adından söz ettiren Birleşik Haziran Hareketi ne zaman kuruldu ?

Bugün “Laik ve Bilimsel Eğitim” talebiyle ilk ve orta öğretimde gerçekleştirilen boykotla bir kez daha gündeme gelen, yaygın protestolar sırasında sözcüleri ve destekçileri polisin sert müdahalesiyle gözaltına alınan Birleşik Haziran Hareketi (BHH) nedir, ne zaman kuruldu, amacı ne; 5 maddede inceledik.

İşte önceki gün mevcut hükümete karşı Haziran seçimlerinde CHP ve HDP ile birlikte hareket etme çağrısında bulunarak iktidar perspektifini daha da belirginleştiren, daha 4 ay önce kuruluşunu ilan eden BHH’nin çok ittifaklı, çok renkli portresi:

GEZİ FORUMLARINDA MAYALANDI

1-Birleşik Haziran Hareketi’nin ismi ve fikriyatı nereden?

*Taksim’deki Gezi Parkı’na 70 yıl önce yıkılan Topçu Kışlası’nın inşa planına karşı parktaki nöbet çadırlarının yakılmasıyla başlayan ve kısa sürede tüm ülkeye yayılan, kimine göre Cumhuriyet tarihinin en büyük sosyal hareketlerinden Gezi eylemleri sırasında mayalanan bir hareket Birleşik Haziran Hareketi. Önceleri Haziran Hareketi olarak dillendirildi, bileşenlerinin artmasıyla Birleşik Haziran Harekete adını aldı. Polisin çekildiği, Gezi Parkı’ndaki 17 günlük otonom süreçte, ortak kararların alındığı forumlarda mayalandı hareket.

ODTÜ VİŞNELİK TOPLANTILARIYLA VÜCUT BULDU

2-İlk ne zaman toplandı ve ilan edildi?

Hürriyet'ten Ali Dağlar'ın haberine göre *Gezi Parkı eksenli yaklaşık 2 ay boyunca tüm ülkede her gün devam eden, değişik eylem biçimleriyle dikkat çeken protesto gösterileri sönümlendi fakat ranta karşı yeşile, çevreye, kente sahip çıkma ekseninde forumlar devam etti. Başta İstanbul olmak üzere çeşitli şehirlerde, semtlerde o semtin ismini taşıyan forumlar çoğaldı, katılımcı yelpaze renklendi. Tüm forumların zaman zaman bir araya geldi. 30 Ağustos 2014 tarihinde ODTU Vişnelik tesisinde, solda birlikte mücadele imkanlarını değerlendirmek üzere toplanan akademisyenler, siyasi partiler ve STK temsilcileri ortak mücadelenin temelini attı. 21 Eylül’de ikinci toplantı yapıldı. 19 Ekim’de ODTÜ Vişnelik tesisinde 3. kez toplanan hareket, Gezi’ye Haziran İsyanı göndermesiyle “Birleşik Haziran Hareketi” adını aldı.

HAZİRAN İSYANI İLE GEZİ’YE GÖNDERME

3-Birleşik Haziran Hareketi’nin amacı ne?

*Harekete katılanlar, AKP'nin baskıcı politikalarına 'Haziran İsyanı'nın açtığı yoldan ilerleyerek çözüm üreteceklerini söylüyordu. İsmin deklare edildiği 19 Ekim toplantısında, “En kısa zamanda bütün Türkiye’de yerel meclislerin kurulması ve bir buçuk ay sonra yerel meclislerden seçilen temsilcilerle Türkiye Meclisinin oluşturulmasına” karar verildi. Siyasi parti ve örgütlerin, aydınların, demokratik kitle örgütü yöneticilerinin katıldığı Vişnelik Toplantılarından ortak mücadele kararı çıktı. “Gericilik, vurgunculuk ve savaş rejimine, onun efendisi AKP'ye karşı ortak mücadeleyi Mayıs-Haziran 2013 Büyük Halk Direnişi anlayışıyla büyütmeyi” hedefleyen çağrıcılar BHH’nin kuruluşunu duyurdu. Uzun kuruluş bildirisinin sonunda şöyle deniliyordu hareketin:

“…Evimizi, ocağımızı, ekmeğimizi, doğamızı, aşımızı birlikte savunalım. Sokaklarımızı, okullarımızı, derelerimizi, özgürlüğümüzü geri alalım. Bu köhnemiş düzeni zalimlerin başına yıkalım. Eşitlikçi, özgürlükçü, bağımsızlıkçı, laik, kamucu, dayanışmacı yeni bir toplumsal düzenin kurucu iradesini birleşik direnişimizle inşa edelim. Sokaklarda, Meclislerde, Forumlarda buluşalım.”

TÜRKİYE MECLİSİNİ TOPLADI

4-Birleşik Haziran Hareketi’nin bileşenleri kimler?

*Hareketin ilk iki ve ilan edildiği üçüncü toplantısında KP, ÖDP, EHP, TKP 1920, HTKP gibi siyasi partiler, Devrimci Hareket, Red Dergisi, emek ve meslek örgütlerinden TTB Başkanı Beyazıt İlhan, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı, DİSK Sosyal İş Başkanı Metin Ebetürk ile CHP Milletvekilleri İlhan Cihaner, Hüseyin Aygün ve Gökhan Günaydın yer alıyordu. BHH 27-28 Aralık 2014 tarihinde 46 ilden, 137 meclisten gelen 1500 delegeyle Ankara’da “1.Haziran Türkiye Meclisi” toplantısını gerçekleştirdi ve Yürütme Kurulu’nu belirledi.

EYLEMLERİNE KATILIM BÜYÜK

5-BHH’nin ilk eylemi neydi, 13 Şubat Boykotu nedir?

*Birleşik Haziran Hareketi 11 Ocak 2015 tarihinde Türkiye Meclisi’ni bir kez daha topladı ve Türkiye'nin her yerinde ”Bilimsel ve Laik Eğitim İçin Ayaktayız” sloganıyla sokağa çıkma çağrısı yaptı. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye’nin her yerinde geniş katılımlı protesto yürüyüşleri yapıldı, polisin sert müdahaleleri ve yaygın gözaltılar yaşandı. BHH’nin aynı sloganla aldığı ikinci eylem kararı ise bugün (dün) hayata geçirildi. Bilimsel ve Laik Eğitim için okullarda boykot çağrısına pek çok şehirde uyuldu, yürüyüş ve protestolar yapıldı, yine polisin sert müdahaleleri ve çok sayıda gözaltı vardı. Gözaltılardan en ilginci ise BHH İzmir Sözcüsü Onur Kılıç’ın CNN Türk’e çıkmaya birkaç saat kala Perşembe akşam evinden alınması oldu. Kılıç bugün tutuklandı.

BHH, Gezi protestolarına polis müdahalesi sırasında hayatını kaybeden, başta Ali İsmail Korkmaz olmak üzere 8 gençle ilgili soruşturma süreci ve duruşmalarını da yakından takip etti.