Bakan Özlü: ''Yanlış anlaşıldık amacımız yerli otomobil değil''

Bakan Özlü: ''Yanlış anlaşıldık amacımız yerli otomobil değil''
Güncelleme:

Bilim, Sanayi ve Ticaret Bakanı Faruk Özlü, yerli otomobil konusunda yanlış anlaşıldıklarını belirterek, "Bizim amacımız yerli otomobil üretmekten ziyade, bir otomobil markası oluşturmaktır" dedi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, sadece Türkiye'de değil, dünyada da tutacak bir otomobil markası oluşturmayı hedeflediklerini belirterek, "Bu projeyle ilgili iş modelini oluşturmak, idari ve teknik şartnameleri hazırlamak için çalışmalarımız devam ediyor." dedi.

Bakan Özlü, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2017 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunun (TÜBİTAK), Türkiye Araştırma Alanı (TARAL) Destek Programı'na gelecek yıl 1,5 milyar lira ödenek ayırmayı planladıklarını bildiren Özlü, "Akademik Ar-Ge destek programları kapsamında, araştırma camiamıza son 9 yılda önceki 42 yılın toplamından daha fazla destek sağladık. Özel sektöre Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerini teşvik ettiğimiz programlar kapsamında, 2003'ten bugüne kadar, 11 bin 932 projeye 5,4 milyar lira hibe destek sağladık. Bu rakam, 1995-2002 döneminde sağlanan desteğin tam 13 katıdır." diye konuştu.

Özlü, TÜBİTAK SAGE bünyesinde geliştirilen Hassas Güdüm Kiti, Nüfuz Edici Bomba ve Satha Atılan Orta Menzilli Mühimmat SOM'un seri üretimine başladıklarını anımsatarak, bu mühimmatı son dönemde terörle yürütülen etkin mücadelede kullandıklarını vurguladı.

"25 binden fazla girişimci, kendi işinin patronu oldu"

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığının (KOSGEB), 2010 yılında proje odaklı destekleme modeline geçtikten sonra, yaklaşık 96 bin işletmeye 1,77 milyar lira destek sağladığına dikkati çeken Bakan Özlü, "KOBİ Finansman Destek Kredi Programları kapsamında, işletmelerimize 2003 yılından bugüne kadar 1,14 milyar lira kaynak aktardık ve böylece 11,9 milyar lira tutarında kredi hacmi oluşturduk. 2003 yılından bugüne kadar, KOBİ'lere aktardığımız toplam kaynak ise yaklaşık 3,25 milyar liradır." ifadesini kullandı.

Özlü, KOSGEB'in girişimcilere yönelik destek programlarıyla da öne çıktığını belirterek, 2010-2016 döneminde 475 bin vatandaşın, girişimcilik eğitimlerine katıldığını ve bugüne kadar 25 binden fazla girişimcinin, kendi işinin patronu olduğunu bildirdi.

"Türkiye Avrupa'da, marka başvurularında birinci"

Son 14 yılda, yerli patent başvurularının 13 katına, yerli patent tescil sayısının ise 24 katına çıktığına işaret eden Bakan Özlü, son 5 yıldır Türkiye'nin Avrupa'da, marka başvurularında birinci, tasarım başvurularında ise ikinci sırada yer aldığını belirtti.

Özlü, Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı nezdinde, Uluslararası Patent Araştırma ve İnceleme Otoritesi olarak kabul edildiğini ve böylece enstitünün uluslararası düzeyde araştırma-inceleme faaliyeti gösterebilen bir kurum haline geldiğini anlattı.

Türk Standardları Enstitüsü'nün (TSE) Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı'nın 20 asil üyesinden biri olduğuna işaret eden Özlü, "Avrupa standart kuruluşları olan CEN ve CENELEC'e tam üye olduk. Bu nedenle, EN standartlarının hazırlanması sürecinde oy ağırlığı olarak Avrupa’nın gelişmiş ilk 4 ülkesi ile aynı güce sahip hale geldik." diye konuştu.

Bakan Özlü, Türkiye Bilimler Akademisinin (TÜBA), ülkenin Ulusal akademisi olma bilinç ve sorumluluğuyla faaliyetlerine devam ettiğini aktardı.

Şeker Kurumunun, pancar şekeri ve nişasta bazlı şeker sektörlerinde kota işlemlerini yürüttüğüne değinen Özlü, kurumun 7,5 milyar liralık ekonomik büyüklüğe sahip piyasayı düzenlediğini ifade etti.

 "Amacımız, otomobil markası oluşturmak"

Gelecek dönemde öncelik verecekleri bazı çalışmalar hakkında da bilgi veren Bakan Özlü, TÜBİTAK'ı yeniden yapılandıracaklarını, kurumu iş yapan değil, iş yaptıran, özel sektör ile rekabet eden değil, özel sektöre rehberlik eder haline dönüştüreceklerini anlattı.

Yerli marka elektrikli otomobil projesine değinen Özlü, "Burada bir yanlış anlamayı düzeltmek istiyorum. Bizim amacımız yerli otomobil üretmekten ziyade, bir otomobil markası oluşturmaktır. Yerli imkanlarla bir otomobil üretmek çok zor bir mesele değildir. Zaten birçok firma, tasarımı ve teknolojisi Türkiye’de geliştirilen, üretimi burada yapılan modeller geliştiriyor. Biz zor olana talibiz. Sadece Türkiye'de değil dünyada da tutacak bir otomobil markası oluşturmayı hedefliyoruz. Bu projeyle ilgili iş modelini oluşturmak, idari ve teknik şartnameleri hazırlamak için çalışmalarımız devam ediyor." değerlendirmesinde bulundu.

 "Kamu-Sanayi İş Birliği modelini aktif şekilde uygulayacağız"

4. Sanayi Devrimi kapsamında, geleceğe damga vuracak akıllı üretim sistemleriyle ilgili sürece şimdiden hazırlıklı olmak istediklerini dile getirdi. Burada iki temel amaçları olduğunu anlatan Özlü, şunları söylerdi:

"Birincisi, fabrikalarımızın akıllı üretim sistemleriyle donatılmasını, üretimin bu yeni teknolojilere uygun bir dönüşümden geçmesini hedefliyoruz. İkincisi, bu döneme damga vuracak olan teknolojileri yerli imkanlarla geliştirmek amaçlıyoruz. 4. Sanayi Devrimi'yle ilgili kamunun ve özel sektörün temsilcilerinden oluşan bir platform kuracağız. Platform aracılığıyla eylem planı oluşturacağız. Uygulayacağımız politikaları ve politika araçlarını belirleyeceğiz."

Özlü, gelecek dönemde, Kamu-Sanayi İş Birliği modelini aktif bir şekilde uygulayacaklarını belirterek, kamu alımlarında yurtiçi üretim ve kullanıma ağırlık verilmesini sağlayan programların etkinliğini artıracak ve yeni modelleri devreye alacaklarını kaydetti.

- "Sanayi bölgelerimizi daha nitelikli hale getireceğiz"

KOSGEB'İ, KOBİ'ler ve girişimciler için yeni finansman modelleri geliştirecek şekilde yapılandıracaklarını vurgulayan Bakan Özlü, şöyle devam etti:

"Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı, şu anda TBMM Genel Kurul gündemindedir. Tasarıyla, hem sınai mülkiyetle ilgili tüm Kanun Hükmünde Kararnameleri tek bir çatı altında toplamayı hem de reform niteliğinde yeni düzenlemeleri hayata geçirmeyi planlıyoruz. Üretim Reform Paketi'yle, sanayi bölgelerimizi daha nitelikli hale getireceğiz. OSB'lerin üzerindeki mali yükümlülüklerin bazılarını kaldıracağız veya miktarları düşüreceğiz. Parsel maliyetlerine belirli kriterlere göre üst sınır getireceğiz. OSB'lerde üretim yapan firmalarımızın üzerindeki emlak vergisi, yapı denetimi gibi yükleri daha makul seviyelere çekeceğiz. Şehir merkezlerinde kalmış sanayi sitelerini dönüştüreceğiz. Bakanlığımızın yeni üretim alanları ve sanayi parselleri oluşturmada etkinliğini artıracağız."

Bakanlığı ile bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarının, 2017 yılındaki toplam bütçesinin 10 milyar 99 milyon lira olduğunu açıklayan Bakan Özlü, tahsis edilen ödeneği en etkin şekilde kullanacaklarını kaydetti.

 

AA