Bakan Işık'tan Rakka açıklaması

Bakan Işık'tan Rakka açıklaması

Milli Savunma Bakanı Işık, ABD'nin Rakka operasyonuna YPG'nin de katılacağını açıklamaısnın ardından konuştu.

Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, Rakka'daki operasyonda PKK/PYD unsurlarının yer alacağı iddialarına ilişkin, "Bunun olmaması gerektiğini biz söylüyoruz. Alternatif konusunda Türkiye'nin bu alternatifi oluşturma yeteneği var. O bölge insanından oluşacak özellikle Özgür Suriye Ordusu bünyesinde yeterli gücün oluşturulacağını biz söylüyoruz. ABD'nin bu noktadaki tavrını bu yönde değiştirmesini istiyoruz. Bu konuda da sonuna kadar ısrarcı olacağız." dedi.

Işık, NATO Savunma Bakanları Toplantısının ikinci gün oturumlarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ile son dönemde gerçekleştirdiği ikili görüşmeleri hatırlatarak, görüşmelerde Münbiç'teki PKK/PYD unsurlarının gündeme gelip gelmediğini sorması üzerine Bakan Işık, Türkiye'nin bu konuda tavrının net olduğunu vurguladı.

ABD'nin Münbiç'te kesinlikle PYD/YPG varlığının olmayacağını taahhüt ettiğini, bu konuda ellerinden geleni yaptıklarını söylediklerini aktaran Işık, şöyle devam etti:

"Biz de bu noktada hem ABD Başkanı hem de Savunma Bakanı düzeyinde verdiği taahhüdün bir an önce yerine getirilmesini istiyoruz. Bu Türkiye için olmazsa olmazdır. Bu noktada onlar da 'Biz de elimizden geleni yapıyoruz, kesinlikle bu taahhüdü yerine getireceğiz' diyorlar. Bu konu sürekli her toplantıda gündemimizde. ABD'nin bu konuda sözünün arkasında özellikle durduğunu bize ifade ediyorlar. Tabii bu saatten sonra sadece söze değil icraata bakmak durumundayız. Bir an önce inşallah verdikleri sözleri yerine getirirler. Yoksa Türkiye gereğini yapmakta tereddüt etmez."

2327624.jpg

Bakan Işık, sözlerin tutulmaması durumunda harekatın o bölgeye yönelip yönelmeyeceğine ilişkin soruyu, şöyle yanıtladı:

"Biz Münbiç'te verilen sözlerin tutulmasını istiyoruz. Münbiç'te daha önce var olmayan unsurların bugün Münbiç'te teritoryal alan oluşturmasına Türkiye kesinlikle müsaade etmeyecek. Bu açık. Bu PYD'nin kantonları birleştirme hayali açısından, Türkiye açısından öncelikli. ABD Savunma Bakanı, 'ABD olarak biz kesinlikle kantonların birleştirilmesine karşıyız' diye bunu tekrar teyit etti. Bu bizim için önemli. Bunlar taahhüttür aynı zamanda. Biz Türkiye olarak kantonların birleştirilmesine kesinlikle karşı olduğumuzu bu konuda da bunu temin etmek için gereken ne varsa, ne pahasına olursa olsun yapacağımızı net olarak ifade ettik. Bu konuda da fikir birliğimiz var."

Rakka operasyonu

Olası Rakka operasyonuna ilişkin soru üzerine Işık, şu açıklamarda bulundu:

"Türkiye olarak Rakka'nın kendi insanları tarafından, orada yaşayan insanlar tarafından savunulması konusunda her türlü desteği vermeye, yardımı yapmaya hazırız. Özellikle Suriye Demokratik Güçleri kılıfı altında PYD'nin oraya sokulmaması gerektiğini ABD'lilere ifade ettik. Bu konuda da 'Başka alternatifimiz yok' diyemezler. Çünkü alternatif var. Türkiye olarak bu alternatifin en kısa sürede devreye alınması için de biz gerekeni yapmaya hazırız. Bu konuda ve özellikle Fırat Kalkanı Harekatı'nda da askerlerimizin koordinasyonu, diyaloğunun daha da artırılması için gerekli çalışmayı yaptık, biz arkadaşlarımıza gereken talimatı verdik, ABD Savunma Bakanı da gerekli talimatı verdi. Bu konuda hem Fırat Kalkanı Harekatı'nın bundan sonraki aşamasında hem de Rakka operasyonu için askerlerimiz hem planlama hem de diğer aşamalarda daha yakın çalışacaklar."

"ABD, şu anda daha yakın duruyor"

Bakan Işık, ABD'li bir komutanın Rakka operasyonunda YPG unsurlarının da yer alacağına yönelik açıklamalarının bulunduğu iddiasının sorulması üzerine, şunları ifade etti:

"Bunun olmaması gerektiğini biz söylüyoruz. Alternatif konusunda Türkiye'nin bu alternatifi oluşturma yeteneği var. O bölge insanından oluşacak özellikle Özgür Suriye Ordusu bünyesinde yeterli gücün oluşturulacağını biz söylüyoruz. ABD'nin bu noktadaki tavrını bu yönde değiştirmesini istiyoruz. Bu konuda da sonuna kadar ısrarcı olacağız.

Şunu bilmeleri gerekiyor, Rakka'yı DEAŞ'tan temizlersiniz ama kısa ama uzun sürer operasyon fakat sonunda temizlersiniz. Fakat temizlendikten sonra 'Rakka'yı biz aldık' deyip, PYD/YPG'nin burada hak iddia etmesi bölgede çok büyük sıkıntılara sebep olur, bunun için de bu işi baştan ortadan kaldıralım. ABD'nin tavrı yumuşuyor, yani daha önce bu konuda çok özellikle katı duran ABD, şu anda daha yakın duruyor, olaya daha yumuşak bakıyor. Belki tereddütleri, 'bu kuvvet sağlanabilir mi sağlanamaz mı' noktasında olabilir onu da askerlerimiz ve ilgili kurumlarımız, istihbarat birimlerimiz görüşecekler ve bu görüşmelerin sonucunda inanıyorum ki YPG/PYD unsurlarının Rakka'da kullanılmadan bu operasyonun yapılması konusunda mutabık kalırız."

"Irak ile her vesileyle diyaloğumuzu artırmak istiyoruz"

Musul'da terör örgütü DEAŞ'a yönelik operasyonda Türkiye'nin savaş uçaklarıyla destek verdiği hatırlatılarak bu konudaki desteğin artıp artmayacağının sorulmasına Işık, ABD, Fransa, Almanya ve İngiltere savunma bakanları ile görüşmelerinde bu konuyu da detaylı görüştüklerini belirtti.

Bakan Işık, bununla ilgili bazı prensip kararlarının alındığına işaret ederek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bunlardan biri Irak'ın ve Suriye'nin toprak bütünlüğü çerçevesinde Türkiye'nin bu harekatlarda bulunması. Şu anda resmen hava harekatında varız. Uçaklarımız görev bekliyorlar, görev yazıldığı anda gereğini yerine getirmek için havalanacak şekilde şu anda hazır bekliyorlar. Kara harekatıyla ilgili de özellikle ABD, Bağdat yönetimi ile bu noktada daha yakın bir diyalogda bulunmamızı istiyor. Sayın Carter, Türkiye'deki görüşmesinden sonra Sayın İbadi ile yaptığı görüşmeden de bahsetti görüşmemizde. Özellikle tansiyonun, açıklamaların tonunun düşürülmesi konusunda Sayın İbadi'ye de gereken telkinde bulunduğunu, gerekeni söylediğini ifade etti. Zannediyorum Sayın İbadi'nin dünkü açıklamaları daha düşük bir tondaydı.

Biz Türkiye olarak Irak ile kesinlikle her vesileyle diyaloğumuzu artırmak istiyoruz. Irak bizim komşumuz, Irak ile Türkiye'nin geriliminden ne Irak ne Türkiye kazanır. Bunun bilincindeyiz. Özellikle Türkiye ve Irak'ın bu konuda daha yakın çalışmasının bölge açısından daha gerekli ve yararlı olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda ABD tarafının katkısına da teşekkür ederiz, memnuniyet duyarız. Çünkü bölgenin istikrarı en çok Türkiye'nin, Irak'ın, Suriye'nin yararınadır. Diyalog kanallarının sürekli açık olması, iç politikaya bu ilişkilerin esir edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz, bunun için de Dışişleri Bakanlığımızın yoğun gayreti, çalışması var."

"Bir anlayış birliği var"

Irak'ın toprak bütünlüğünün muhafaza edilmemesi durumunda Türkiye'ye bir faydasının, karının olmayacağını vurgulayan Işık, "Bu anlayışla Musul operasyonunda Türkiye elinden gelen tüm desteği verecek. Bu konuda da Türkiye'nin Musul operasyonuna katılmasında bir anlayış birliği var." dedi.

Işık, Musul operasyonunda koalisyon güçlerinin dikkatli davrandığına işaret ederek, "Özellikle Haşdi Şabi'nin, Haşdi Şabi olarak şu ana kadar operasyonlara katılmamasından memnuniyet duyuyoruz. Ancak ABD tarafının ve koalisyondaki ülkeleri Haşdi Şabi'nin Irak ordusu bünyesinde dahi bu operasyonlara katılmamasının temini konusunda özellikle dikkatlerini çektik. Çünkü böyle bir risk de var, bunu da not aldılar." ifadesini kullandı.

Telafer'in Türkiye için önemine değinen Işık, "Telafer'in kesinlikle Telafer'in dışından bir güçle savunulmasının veya DEAŞ ile mücadele edilmesinin ileride çok büyük sorunlara yol açacağı için karşısında olduğumuzu söylüyoruz." diye konuştu.

Bakan Işık, söz konusu bölgede Sunni ve Şii Türkmenlerin yaşadığına dikkati çekerek, "Biz burada kesinlikle Telafer'i Sunni Türkmenler ve Şii Türkmenlerin birlikte savunmasını istiyoruz. Bizim buradaki yaklaşımımız kategorik değil. Biz 'Sunni Türkmenler savunsun, Şii Türkmenler savunmasın' gibi bir anlayışta değiliz." değerlendirmesini yaptı.

Işık, o bölgeye yabancı unsurların girmesinin ve oradaki demografik yapıyı değiştirmesinin önüne geçilmesinin önemini vurguladı.

Yapılan görüşmelerin ardından Türkiye'nin Musul operasyonuna katılımının artıp artmayacağına ilişkin soruya Işık, "Bu görüşmelerin sonucunda atacağımız adımlar daha ileri sonuçları doğuracaktır. Burada güvene dayalı ilişki oluşturmak durumundayız. Mutlaka bu görüşmelerin de sahada olumlu yansımaları olacak." karşılığını verdi.

Milli Savunma Bakanı Işık, Türkiye'nin Musul konusundaki hassasiyeti net şekilde anlattığını da sözlerine ekledi.

Etiketler abd Suriye ypg